Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Oliwka europejska na poparzenia

Oliwka europejska na poparzenia

Ból jaki towarzyszy poparzeniom może być nie do zniesienia. Do jego łagodzenia używa się najsilniejszych środków uśmierzających. Na Uniwersytecie Medycznym w Teheranie lekarze aby złagodzić cierpienia i skrócić czas hospitalizacji zastosowali oliwę z oliwek. Ale w nietypowy sposób.

Dlaczego w nietypowy? Dotychczasowe badania wykazywały, że oliwa z oliwek, stosowana zewnętrznie, może być skuteczna przy leczeniu i gojeniu się oparzeń skóry. Jest także stosowana od wieków jako kosmetyk pielęgnujący skórę.

Tymczasem badania irańskich naukowców pokazują, że także spożywanie oliwy z oliwek może przyspieszyć proces gojenia – działając od wewnątrz.

Poparzeni dostali oliwę

Przeciwutleniające i przeciwzapalne terapie są uznawane za przydatne w leczeniu oparzeń, tak więc naukowcy postanowili zbadać wpływ diety bogatej w oliwę z oliwek na gojenie się ran u pacjentów z oparzeniami.

Badanie przeprowadzono na 100 pacjentach hospitalizowanych z poparzeniami drugiego i trzeciego stopnia na powierzchni 10–20 procent ciała. Wszyscy otrzymywali odpowiednie leki, w tym także morfinę. Pacjentów podzielono jednak na dwie grupy: przyjmującą oliwę z oliwek oraz do grupę przyjmującą olej słonecznikowy w codziennej diecie, aby poprawić całkowitą zawartość tłuszczu w diecie do 20%.

Szybsze gojenie dzięki oliwie

Pacjentów badano codziennie, i o ile nie było istotnych różnic w zakresie powierzchni poparzeń, to odnotowano znaczące różnice w czasie gojenia ran i hospitalizacji. W grupie osób przyjmujących oliwę z oliwek, czas ten był krótszy. Pacjenci z poparzeniami mają zwiększone zapotrzebowanie na kalorie, białko, a także minerały i witaminy. Właściwe odżywianie jest dodatkowo ważnym czynnikiem w pielęgnacji i leczeniu oparzeń.

Tymczasem oliwa to skarbnica zdrowia. Zawiera duże ilości kwasu oleinowego. Według badań, substancja ta powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Jest stosowana w leczeniu i zapobieganiu miażdżycy, nieżycie, owrzodzeniu żołądka, żółciowej a także w zaparciach.

Od setek lat jest także stosowana w medycynie jako środek oczyszczający i regulujący procesy trawienia. Zwolennicy diety śródziemnomorskiej podkreślają także, że oliwka jest eliksirem “młodości” – spowalnia procesy starzenia. Stosuje się ją także u osób chorych na cukrzycę.

Wartościowe liście oliwki europejskiej

W medycynie cenione są także liście oliwki europejskiej. To zawarta w nich substancja (oleuropeina) czyni z drzewa roślinę długowieczną, rosnącą nawet 3000 lat. Oleuropeina i substancje powstałe z jej rozpuszczenia (aglikon, eleonat, kwas eleonowy) zwalczają organizmy patogenne niszcząc zewnętrzną błonę komórkową. Ekstrakt z liścia oliwki europejskiej ma także właściwości przeciwgrzybicze. Jest stosowana także w zwalczaniu pasożytów. Współczesna medycyna wykorzystuje ekstrakt z liścia do walki z ponad 120 patologicznymi mikrobami, wirusami, bakteriami, także tymi odpornymi na antybiotyki.

Oleuropeina zwiększa ponadto przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, zapewnia obniżenie poziomu złego cholesterolu, normalizuje ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru. To między innymi dlatego dieta śródziemnomorska jest tak często zalecana w profilaktyce chorób układu krążenia.