Strona główna » Wiedza » Profilaktyka » Mniej witaminy D? Wyższe ryzyko powikłań zdrowotnych

Mniej witaminy D? Wyższe ryzyko powikłań zdrowotnych

Wysoki poziom witaminy D to mniejsze ryzyko nieodwracalnych powikłań zdrowotnych. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy badający osoby starsze. W szczególności dotyczy to seniorów, którzy czują się osłabieni.

Problem niedoboru witaminy D jest powszechny. Teoretycznie nie powinniśmy mieć problemów z dostarczeniem odpowiedniej dawki organizmowi. Wytwarzana jest przecież w skórze, pod wpływem promieni słonecznych. Jest stosunkowo łatwa do uzupełnienia z diety (znajduje się w tranie, mleku, wątrobie). A jednak problem zbyt niskiego poziomu witaminy D w krwi może dotyczyć ponad połowy Polaków. Dzienne zalecenia dla osób dorosłych w naszym kraju wynoszą 800 do 1000 IU (jednostek międzynarodowych). Tymczasem Instytut Linusa Paulinga sugeruje, by norma ta została podniesiona do 2000 IU. Europejska Agencja ds. Żywności podniosła w 2012 r normę do 100 mcg dziennie, czyli 4000 IU.

30 procent wyższe ryzyko utraty życia

Dlaczego to takie istotne? Najnowsze badania opracowane na Oregon State University (OSU) wskazują, że osoby starsze, które mają niski poziom witaminy D w organizmie, są o 30 procent bardziej narażone na ryzyko śmierci niż osoby, które mają wysoki poziom tej witaminy. Na dodatek osoby słabe miały ponad dwukrotnie wyższe ryzyko zgonu niż ci, którzy nie byli uznani jako słabi. Słabi z niskim poziomem witaminy D byli w grupie trzykrotnie wyższego ryzyka śmierci w porównaniu do osób, które miały wyższy poziom witaminy D.
Naukowcy z OSU  uznali za słabe osoby, które spełniały co najmniej trzy z pięciu kryteriów: niski indeks masy ciała (BMI), powolne chodzenie, osłabienie, wyczerpanie, niska aktywności fizyczna. Poziom witaminy D ustalano poprzez badanie poziomu 25-hydroksywitaminy D w surowicy. Przeanalizowano ponad 4300 wyników mężczyzn i kobiet powyżej 60. roku życia.

Witamina D pomoże w niezależności

– Chcemy, aby osoby starsze mogły być niezależne, tak długo jak to możliwe. Zrównoważona dieta, w której pojawią się dobre źródła witaminy D, jak mleko i ryby oraz aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, pomogą starszym osobom pozostać niezależnym i zdrowym dłużej – twierdzi Ellen Smith z Oregon State University.

Groźne niedobory

Już wiele wcześniejszych badań wskazywało na to, że osoby starsze są bardziej narażone na niedobory witaminy D. Wynika to często ze zmiany trybu życia i przyzwyczajeń: częściej pozostają w domu (a więc nie korzystają z dobrodziejstw słońca), bardzie okrywają skórę chroniąc się przed chłodem ale i promieniami UV, mają mniej urozmaiconą dietę.

Według badań naukowych niedobory witaminy D prowadzą do osteoporozy, podnoszą ryzyko wystąpienia nowotworów, prowadzą do osłabienia mięśni, odporności, chorób serca, cukrzycy, depresji, problemów ze stawami. Osoby w podeszłym wieku, które mają zbyt niski poziom witaminy D częściej wywracają się, to z kolei prowadzi do większej ilości urazów ogólnych i sytuacji potencjalnie zagrażających życiu.

 

http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/full/ejcn201267a.html

http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2012/jul/lower-vitamin-d-could-increase-risk-dying-especially-frail-older-adults