Szybka zupa meksykańska
Jeśli szukasz przepisu na prostą zupę, to mamy dla Ciebie coś spod stóp La Malinche. Meksykański wulkan inspiruje do przyrządzania szybkiego i energetycznego obiadu. Ma niewiele kalorii, cukrów i sporo białka oraz błonnika.
Całkowity czas: 25 minut
4 porcje
Składniki
2 kotlety schabowe bez kości pokrojone w kostkę
1/2 posiekanej cebuli
1-1,5 litra bulionu z kurczaka
Puszka meksykańskiego sosu pomidorowego
Puszka fasoli pinto
2 łyżeczki proszku chili
Przygotowanie
W głębokim rondlu, podsmażyć mięso z cebulą. Dodać pozostałe składniki i doprowadzić wszystko do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.
Wartości odżywcze
1 porcja
dzienne zapotrzebowanie, dieta 2000 kalorii | ||
Kalorie | 187 | |
Kalorie z tłuszczów | 26 | 14 % |
Tłuszcze (wszystkie) | 3 g | 4 % |
Tłuszcze nasycone | 0,7 g | |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,7 g | |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,9 g | |
Cholesterol | 26 g | 9 % |
Sód | 1076 mg | 45 % |
Potas | 710 mg | 20 % |
Wszystkie węglowodany | 22 g | 7 % |
Błonnik | 5,6 g | 22 % |
Cukry | 1 g | |
Białko | 19 g | 37 % |