Strona główna » Wiedza » Zdrowie na talerzu » Żurawina pod pysznym śniegiem

Żurawina pod pysznym śniegiem

Żurawina w kuchni najczęściej jest spychana do roli kisielu, lub kwaśnego sosu do mięs. A przecież w czerwonych owocach kryje się masa zaskakujących połączeń. Gdy są dojrzałe eksplodują na języku kwaskowym bukietem doznań, cierpkimi nutkami i słodką przyjemnością. To także skarbnica witamin i składników, których nie lubią bakterie. Pysznie, zdrowo i zaskakująco…

Tym razem nasz przepis będzie zawierał tak naprawdę trzy mniejsze. Wszystkie są jednak proste. Część można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce na odpowiedni moment. Po połączeniu deser będzie przypominał żurawinę śpiącą pod śniegiem. Zadbamy by miała na czym „rosnąć”, dodamy jej nieco ciepła i otulimy białą kołderką. Do dzieła!

Składniki na 4-6 porcji

Szybki dżem żurawinowy

2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka wanilii
3 kapsułki Żurawiny Solgar. Naturalny wyciąg z żurawiny wielkoowocowej z dodatkiem witaminy C

Kruchy spód przeciwzapalny

Granola słodkiego strażaka

Krem z białej czekolady

Tabliczka białej czekolady
250 gram serka Philadelphia
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
2 duże jaja
1 łyżka masła
1 łyżeczka wanilii

Zaczynamy od granoli. W naszej spiżarni jest ona częstym gościem, więc przeważnie wystarczy sięgnąć po kilka garści ze słoja. Jeśli jej akurat nie macie zapraszamy po przepis.

Kolejnym punktem jest dżem żurawinowy. Może być ze słoika, ale zrobiony samemu smakuje lepiej. Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy żurawinę i cukier oraz wanilię. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy gaz o połowę i pozwalamy owcom rozpuszczać się w słodkościach przez kolejne 10 minut tak, żeby całość miała gęstą konsystencję. Gdy dżem jest ciepły, ale już nie gorący wsypujemy zawartość 3 kapsułek Żurawiny Solgar i mieszamy dokładnie. Odstawiamy rondelek na bok lub przelewamy zawartość do słoiczka, jeśli dżem ma być użyty innego dnia.

Śnieżną pierzynkę też przygotujemy szybciutko. W większej misce łączymy serek, śmietanę, cukier, jajka, wanilię i miksujemy na puszystą masę. Następnie w miseczce ustawionej w gorącej wodzie rozpuszczamy białą czekoladę z masłem. Lekko ostudzone przelewamy do miski z masą serową i mieszamy dokładnie, starając się nie utracić puszystości. Schładzamy.

Teraz wszystko układamy w słoiczkach, pucharkach lub miseczkach:
1. Na dno wsypujemy naszą granolę.
2. Ciepły dżem wylewamy na granolę, tak, aby powstała cienka warstwa.
3. Na górę układamy białą masę czekoladowo-serową przypominającą grudniowy śnieg.

Wszystkiego najpyszniejszego!

1 porcja kremu z dżememdzienne zapotrzebowanie,
dieta 2000 kcal
Kalorie312
Tłuszcze15 g23 %
Cholesterol66 mg22 %
Sód45 mg2 %
Potas91 mg3 %
Węglowodany32 g11 %
w tym błonnik2 g8 %
Białko6 g13 %