BADANIA NAUKOWE
• Glutamina (Gln) jest aminokwasem niezbędnym do metabolizmu i funkcjonowania mózgu1. Glutamina pochodząca z astrocytów (komórek glejowych) jest prekursorem dwóch neuroprzekaźników: glutaminianu (Glu), czyli neuroprzekaźnika pobudzającego i kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), który jest neuroprzekaźnikiem hamującym.
• Kiedy glutamina jest uwalniana z astrocytów (komórek glejowych) do synapsy, zostaje wychwytywana przez określone transportery do neuronów i może zostać przekształcona w glutaminian przez glutaminazę aktywowaną fosforanem2. Ciąg tych procesów określany jest cyklem glutaminianowo – glutaminowym, który jest konieczny m.in. do zapewnienia precyzyjnej sygnalizacji neuronowej.
• L-glutamina to aminokwas występujący w wysokim stężeniu w mięśniach szkieletowych, płucach, wątrobie, mózgu i tkance żołądka w organizmie człowieka3. W mięśniach szkieletowych znajdują się największe ilości glutaminy (60% całkowitego zapasu tego aminokwasu) i to z nich odbywa się transport glutaminy do innych tkanek w organizmie.
• L-glutamina zawiera dwie grupy amoniaku – jedną pochodzącą ze swojego prekursora (czyli glutaminianu), a drugą z wolnego amoniaku we krwi3. Jedną z ról glutaminy jest udział w obiegu azotu w organizmie – może działać jako bufor, przyjmując, a następnie uwalniając go w razie zapotrzebowania organizmu na azot.
• Enterocyty, czyli komórki absorpcyjne znajdujące się w nabłonku jelitowym, wykorzystują glutaminę jako główne paliwo metaboliczne3. Enterocyty warunkują najistotniejsze funkcje jelita cienkiego: uczestniczą w końcowym procesie trawienia składników odżywczych oraz wchłaniania strawionych pokarmów4.
• Glutamina jest postrzegana jako potencjalne wsparcie komórek układu odpornościowego, w szczególności limfocytów i makrofagów5. Poziom glutaminy w osoczu zwykle spada po długotrwałych i forsownych ćwiczeniach, co może spowodować osłabienie organizmu np. u sportowców wytrzymałościowych. Po przeprowadzonym badaniu6 w grupie biegaczy i wioślarzy stwierdzono, że glutamina spożywana w odpowiednich ilościach może wpłynąć na zmniejszenie możliwości pojawienia się konsekwencji wywołanych wysiłkiem sportowym.
• Glutamina może pełnić wiele interesujących funkcji w odniesieniu do sportowców, jak m.in. zmniejszanie zmęczenia (wpływając na markery zmęczenia i wydajność w kontekście ćwiczeń fizycznych), udział w produkcji energii, namnażaniu komórek, glikogenezie, utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej7, wydzielanie hormonu wzrostu, tworzenie kolagenu i wydalanie kwasów nerkowych8.