Zdrowe kakao

Całkowity czas: 10 minut
6 porcji

Składniki

1/2 szklanki (120 ml) wody
6 łyżek (75 g) cukru organicznego
1/2 szklanki (50 g) niesłodzonego kakao
szczypta soli
3 szklanki (720 ml) mleka sojowego
1/2 łyżeczki (3 ml) ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Wodę, cukier, kakao i sól podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając. Stopniowo doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj cukier, mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do tego płynu dolej napój sojowy i wanilię. Zamieszaj podgrzewając na małym ogniu. Podawać ciepłe.

Smacznego!

Wartości odżywcze

1 porcja

dzienne zapotrzebowanie,
dieta 2000 kalorii
Kalorie126
Kalorie z tłuszczów26
Tłuszcze (wszystkie)4 g5 %
Tłuszcze nasycone0,8 g4 %
Tłuszcze wielonienasycone1 g
Tłuszcze jednonienasycone0,7 g
Cholesterol0 g0 %
Sód42 mg2 %
Potas283 mg8 %
Wszystkie węglowodany22 g7 %
Błonnik4 g16 %
Cukry13 g
Białko6 g12 %