Strona główna » Wiedza » Profilaktyka » Żurawina strażnikiem serca

Żurawina strażnikiem serca

Wyniki opublikowane w European Journal of Nutrition wskazują, że sok żurawinowy może zmniejszyć liczbę komórek śródbłonka, które produkują związek zwany osteokalcyną. W naczyniach krwionośnych może ona wpływać na stwardnienie tętnic. Wystarczą dwie szklanki soku dziennie, by ograniczyć jej niekorzystne działanie.

Dotychczas prowadzono wiele badań nad wpływem żurawiny na układ krążenia. Naukowcy są przekonani, że regularne picie soku z małych cierpkich owoców bogatych w błonnik, witaminę C, B1 i B2, sole mineralne (wapń, fosfor, miedź i jod), garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Żurawina zawiera bowiem bioflawonoidy, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i korzystnie wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Część badaczy wskazuje także na pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca.

Żurawina chroni tętnice

Badacze z Mayo Clinic wskazują z kolei w swojej ostatniej publikacji w European Journal of Nutrition, że polifenole zawarte w owocach żurawiny chronią tętnice przez stwardnieniem.Taki wniosek wyciągnęli na podstawie analizy badań 84 osób (średnia wieku 64,5 roku). Części z nich podawano przez cztery miesiące dwie szklanki soku z żurawiny wielkoowocowej dziennie.
Okazało się, że sok może zmniejszyć liczbę komórek śródbłonka, które produkują związek zwany osteokalcyną, łączony przez badaczy z twardnieniem tętnic.

Żurawina jak teflon

Nic więc dziwnego, że już nasze prababki intuicyjnie sięgały po tę roślinę w razie chorób. Najczęściej mówiono o jej skuteczności podczas leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego (hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie). Osoby mające problemy z wrzodami żołądka także powinny zastanowić się nad suplementacją żurawiny. Dentyści chwalą z kolei owoce tej rośliny za to, że składniki w niej zawarte działają trochę jak teflon, utrudniając przyleganie bakterii do szkliwa. Kobiety przechodzące menopauzę mówią natomiast o uldze jaką przynosi im żurawina.