Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Wapniowa gaśnica

Wapniowa gaśnica

Zgaga może być objawem choroby refluksowej przełyku. Uczucie pieczenia może pojawiać się jednak także u osób zdrowych sporadycznie. Może ją wywoływać jedzenie (ostre, tłuste, kwaśne, zbyt duże ilości pochłaniane na raz), tryb życia (stres, papierosy, alkohol, wysiłek a nawet ubrania za ciasne w pasie).

Wszechstronny wapń

Zgagi nie można lekceważyć, jeśli się powtarza lub długo utrzymuje należy skonsultować się z lekarzem. Najczęściej zalecają oni zmianę trybu życia i dietę. Jeśli jest to objaw refluksowej choroby żołądka, to niezbędne jest złożone leczenie.Doraźnie stosuje się środki zobojętniające kwas żołądkowy na bazie węglanu wapnia. Składnik ten jest także niezbędny do prawidłowego funkcjonowania człowieka: budowy kości, zębów, funkcjonowania serca, układu nerwowego – to tylko drobna część korzyści jakie wapń niesie dla naszego zdrowia.

Kwaśna afera w żołądku

Dlaczego zgaga może być sygnałem alarmowym? Charakterystyczne pieczenie w przełyku to efekt nieprawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Jeśli wszystko działa poprawnie to pokarm, który gryziemy a potem połykamy powinien stopniowo przesuwać się do żołądka i tam zostać strawiony między innymi z pomocą kwasu solnego. Aby nic z żołądka nie cofało się do przełyku na jego końcu znajduje się tzw. dolny zwieracz przełyku. Pod wpływem różnych czynników może się jednak zdarzyć, że nie działa on prawidłowo. Mięta, alkohol, czekolada, kawa, tłuszcze mogą obniżyć ciśnienie tego zwieracza. Wówczas zdarza się, że treść z żołądka wraz z kwasami  cofnie się do przełyku. Wtedy piecze. Cytrusy, pomidory, cebula, kwaśne warzywa i owoce, ostre przyprawy, alkohol mogą także wywołać uczucie pieczenia w przełyku, zwłaszcza gdy jest on już podrażniony.

Wapniowa gaśnica

Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta: lekkostrawna. Gdy już jednak kwas zaczyna nieprzyjemnie atakować nasz przełyk wówczas można go szybko zneutralizować.W tym celu zaleca się np. wypicie mleka, które spłukuje żrącą substancję, a białko i wapń w nim zawarte neutralizują działanie kwasu. Najnowsze badania wskazują jednak, że skuteczniejszą metodą jest przyjmowanie węglanu wapnia np. w postaci pastylek do ssania. Szklanka płynu trafiająca do żołądka pobudza nasz organizm do trawienia, a wiec i wydzielania kwasu. Tymczasem małe dawki wapnia, uwalniane stopniowo, nie zmuszają żołądka do wzmożonej pracy związanej z trawieniem. Tabletka z wapniem do ssania ugasi więc ogień szybko.

Jedz witaminę C i kwasy omega-3

Analizując jednak listę produktów, które nie służą naszemu układowi pokarmowemu podatnemu na zgagę pojawia się pewien problem. Po wyeliminowaniu z diety cytrusów u części osób mogą wystąpić niedobory witaminy C. Dlatego warto włączyć do swojego menu suplementy z witaminą C. Najlepiej w postaci Ester C (askorbinianu wapnia) niekwaśną dla żołądka.Zgagę mogą powodować ponadto tłuste ryby. Jeśli więc znacząco ograniczymy na swoim talerzu ilość łososia, makreli, halibuta, węgorza, suma czy tołpygi, pozbawimy się cennego źródła kwasów omega-3. Mają one działanie przeciwzapalne mogą więc łagodzić podrażnienie śluzówki i przyspieszyć regenerację tkanek. Dobrze jest więc zastanowić się nad suplementacją kwasów omega-3 pochodzących z ryb.

 

Wapń. Leksykon