Strona główna » Wiedza » Profilaktyka » Kapusta kontra rak piersi

Kapusta kontra rak piersi

Drogie panie, jedzcie więcej kapusty, kalafiorów i brokułów! Naukowcy znaleźli dowody na to, że warzywa krzyżowe są sojusznikiem kobiet w zmaganiach z nowotworem piersi.

Rak piersi stanowi około 20 procent wszystkich zachorowań na nowotwory złośliwe w Polsce. Jest też najczęściej występującym nowotworem złośliwym. Według Krajowego Rejestru Nowotworów Złośliwych w 2004 zarejestrowano 106 mężczyzn z tym nowotworem i ponad 12 tys. nowych zachorowań wśród kobiet. Najbardziej narażone są panie pomiędzy 45 a 69 rokiem życia. W tej grupie notuje się ponad 50 proc. wszystkich zachorowań na raka piersi. Lekarze biją na alarm, zachęcają też do regularnej diagnostyki.

Podczas corocznej konwencji American Association for Cancer Research (Amerykańskiego Związku do spraw Badań Raka, największa i najstarsza na świecie organizacja zrzeszająca takich badaczy) przedstawiono ciekawe badania przeprowadzone w Chinach. Wynika z nich, że dieta bogata w warzywa krzyżowe i brokuły zmniejsza śmiertelność wśród kobiet chorych na raka piersi.

– Ryzyko śmierci z powodu nowotworu zmniejszyło się o 22 do 62 proc., a ryzyko nawrotu choroby zostało zredukowane o 21 do 35 proc. – stwierdziła Sarah Nechuta, z Vanderbilt University.

Badania zostały przeprowadzone w Chinach. Objęto nimi 4886 kobiet w latach 2006-2008. Według lekarzy z Szanghaju kobiety, które w ciągu 36 miesięcy po zdiagnozowaniu u nich raka spożywały więcej roślin krzyżowych (kapustnych) zwiększały swoje szanse na przeżycie, w stosunku do pań, które nie stosowały takiej diety.W trakcie badań analizowano między innymi dane demograficzne, styl życia, dietę, po 6, 18 i 36 miesiącach od diagnozy.

Ważne fitoskładniki

Warzywa z rodziny kapustnych są dobrze znane ze swojej obfitości błonnika, witaminy C, witaminy A, karotenoidów i kwasu foliowego, a także innych witamin i minerałów. Są także bogate w fitoskładniki, czyli związki chemiczne są sugerowane w celu ochrony przed rakiem poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego, lub hamujące rozwój niektórych typów komórek rakowych. Warzywa kapustne zawierają duże ilości glukozynolanów. Produkty rozpadu glukozynolanów (m.inn. jakizotiocyjanianów)  mają wiele właściwości antynowotworowych, które mogą wpłynąć na rozwój raka, jego progresję i przeżycie.

Warzywa krzyżowe

Najbardziej popularne to: kapusta, rzeżucha, chrzan, rzodkiew, rukiew, gorczyca, kalafior, brokuł, brukselka.

 

http://www.mc.vanderbilt.edu/news/releases.php?release=2395