Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Żelazo w doskonałej formie

Żelazo w doskonałej formie

O przyswajaniu żelaza przez organizm człowieka wiadomo bardzo wiele. Fakt, że na świecie około 30 procent (dane za Światową Organizacją Zdrowia) cierpi na anemię wynika nie tylko ze złej diety, ale także ze skomplikowanego procesu jaki przechodzi żelazo zanim znajdzie się w naszej krwi. Dlatego naukowcy wciąż szukają sposobu, by jak najefektywniej i bezpiecznie wprowadzić cenny pierwiastek do organizmu człowieka. Tak powstał Ferrochel – diglicynian żelaza.

Związać żelazo z białkiem

O samym procesie przyswajania żelaza z pokarmu pisaliśmy już w oddzielnym artykule. Czasami trzeba jednak suplementować ten składnik i wówczas zastanawiamy się jaką formę wybrać. Aby zrobić to świadomie warto znać kilka ważnych informacji.

Organizm dobrze wchłania małe cząsteczki białka. W naszym układzie trawiennym minerały nieorganiczne są więc łączone z aminokwasami. Proces ten nazywa się chelatacją. Jest ona ważna nie tylko dla przyswajania takich minerałów jak żelazo, wapń, cynk, selen, magnez, chrom. Chelatacja chroni także nasz organizm przed zatruciem metalami ciężkimi. Ołów, rtęć czy kadm mogą być przyłączone do specjalnego białka i usinięte z organizmu.

Lepsze wchłanianie żelaza

Pozostańmy jednak przy żelazie. Skoro wchłaniane jest ono za pośrednictwem białka, to naukowcy zastanawiali się czy można to łączyć poza organizmem. Fundamenty dla takich badań postawił Alfred Werner, który w 1913 roku otrzymał Nagrodę Nobla właśnie za stworzenie teorii opisującej wiązanie metali przez cząsteczki organiczne. Kilkadziesiąt lat później w laboratoriach firmy Albion powstał Ferrochel. To specyficzna forma żelaza połączona z białkiem – glicyną. Dzięki temu naszemu układowi pokarmowemu można dostarczyć żelazo chelatowane organiczne, które łatwo przechodzi przez ścianę jelita.

Widzimy już więc, że można znaleźć formę żelaza łagodną dla żołądka i skracającą czas i proces „obróbki” w przewodzie pokarmowym. Dwuglicynian Ferrochel ma jeszcze jedną zaletę. Żelazo naturalnie przenosi ładunek elektryczny. Gdy krąży samo w żołądku może blokować przyswajanie innych składników, choćby wapnia, kwasu askorbinowego (witamina C) czy witaminy E. Ferrochel dzięki procesowi chelatacji jest neutralny, nie przenosi ładunku elektrycznego dzięki temu nie wchodzi w reakcję z innymi składnikami diety.

Bezpiecznie dla organizmu

– Nie jest to koniec zalet połączenia żelaza z białkiem. Wchłanianie diglicynianu nie jest tak bardzo zależne od pH soku żołądkowego lub obecności fitynianów, jak tradycyjne żelazo zawarte w pokarmie. Według naukowców z Albionu Ferrochel jest także bezpieczniejsze (2,6-krotnie). Między innymi dlatego mówi się, że jest łagodne dla żołądka: dobrze się wchłania i nie obciąża go tak całym procesem przemian chemicznych z formy nieodstępnej dla organizmu do tej, która może przeniknąć do krwi.

 

Absorbability of different iron compounds. Boise H, Hallberg L. Acta Medica Scandinavica. 1962, 376.

Ferrochel® Effectiveness. Albion

The absorption and metabolism of iron amino acid chelate.

Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania preparatów żelaza chelatowego w położnictwie i ginekologii. Ginekologia Polska 2010, 81, 786-788