Strona główna » Wiedza » Zdrowie na talerzu » Afrykański bukiet

Afrykański bukiet

2 porcje

3/4 szklanki wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 szklanki kuskusu
1/2 szklanki czarnej fasoli z puszki (bez sosu)
100 g grubo krojonej, chudej szynki
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
1 średnia czerwona papryka, grubo posiekana (ok. 1 szklanki)
2 łyżki sosu winegret
kilka kropli sosu pieprzowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry
kilka liści sałaty (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wsyp kuskus do miseczki i zalej zagotowaną wodą z oliwą, a następnie nakryj naczynie. Odstaw do ostygnięcia. Fasolę, cebulę, szynkę i paprykę wymieszaj z przestudzonym kuskusem. Całość przypraw, polej sosem i posyp kolendrą. Najlepiej jest odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin albo podawać następnego dnia na liściach sałaty.

Wartości odżywcze

1 porcja

dzienne zapotrzebowanie,
dieta 2000 kalorii
Kalorie444
Kalorie z tłuszczów14633 %
Tłuszcze (wszystkie)16 g25 %
Cholesterol30 mg10 %
Sód698 mg29 %
Wszystkie węglowodany53 g18 %
Błonnik7 g28 %
Białko22 g44 %