BADANIA NAUKOWE
• Koenzym Q10 znajduje się we wszystkich komórkach organizmu. Najwyższy jego poziom stwierdzono w sercu, mięśniach szkieletowych i innych tkankach o dużym zapotrzebowaniu na energię (nerki, wątroba, mózg). Składnik ten odgrywa istotną rolę w produkcji energii w mitochondriach, które znajdują się w największej ilości w wyżej wymienionych miejscach organizmu1,2.
• Naturalnie cząsteczki koenzymu Q10 mają dużą masę. Micele z kolei mają niewielkie rozmiary (nanometryczne), zatem umieszczenie w nich koenzymu Q10 może wpływać na zwiększenie jego przyswajalności3.
• W badaniu w grupie osób suplementujących różne formy koenzymu Q10, wykazano największą biodostępność formy micelarnej (do tworzenia miceli wykorzystano polisorbat 80 oraz trójglicerydy o średniej długości łańcucha), w porównaniu do formy krystalicznej czy też olejowej. Różnica w absorpcji była najbardziej widoczna na wczesnym etapie wchłaniania: około 3 razy większa przyswajalność formy micelarnej w pierwszych 4 godzinach od spożycia pojedynczej porcji 60 mg koenzymu Q10 w porównaniu do formy krystalicznej3.
• Polisorbat 80 obecny w produkcie uczestniczy w tworzeniu miceli. W badaniu in vitro i in vivo wykazano również, że stymulował on wydzielanie chylomikronów – cząsteczek odpowiedzialnych za transport z jelita cienkiego do układu limfatycznego substancji rozpuszczalnych w tłuszczach4. Dzięki tym cechom polisorbat 80 może mieć pośredni wpływ na lepsze wchłanianie koenzymu Q103.
• Głównym źródłem koenzymu Q10 w diecie są podroby, mięso, ryby, olej sojowy i kukurydziany oraz orzeszki ziemne5.
• Koenzym Q10 może występować w dwóch formach – ubichinolu, który jest formą zredukowaną oraz ubichinonu, który jest formą utlenioną. Ulega on cyklicznym przemianom do formy zredukowanej lub utlenionej w zależności od tego, która jest potrzebna w konkretnej sytuacji1.
• Koenzym Q10 bierze udział w cyklu przemian polegających na przenoszeniu elektronów w łańcuchu oddechowym w komórce, celem wytworzenia i zmagazynowania energii w postaci cząsteczek ATP (czyli związku wysokoenergetycznego)2. Wraz ze wzrostem aktywności mięśni (np. podczas ćwiczeń) rośnie zapotrzebowanie organizmu na energię, a tym samym na odpowiednią podaż koenzymu Q10.
• Forma zredukowana koenzymu Q10, w jakiej występuje on we krwi, może wiązać wolne rodniki zapobiegając utlenianiu lipidów i modyfikacjom oksydacyjnym DNA i białek6. Może on również uczestniczyć w regenerowaniu utlenionego alfa-tokoferolu (witaminy E) przywracając mu zdolności przeciwutleniające7.
• Suplementacja koenzymem Q10 w ilości 30 mg dziennie przez 4 tygodnie wpłynęła na zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych (katalazy i peroksydazy glutationowej) w krwinkach czerwonych osób badanych8.
• Koenzym Q10 jest syntetyzowany we wszystkich tkankach, przy czym jego maksymalne stężenie obserwuje się w wieku około 20 lat. Wraz z wiekiem jego poziom w organizmie się zmniejsza2.