Strona główna » Wiedza » Zdrowie na talerzu » Carbonara z karczochem

Carbonara z karczochem

Danie, które proponujemy, na pierwszy rzut oka wygląda dosyć ciężko: gęsta śmietana, makaron, jajka. Tak miało być! Zmodyfikowaliśmy bowiem nieco klasyczne spaghetti carbonara, czyli potrawę, którą wcinali włoscy górnicy z Umbrii po ciężkim dniu pracy. Miała być sycąca, pełna energii i smaku, który jest uwydatniany przez tłuszcz. W oryginalnych przepisach znaleźć można było na przykład smalec lub kawałki mięsa. Zrezygnowaliśmy z nich, dodając składnik, który powinien nieco pomóc naszemu układowi trawiennemu.
Tajemnica tkwi bowiem w karczochu. Ta roślina w odpowiednich ilościach przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu lipidów we krwi, wspomaga procesy trawienne, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i komfortu jelitowego. Karczoch pomaga także w utrzymaniu zdrowej wątroby, czy wspomaga przepływ soków trawiennych.

Sposób przygotowania

Ponieważ nasz makaron będziemy podgrzewali w piekarniku, zacznij od jego nagrzania Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.

W dużym garnku ugotuj makaron spaghetti, powinien być al dente. Gdy makaron się gotuje chwytamy za patelnię, na której podgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią obrane, pokrojone i osolone karczochy. Podduszamy je lekko, tak, by puściły sok i zrobiły się miękkie, ale zachowały swoją sprężystość. Wówczas dodaj rozmrożony groszek, oprósz resztką soli i roztartymi płatkami czerwonego pieprzu. Patelnię nakryj i pozostaw ją na małym ogniu na około 5 minut.
W tym czasie wymieszaj jajka, ¼ filiżanki startego sera i śmietanę w miseczce.
Podnieś pokrywę patelni i sprawdź, czy warzywa nie puściły zbyt wiele wody. Jeśli płynu jest za dużo, odparuj go. Następnie wrzuć ugotowany makaron i całość zalej sosem z miseczki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zdejmij z ognia.
Jeśli nie mamy świeżych karczochów, można skorzystać z gotowych: grillowanych, zalanych w oleju. Wówczas najpierw podduszamy groszek na oliwie, a karczochy wrzucamy na końcu, żeby się podgrzały i łączymy wówczas ten duet z resztą składników, jak wyżej.
Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy resztą sera i wstawiamy na kilkanaście minut do piekarnika. Należy uważać, żeby nie przesadzić z pieczeniem. Potrawa powinna się podgrzać, jajka ściąć a ser zarumienić. Gdy całość wygląda wystarczająco apetycznie. Wyjmujemy i gotowe!

Składniki na 6 porcji

0,5 kg makaronu spaghetti
2 duże lub 3 małe karczochy lub słoik grillowanych w oleju
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
4 duże jaja
1 szklanka tarta Grana Padano lub Parmigiano Reggiano
1 szklanka gęstej śmietany
2 łyżki masła
¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
¾ łyżeczki soli himalajskiej
¼ łyżeczki płatków czerwonego pieprzu

Wartości odżywcze

1 porcja

dzienne zapotrzebowanie,
dieta 2000 kalorii
Kalorie
630,3
 32%
Tłuszcze
36.6 g
52 %
Tłuszcze nasycone17,1 g 85 %
Tłuszcze wielonienasycone2,2 g
Tłuszcze jednonienasycone12,5 g
Cholesterol164,4 mg55%
Sód519,2 mg22 %
Potas325 mg7 %
Wszystkie węglowodany57,1 g
Błonnik10,8 g
Cukry5,2 g
Białko21,5 g43 %