cart 0

Brak produktów w koszyku.

Nutri-Nano CoQ-10

Nanotechnologia wykorzystana do produkcji skutecznego suplementu diety.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Solgar z dumą prezentuje produkt Nutri-Nano™ CoQ-10.

    Nutri-Nano™ firmy Solgar oznacza opatentowaną nanotechnologię, dzię­ki której składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach są przekształcane w składniki amfifilowe, tj. substancje rozpuszczalne zarówno w tłuszczach jak i wodzie. Odbywa się to poprzez umieszczenie składników rozpuszczal­nych w tłuszczach w rozpuszczalnej w wodzie otoczce o rozmiarach na­nometrycznych, zwanej micelą.

    Forma koenzymu Q10 zastosowana w Nutri-Nano jest ponad 3 razy lepiej przyswajalna niż krystaliczne (sproszkowane formy) Q103.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Koenzym Q-10 Nutri-Nano™ (ubichinon)* – 30 mg

    *NovaSOL® jest zarejestrowanym znakiem towarowym AQUANOVA AG.

     

    Składniki:
    koenzym Q-10 Nutri-Nano (ubichinon), otoczka kapsułki [żelatyna wołowa, substancja żelująca (glicerol roślinny (z oleju z ziaren palmowych i oleju kokosowego))], barwnik (ekstrakt z papryki).

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementu diety nie należy stosować zamiast zróżnicowanej, zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób prowadzących aktywny tryb życia;
    • Dla osób poszukujących wsparcia antyoksydacyjnego;
    • Dla osób dojrzałych i starszych;
    • Dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej5.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    substancji słodzących

    substancji słodzących

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Koenzym Q10 znajduje się we wszystkich komórkach organizmu. Najwyższy jego poziom stwierdzono w sercu, mięśniach szkieletowych i innych tkankach o dużym zapotrzebowaniu na energię (nerki, wątroba, mózg). Składnik ten odgrywa istotną rolę w produkcji energii w mitochondriach, które znajdują się w największej ilości w wyżej wymienionych miejscach organizmu1,2.

    • Naturalnie cząsteczki koenzymu Q10 mają dużą masę. Micele z kolei mają niewielkie rozmiary (nanometryczne), zatem umieszczenie w nich koenzymu Q10 może wpływać na zwiększenie jego przyswajalności3.

    • W badaniu w grupie osób suplementujących różne formy koenzymu Q10, wykazano największą biodostępność formy micelarnej (do tworzenia miceli wykorzystano polisorbat 80 oraz trójglicerydy o średniej długości łańcucha), w porównaniu do formy krystalicznej czy też olejowej. Różnica w absorpcji była najbardziej widoczna na wczesnym etapie wchłaniania: około 3 razy większa przyswajalność formy micelarnej w pierwszych 4 godzinach od spożycia pojedynczej porcji 60 mg koenzymu Q10 w porównaniu do formy krystalicznej3.

    • Polisorbat 80 obecny w produkcie uczestniczy w tworzeniu miceli. W badaniu in vitro i in vivo wykazano również, że stymulował on wydzielanie chylomikronów – cząsteczek odpowiedzialnych za transport z jelita cienkiego do układu limfatycznego substancji rozpuszczalnych w tłuszczach4. Dzięki tym cechom polisorbat 80 może mieć pośredni wpływ na lepsze wchłanianie koenzymu Q103.

    • Głównym źródłem koenzymu Q10 w diecie są podroby, mięso, ryby, olej sojowy i kukurydziany oraz orzeszki ziemne5.

    • Koenzym Q10 może występować w dwóch formach – ubichinolu, który jest formą zredukowaną oraz ubichinonu, który jest formą utlenioną. Ulega on cyklicznym przemianom do formy zredukowanej lub utlenionej w zależności od tego, która jest potrzebna w konkretnej sytuacji1.

    • Koenzym Q10 bierze udział w cyklu przemian polegających na przenoszeniu elektronów w łańcuchu oddechowym w komórce, celem wytworzenia i zmagazynowania energii w postaci cząsteczek ATP (czyli związku wysokoenergetycznego)2. Wraz ze wzrostem aktywności mięśni (np. podczas ćwiczeń) rośnie zapotrzebowanie organizmu na energię, a tym samym na odpowiednią podaż koenzymu Q10.

    • Forma zredukowana koenzymu Q10, w jakiej występuje on we krwi, może wiązać wolne rodniki zapobiegając utlenianiu lipidów i modyfikacjom oksydacyjnym DNA i białek6. Może on również uczestniczyć w regenerowaniu utlenionego alfa-tokoferolu (witaminy E) przywracając mu zdolności przeciwutleniające7.

    • Suplementacja koenzymem Q10 w ilości 30 mg dziennie przez 4 tygodnie wpłynęła na zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych (katalazy i peroksydazy glutationowej) w krwinkach czerwonych osób badanych8.

    • Koenzym Q10 jest syntetyzowany we wszystkich tkankach, przy czym jego maksymalne stężenie obserwuje się w wieku około 20 lat. Wraz z wiekiem jego poziom w organizmie się zmniejsza2.

  • Charakterystyka

    • Oparty na nanotechnologii Nutri-Nano™, dzięki której przy wykorzystaniu trójglicerydów, składniki pokarmowe rozpuszczalne w tłuszczach (m.in. koenzym Q10) są przekształcane w składniki amfifilowe, tj. substancje rozpuszczalne zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie.
    • Koenzym Q10 umieszczony został w cząsteczkach o niewielkich nanometrycznych rozmiarach zwanych micelami.
    • Zastosowana w produkcie forma koenzymu Q10 jest szybciej wchłaniana i w większym stopniu przyswajalna niż standardowa forma koenzymu Q103.

  • Bibliografia

    1. Med. Weter. 2012; 68 (4):214-217.
    2. Acta 2004; 1660(1-2):171-199.
    3. Int. J. Food Sci. Nutr. 2006; 57(7-8):546-555.
    4. Pharm. Res. 2004; 21(12):2320-2326.
    5. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2010; 50(4):269-280.
    6. Mitochondrion 2007; 7:41-50.
    7. Mol. Biotechnol. 2007; 37:31–37.
    8. Probl. Hig. Epidemiol. 2011; 92(3):632-635.