Chrom niezbędny

W ostatnich latach chrom staje się coraz bardziej popularny. Głównie za sprawą badań wskazujących jego związek z odchudzaniem. A przecież to nie jedyna funkcja chromu, który reguluje poziom cukru we krwi, korzystnie wpływa na skórę, może nawet opóźniać procesy starzenia.

Z chromem związanych jest wiele nieporozumień. Nadal można natknąć się na opinie, że jest on niebezpieczny dla zdrowia. Taki pogląd utrwalił się choćby po kinowym sukcesie filmu “Erin Brockovich”. Julia Roberts tropiła na ekranie korporację trującą mieszkańców miasteczka. W wyniku jej śledztwa okazało się, że przemysłowe ilości chromu zagrażały zdrowiu. Ile w tym prawdy? Wystarczy małe “śledztwo” by zrozumieć to nieporozumienie z chromem. W przemyśle wykorzystywany jest chrom sześciowartościowy. Tymczasem organizm ludzki potrzebuje zupełni innej formy – trójwartościowej i tylko taki jest sprzedawany w preparatach z witaminami, minerałami i ziołami. W USA suplementy z chromem znajdują się na drugim miejscu pod względem popularności, za suplementami z wapniem.

Chrom chroni przed plagą

Mało tego. Chrom w odpowiedniej ilości jest nie tylko bezpieczny, ale niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. W ciele dorosłej osoby występuje około 6 miligramów tego pierwiastka. Niskie spożycie chromu, niewłaściwa dieta i siedzący tryb życia są związane z nadwagą – plagą współczesnej ludzkości. Badania naukowe potwierdzają ponadto, że odpowiedni poziom chromu w organizmie sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) i podniesieniu we krwi tego dobrego (HDL).

Zaczęło się od glukozy

Choć na ziemi chrom występuje od zawsze, to dopiero niedawno naukowcy zrozumieli jego rolę. A wszystkiemu winna glukoza…Walter Mertz i Kenneth Schwartz prowadzili w latach 50-tych badania nad zaburzeniami tolerancji glukozy. Wyizolowali oni z nerek wieprzowych substancję,  którą nazwali czynnikiem tolerancji glukozy (GTF). Dalsze badania wykazały, że składnikiem GTF jest między innymi chrom trójwartościowy. To wtedy lekarze zainteresowali się tym składnikiem, a liczne badania naukowe potwierdziły jego skuteczność w kontroli poziomu cukru we krwi.

Chrom kontra glukoza

Trzeba było jednak kolejnych lat i wielu eksperymentów by rozwikłać zagadkę chromu. Jak bowiem niepozorny minerał wpływał na leczenie cukrzycy? Okazało się, że gdy w organizmie dochodzi do niedoboru chromu zachwiany zostaje mechanizm regulujący poziom glukozy. Jej poziom wzrasta po każdym posiłku. Chrom ułatwia jej przenikanie przez błony komórek, które  zamieniają cukier w energię do pracy mięśni. Gdy chromu we krwi jest zbyt mało może dojść do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Odkrycie tego mechanizmu dało nadzieję milionom ludzi na całym świecie zmagającym się z cukrzycą.

Kontrola apetytu

Konsekwencją badań nad cukrzycą były doniesienia o wpływie chromu na kontrolę masy ciała. Skoro bowiem chrom wpływa na wahania poziomu glukozy we krwi, to może też regulować potrzebę spożywania cukrów. Okazuje się, że faktycznie przyjmowanie chromu może obniżyć chęć sięgania po produkty bogate w węglowodany. Osoby, które mają więc problemy z odmówieniem sobie czekolady, ciast, słodkich napojów w chromie mogą znaleźć sojusznika w walce z własnymi słabościami.

 

Urszula Kokot, “Początki słownictwa zielarskiego i farmaceutycznego najstarszych cywilizacji – Mezopotamii i Egiptu”, Ann. Acad. Med. Siles. 2005, 59, 1

John F Swenson, Chicagoua/Chicago : the origin, meaning, and etymology of a place name, Illinois historical journal. Vol. 84, no. 4 (1991)

Anna Kędzia, Olejek czosnkowy – skład chemiczny, działanie farmakologiczne i lecznicze, Postępy Fitoterapi 3/2009