Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Ze smakiem na wojnę z rakiem

Ze smakiem na wojnę z rakiem

Curry kalafiorowe – brzmi apetycznie? Aromatyczna potrawa o indyjskich korzeniach (i to dosłownie, bo smak nadają mu między innymi przyprawy korzenne) budzi zmysły dzięki kurkumie, imbirowi, czarnemu pieprzowi, kolendrze, kminowi rzymskiemu, gorczycy i chili. Sos na mleczka kokosowego i masali (mieszanka warzyw) delikatnie otulający różyczki kalafiora, z wyraźną nutą chrupiących cząstek zeszklonej cebuli. Brzmi smacznie, ale czy zdrowo?

Mniejsza liczba zmian przedrakowych

Sprawdźmy więc skład. Charakterystyczny smak i zapach curry nadaje kurkuma, źródło kurkuminy – cennej substancji wykazującej działania przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Z kolei w cebuli znajduje się kwercytyna – niezwykle pożyteczny przeciwutleniacz. Zarówno kwercytyna jak i kurkumina są także na celowniku naukowców ze względu na ich właściwości przeciwrakowe. Czy jednak ich połączenie może dać ciekawe rezultaty? Odpowiedź na to pytanie kryje się to w badaniach opublikowanych w Clinical Gasteroenterology and Hepatology. Wynika z nich, że duet ten zmniejsza zarówno wielkość, jak i liczbę zmian przedrakowych w przewodzie pokarmowym człowieka.

Mniejsza liczba polipów

Na uniwersytecie Johna Hopkinsa dokonano ciekawego, choć na małej grupie, eksperymentu. Pięciu pacjentów z dziedziczną postacią przedrakowych polipów w dolnej część jelita zwanej rodzinną polipowatością gruczolakowatą (FAP) przez pół roku podawano kwercetynę i kurkumę. W efekcie średnia liczba polipów spadła o 60,4% , a średnia wielkość polipów o 50,9%.

Nie są to pierwsze badania sugerujące przeciwnowotrowe działanie tych składników. Wcześniej wskazywały na to analizy w zwyczajów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie na terenach gdzie tradycyjnie używa się duże ilości curry. Sugerują one, że kurkumina, jeden z głównych składników curry, może być skuteczna w zapobieganiu lub leczeniu raka w dolnej części jelita. Podobnie, jak i kwercetyna występująca w cebuli, zielonej herbacie i czerwonym winie. Wykazano, że hamuje ona wzrost nowotworu okrężnicy u ludzi.

W innym badaniu przeprowadzonym w Cleveland Clinic stwierdzono zmniejszenie liczby polipów u badanych pancjentów. Każdy z nich otrzymywał kurkuminę (480 mg) i kwercetynę (20 mg) doustnie 3 razy dziennie przez 6 miesięcy. Chociaż ilość kwercetyny była podobne do ilości spożywanej przez wiele osób  codziennie, to ilość kurkuminy wykraczała poza przeciętne dawki.

Łączyć warzywa krzyżowe i kurkuminę

W opisywanym na początku chili jednym z ważniejszych składników jest kalafior. Zajmijmy się więc i nim. Rośliny krzyżowe, takie jak właśnie kalafior zawierają izotiocyjaniany fenylu. A razem? Spójrzmy na badania przekrojowe mężczyzn w Indiach. Występuje tam ciekawy związek. Tamtejsza dieta jest bogata w rośliny kapustne i kurkumę, a rak prostaty jest rzadkością. Przypadek? Naukowcy sprawdzali działanie kurkumy wraz z izotiocyjanian fenylu i zauważyli znacznie opóźniony wzrost ludzkich komórek raka prostaty wszczepionych myszom z niedoborem immunologicznym.  Eksperci ze Stanowego Uniwersytetu New Jersey doszli więc do wniosku, że połączenie warzyw krzyżowych warzyw i kurkuminy może być skuteczne w zapobieganiu raka prostaty i terapii skierowanej na zahamowania rozprzestrzeniania się określonych nowotworów prostaty.

Suplementy z kurkumą

Chili z kalafiorem to tylko przykład tego jak ważnym składnikiem diety jest kurkuma. Jeśli nie przepadamy za indyjską kuchnią, możemy przyjmować także suplementy z kurkumą. Ważne, by pamiętać o tym, że jest ona istotnym elementem w zapobieganiu wielu chorób. No i smacznym.

 

 

Effects of Garlic on Aerobic Performance, Turkish Journal of Medical Sciences,  2000; 30(6): 557-561.

Chutani SK, Bordia A. The effects of fried versus raw garlic on fibrinolytic activity in man. Atherosclerosis 38: 417-21, 1981.

Anna Kędzia, Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku, Postępy Fitoterapii 1/2010