Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Witamina D kontra celiakia

Witamina D kontra celiakia

Co łączy łuszczycę i celiakię? Obie są chorobami autoimmunologicznymi. To znaczy, że organizm osoby chorej wytwarza przeciwciała, które zagrażają także funkcjonowaniu tegoż organizmu.

W przypadku celiakii jest to nietolerancja na białko występujące w zbożach – gluten. Tenże gluten pojawia się także w badaniach nad łuszczycą. Naukowcy z Uppsala odkryli, że dieta bezglutenowa może przynosić poprawę u osób chorych na łuszczycę. U części z nich pojawiają się bowiem także przeciwciała wskazujące na nietolerancję glutenu.

To jednak nie koniec. Między celiakią a łuszczycą jest jeszcze inny związek – niedobory witaminy D. Jej niski poziom pojawia się w badaniach wykonywanych u osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne.

Mało witaminy D, więcej ryzyka

Tymi wynikami zainteresowali się właśnie naukowcy z Uniwersytetu Medycznego Columbia. Po sprawdzeniu wyników 350 pacjentów leczonych na celiakię, u których wykonano testy na poziom witaminy D zaobserwowano zależność pomiędzy łuszczycą i niedoborami witaminy D. Pacjenci z celiakią, których poziom witaminy D był niższy niż 20 ng/ml mieli ponad dwukrotnie większe szanse na łuszczycę niż osoby z poziomem witaminy D powyżej 20 ng/ml. Naukowcy odkryli także, że aż 60 procent pacjentów biorących udział w badaniu miało niewystarczający poziom witaminy D. Nowojorscy lekarze zalecają, by osoby chore na celiakię badać pod kątem niedoborów witaminy D i w razie ich stwierdzenia poddawać ich suplementacji.

Skąd brać witaminę D

Witamina D często nazywana jest „witaminą słońca”. Nic dziwnego to pod wpływem jego promieni w naszej skórze rozpoczyna się proces powstawania tej ważnej witaminy. Problem w tym, że słońce nie oświetla naszej skóry wystarczająco intensywnie przez cały rok, stąd nawet u osób zdrowych często występują niedobory. Można sobie z nimi radzić odpowiednią dietą lub suplementacją. Najbogatszymi źródłami są produkty pochodzenia zwierzęcego: oleje ryb, jajka, mleko, wątroba. Witamina D znajduje się także w olejach roślinnych.

Decydując się na suplementację należy wybierać produkty standaryzowane, czyli zawierające gwarantowaną dawkę w trakcie kuracji. Preparat taki musi być chroniony przed działaniami środowiska zewnętrznego. Idealnie nadaje się do tego specjalne, ciemne szkło farmaceutyczne.