Strona główna » Wiedza » Profilaktyka » Czosnek 100 razy silniejszy od antybiotyków

Czosnek 100 razy silniejszy od antybiotyków

Zatrucia pokarmowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Najbardziej znana jest salmonella. Według statystyk w Unii Europejskiej coraz więcej ludzi cierpi z powodu Campylobacter. Bakteria ta staje się coraz bardziej odporna na antybiotyki. Naukowcy odkryli jednak, że związek w czosnku jest 100 razy bardziej skuteczny w zwalczaniu Campylobacter, niż dwa rodzaje antybiotyków.

Jednym z najważniejszych składników czosnku, obok allicyny, jest siarczek diallilu (diallyl sulfide). Wyniki wielu badań naukowych badań wykazały, że związek ten zaburza wzrost komórek nowotworowych i może zapobiegać niszczeniu mięśni u pacjentów z nowotworami. Jest on także skuteczny w walce z niebezpieczną bakterią, która często znajduje się w mięsie spożywanym przez człowieka. Campylobacter może powodować nudności gorączkę, bóle głowy, stany zapalne stawów, jelit i żołądka.

Bakterie odporne na antybiotyki, wrażliwe na czosnek

Według  dr Anny Woźniak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu nawet 35 procent zakażeń pokarmowych może być wywołanych właśnie przez Campylobacter. Mocniej reagować na nią mogą osoby przewlekle chore czy dzieci. Bakteria występuje u zwierząt rzeźnych, często w mięsie drobiu, którego Polacy zjadają rocznie około 25 kilogramów.

W związku z powszechnym stosowaniem antybiotyków podczas hodowli zwierząt Campylobacter uodparnia się na jednak działanie leków.W tym kontekście bardzo ciekawe są badania opublikowane w Journal of Antimicrobial Chemotherapy. Naukowcy z Washington State University (WSU) tłumaczą w nim, że pochodzący z czosnku diallil siarkowodoru, jest szczególnie skuteczna w penetracji śluzowatej warstwy chroniącą kolonie Campylobacter. Według ich doświadczeń  w warunkach laboratoryjnych składnik czosnku jest 100 razy bardziej skuteczny od antybiotyków: erytromycyna i cyprofloksacyna.

Bezpieczniejsza żywność

Xiaonan Lu z WSU wraz z zespołem naukowców badali zdolność związku czosnku (diallilu) do niszczenia bakterii, gdy były one chronione przez śluzowaty biofilm. Ta śluzowa warstwa sprawia, że bakterie są 1000 razy bardziej odporne na antybiotyki. Okazało się, że związek z czosnku może łatwo przenikać przez warstwę ochronną biofilmu i zabijać komórki bakterii.Barbara Rasco współautorka pracy opublikowanej w Journal of Antimicrobial Chemotherapy twierdzi, że składnik czosnku może poprawić poziom bezpieczeństwa żywności. Jej zdaniem może być stosowany do czyszczenia powierzchni, na których przygotowuje się jedzenie, a także wykorzystywany do konserwowania przetworzonych ziemniaków, sałatek makaronowych i surówek z białej kapusty oraz wędlin. Nie tylko przedłuży trwałość ale również zmniejszyć wzrost potencjalnie niebezpiecznych bakterii.

Bogactwo w olejku czosnkowym

Bardzo bogatym źródłem siarczków diallilu jest olejek czosnkowy. Są one skutecznym środkiem w walce z bakteriami odpornymi na antybiotyki. To nie koniec dobrych wiadomości. W badaniach wykazano, że disiarczek diallilu  jest ważnym czynnikiem hamującym syntezę cholesterolu. Dłuższe stosowanie olejku czosnkowego lub sproszkowanego czosnku znacznie obniża poziom glukozy w surowicy krwi. Według naukowców to także zasługa między innymi disiarczku diallilu, który jest także skutecznym przeciwutleniaczem.

 

Researcher: Campylobacter bacteria becoming increasingly resistant to antibiotics

Effects of the garlic compounds diallyl sulphide and diallyl disulphide on arylamine N-acetyltransferase activity in Klebsiella pneumoniae.

Campylobacter detronizuje salmonellę

Clinical Nutrition”, 19 sierpnia 2010, Garlic compound fights source of food-borne illness

Anna Kędzia, Olejek czosnkowy – skład chemiczny, działanie farmakologiczne i lecznicze, Postępy Fitoterapi 3/2009