Zatrzymać magnez w organizmie

2 min

2019-06-21

Sam magnez w diecie to nie wszystko. Ważne są także składniki, które utrwalą go w naszym organizmie. Według badań naukowych dwa główne to witamina B6 i witamina D.

Magnez budzi skrajne opinie wśród wielu osób piszących o diecie.  Potocznie panuje przeświadczenie, że jemy go wystarczająco dużo. Przecież jest w wielu pokarmach. Co innego mówią jednak badania prowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia (IZŻ). W książce „Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych” możemy przeczytać, że ponad połowa osób objętych badaniem charakteryzowała się zbyt niską, w porównaniu z normą na poziomie bezpiecznym, przeciętną zawartością magnezu w diecie. „Fakt ten w połączeniu ze wspomnianą niską podażą wapnia oraz zbyt wysoką zawartością fosforu i sodu wzbudza niepokój związany z ryzykiem zachorowalności na osteoporozę, nadciśnienie tętnicze i miażdżycę” – czytamy w książce.

Magnez w podróży

Przyjrzyjmy się więc drodze jaką pokonuje magnez do naszych komórek. Wraz z pokarmem trafia on do przewodu pokarmowego. Wchłaniany jest on zaś w jelitach. Proces ten jest jednak niezbyt doskonały i zależy od wielu czynników. Hamować mogą go kwasy tłuszczowe (takie, które tworzą z magnezem nierozerwalne połączenia, kwas fitynowy i kwas szczawiowy (występują naturalnie w wielu pokarmach roślinnych). Według badaczy mamy tu do czynienie z różnymi paradoksami. Np. w przypadku szpinaku. Z jednej strony zawiera on stosunkowo sporo magnezu (79 mg w 100 g) z drugiej ma kwas szczawiowy, który obniża przyswajalność magnezu w przewodzie pokarmowym.

O potencjalnych przyczynach niedoborów pisaliśmy już wcześniej. Instytut Żywności i Żywienia zwrócił ponadto uwagę na zbyt wysoki poziom  fosforu w diecie. Brzmi tajemniczo a sprowadza się do napojów gazowanych typu „cola”. Zawierają one kwas fosforowy tworzący z magnezem nierozpuszczalne połączenie. W efekcie ogranicza to przyswajanie ważnego pierwiastka. Choćby z tego powodu warto ograniczyć picie tego rodzaju płynów.

Pomocna witamina B6 i D

Przyswajanie magnezu zależy więc od tego w jakiej postaci go przyjmujemy i jakie składniki mu towarzyszą. Wpływ ma także sprawność naszego układu pokarmowego (wchłaniania jelitowego) oraz prawidłowa praca nerek.

Nasz organizm na szczęście ma wiele mechanizmów chroniących go przed nadmierną utratą magnezu. W naturze występują ponadto składniki, które pomagają utrwalić go w organizmie. Choćby witamina B6 i D.

B na 6

Wśród wielu składników diety, które są ważne przy przyswajaniu magnezu na szóstkę można ocenić witaminę B6. Magnez jest niezbędny do jej powstania, a razem z nim są nieodzowne przy syntezie białek. Jako duet chronią układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają zmęczenie mięśni. Jedną z form witaminy B6 jest pirydoksyna. I to ona właśnie jest uznawana za składnik, który wpływa na zwiększenie stężenia magnezu w osoczach i erytrocytach. Jest także odpowiedzialna za spowalnianie wydalania magnezu z moczem.

Witamina D z magnezem

Przenikanie magnezu pozakomórkowego do wnętrza tkanek jest możliwe między innymi dzięki witaminie D. Naukowcy obserwują  obustronne działanie. Aby bowiem witamina D została dobrze przyswojona przez organizm potrzebny jest właśnie magnez. Uznaje się więc, że witamina D stabilizuje poziom magnezu w naszym organizmie. Warto jednak pamiętać, że działają one także na zwiększenie wchłaniania wapnia.

Autor tekstu: Oskar Berezowski

 

Szponar L, Sekuła W, Rychlik E et al.: Badania Indywidualnego Spożycia Żywności i Stanu Odżywienia w Gospodarstwach Domowych. Warszawa, Prace IŻŻ 2003; 101.

United States Department of Agriculture Agricultural Research Service. National Nutrient Database for Standard Reference.

Niektóre problemy związane z toksykologią fluorków. Joanna Szczepańska, Elżbieta Pawłowska. Nowa Stomatologia 2-3/2007, s. 82-87

 

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.