Strona główna » Wiedza » Profilaktyka » Omega-3 chronią wzrok

Omega-3 chronią wzrok

Kwasy tłuszczowe pochodzące między innymi z ryb mogą chronić wzrok przed skutkami starzenia. Naukowcy z University of Alberta doszli do takich wniosków badając w laboratorium wpływ DHA (jeden z kwasów omega-3) na siatkówkę.

W miarę upływu lat nasz wzrok pogarsza się. Jednym z czynników, który ma na to wpływ jest gromadzenie się toksyn (w tym przypadku barwnika, lipofuscyny) w nabłonku barwnikowym siatkówki. Okazuje się jednak, że DHA, czyli jeden z kwasów omega-3, może skutecznie zapobiegać gromadzeniu się tych toksyn.

– To odkrycie może doprowadzić do bardzo szerokiego zastosowania terapeutycznego twierdzi Yves Sauvé z University of Alberta, którego praca została niedawno wydana w piśmie Investigative Ophthalmology & Visual Science. Badaniom poddano myszy transgeniczne.

Nienasycone kwasy strzegą oka

Nie są to pierwsze doniesienia naukowe sugerujące, że kwasy omega-3 mają istotny wpływ na ochronę naszego wzroku. Tylko w mózgu ich stężenie jest wyższe. Naukowcy z Melbourne sugeruja na przykład, że  wysokie spożycie omega-3, zmniejsza aż o 38 porcent ryzyko późnego (zaawansowanego) zwyrodnienia plamki żółtej. Kwasy tłuszczowe mogą wpłynąć na lepsze ukrwienie nerwu wzrokowego i uchronić przed utratą wzroku. Dotychczasowe badania sugerują, że najistotniejsza jest funkcja prewencyjna wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Niezwykły ogórecznik

Nie tylko ryby są doskonałym źródłem DHA. Spacerując w czerwcowe i lipcowe popołudnia po łące możemy znaleźć charakterystyczne niebieskie kwiaty, których płatki chronione są przez włochate liście. Niezwykła roślina po zerwaniu aromatem przypomina… ogórka. To właśnie jest ogórecznik lekarski.
Swą nazwę zawdzięcza on po części swoim nieprzeciętnym właściwościom. Niepozorna roślinka skrywa w swoim wnętrzu małą zielarską aptekę. Zawiera krzemionkę, garbniki, flawonoidy, związki śluzowe, witaminę C, cynk, magnez, miedź, żelazo, saponiny, cholinę kwas jabłkowy i cytrynowy. Dzięki saponinom ogórecznik jest ceniony za swoje działanie moczopędne i przeciwbakteryjne. To także naturalny środek przeciwgrzybiczy, który pobudza ponadto wydzielanie śluzu, żółci i soku żołądkowego. Cholinie zawdzięcza z kolei swoją nieocenioną rolę w metabolizmie tłuszczów  i funkcjonowanie układu nerwowego.
Ogórecznik jest także cennym źródłem dobrze przyswajalnych kwasów omega-3, w tym DHA właśnie. Starannie wyselekcjonowany olej z ogórecznika jest więc także strażnikiem naszych oczu.

 

http://www.iovs.org/content/53/4/2256