Likopen chroni DNA

Likopen, związek nadający pomidorom charakterystyczny czerwony kolor, może również być korzystny dla zdrowia serca poprzez wzmocnienie naturalnej ochrony organizmu przed utlenianiem, chroniąc tym samym przed uszkodzeniem DNA.

Codzienne podawanie suplementu zawierającego 15 miligramów likopenu przez osiem tygodni powiązane zostało ze zwiększoną aktywnością SOD (dimutazy ponadtlenkowej), silnego enzymu antyoksydacyjnego, jak również znacznym zmniejszeniem uszkodzeń DNA w białych krwinkach – twierdzą naukowcy pod kierownictwem Jong Ho Lee z Uniwersytetu Yonsei w Korei Południowej.

Ponadto, wykazane korzyści objęły również obniżenie skurczowego ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu C-reaktywnych białek o wysokiej wrażliwości (hsCRP). CRP są znacznikiem zapalenia i według badań są one niezależnym czynnikiem zwiastującym dolegliwości układu krwionośnego.

Ochrona DNA

Naukowcy z Korei Południowej zbadali 126 zdrowych mężczyzn o średniej wieku 34 lat, którym losowo przepisano dzienne dawki suplementu z likopenem w ilości 6 lub 15 miligramów, lub placebo. Eksperyment trwał osiem tygodni.

Pod koniec badania naukowcy wykazali aktywność SOD podwyższoną o 2.37 jednostki na mililitr w grupie otrzymującej dawkę wysoką, oraz podwyższoną o 1.73 jednostki na mililitr w grupie, której podawano dawkę 6 mg, w porównaniu ze zmniejszoną aktywnością w grupie otrzymującej placebo.

Ponadto, uszkodzenie DNA w grupie otrzymującej wysoką dawkę było mniejsze w porównaniu z pozostałymi grupami. Funkcje śródbłonkowe – tj. funkcje komórek tworzących wewnętrzną błonę naczyń krwionośnych – również uległy znacznej poprawie w grupie otrzymującej wysoką dawkę.

Badacze wykazali, iż poziomy CRP zmniejszyły się o 57 procent w grupie otrzymującej dawkę wysoką, przy braku znaczącej redukcji w pozostałych dwóch grupach.

Likopen coraz powszechniejszy

Likopen jest stosunkowo łatwo dostępny w naszej diecie. Możemy go znaleźć w czerwonych i różowych owocach i warzywach. Ma pozytywny wpływ na serce, ciśnienie krwi, prostatę, osteoporozę i skórę. Szczególnie powszechne są produkty z likopenem pozyskiwanym z pomidorów. Zwykły keczup jest tego najlepszym przykładem. Jednak na sklepowych półkach likopenu jest naprawde dużo. Według Globalnej Bazy Danych Nowych Produktów (GNPD) Mintel, między rokiem 2003 a 2009 na światowym rynku produktów spożywczych, suplementów i kosmetyków pojawiło się ponad 500 nowych produktów zawierających likopen.

 

Effects of lycopene supplementation on oxidative stress and markers of endothelial function in healthy men. Atherosclerosis. 2010.