Dip fasolowy

Surowe warzywa to pyszne i bogate źródło witamin. Gdy zamoczyć je w aromatycznym dipie, zyskujemy nowy wymiar przyjemności z jedzenia. Pastę z fasolą można też nakładać na krakersy, chleb. Jest zdrowa dla naszego serca.

Porcje: 10

Składniki

1 ząbek czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 2/3 szklanki (300g) fasoli cannelini
1 łyżka (15g) świeżego soku z cytryny
2 łyżki (30g) śmietany
1 łyżeczka (5g) tabasco
1/4 łyżeczki (1g) soli
1/4 łyżeczki (1g) pieprzu

Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmielić na gładką masę. Jeśli wolicie wyraźniejsze smaki, można najpierw zmielić czosnek i pietruszkę do konsystencji jaką lubicie, a potem wrzucić pozostałe składniki i krócej miksować.

Wartości odżywcze

1 porcja

dzienne zapotrzebowanie,
dieta 2000 kalorii
Kalorie47
Kalorie z tłuszczów49 %
Tłuszcze (wszystkie)0,4 g1 %
Tłuszcze nasycone0,2 g1 %
Tłuszcze wielonienasycone0,1 g
Tłuszcze jednonienasycone0,1 g
Cholesterol1 mg0 %
Sód135 mg6 %
Potas180 mg5 %
Wszystkie węglowodany8 g3 %
Błonnik1,9 g9 %
Cukry0 g
Białko3 g6 %