Magnez koi serce

Dieta bogata w magnez jest doskonałym strażnikiem serca. Osoby, które jedzą dużo tego cennego minerału są nawet o 50 procent mniej narażeni na ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia. Przekonują o tym naukowcy z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Korzystny wpływ magnezu na układ krążenia jest dosyć dobrze poznany przez naukowców. Badania wskazują na związek pomiędzy tym minerałem i poprawą ciśnienia tętniczego. Może również korzystnie wpływać na regulowanie rytmu pracy serca i łagodzenia stanów zapalnych.

Badacze z Japan Collaborative Cohort (JACC) przeprowadzili jednak analizę bardzo dużej grupy osób. Przez prawie 15 lat zbierano dane od 58,6 tys zdrowych mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni (w wieku 40 – 79 lat). U osób, którzy deklarowali (na podstawie kwestionariusza), że ich dieta była bogata w magnez zauważono zmniejszenie ryzyka udaru i choroby wieńcowej. Naukowcy z JACC udokumentowali 2 690 zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych w ciągu prawie 15 lat. U osób, których dieta była bogata w magnez zaobserwowano  50-procentowe zmniejszenie ryzyka zgonu spowodowanego chorobami serca.

Ile magnezu potrzebujemy?

Typowe dawki to 100 do 400 mg jonów magnezu dziennie. Ciekawe informacje opublikował jednak American Journal of Clinical Nutrition. Specjaliści ze szwedzkiego Karolinska Institutet w Sztokholmie twierdzą, że każde 100 mg magnezu dziennie zmniejsza niebezpieczeństwo udaru mózgu o 9 proc.

Skąd czerpać magnez?

Dobrym źródłem jest szpinak. Pamiętacie Popeye’a, który siłę czerpał z zielonej papki? 100 gram ugotowanego szpinaku ma 87 gram magnezu. Jeśli ktoś woli bardziej obrazowe porównania, to w filiżance pełnej zielonych roślinek jest 157 mg cennego minerału.
Gdyby koś chciał zastąpić szpinak jajkami, musiałby zjeść ich ponad 30.
Osoby, które wolą stosować suplementację powinny wziąć pod uwagę, że najbardziej korzystna forma jest chelat aminokwasowy magnezu, następnie cytrynian, glukonian, mleczan i tlenek. Skuteczność suplementacji magnezu podnosi obecność wapnia, wapnia z borem lub wapnia z cynkiem. Chociaż nie jest to konieczność w przypadku zażywania magnezu schelatowanego w 100% aminokwasowo.

 

http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(12)00067-6/abstract