Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Ocet z miodem? Słodko i zdrowo

Ocet z miodem? Słodko i zdrowo

To ciekawe, że choć ocet jabłkowy jest łatwo dostępny, tak niewiele o nim wiemy. Kojarzy się głównie z gotowaniem. W polskiej kuchni jest wykorzystywany do zakwaszania mięsa, by chronić je przed zepsuciem, marynowania potraw i jako dodatek do sałatek. I w zasadzie na tym kończy się wiedza przeciętnego człowieka na temat octu. Wraz z modą na ekologiczne produkty częściej ocet jest wykorzystywany w domu do usuwania kamienia z kranów, przysznica, lub czyszczenia lodówki. To jednak nie jest jedyne właściwe miejsce dla octu.

Tężyzna z octu

Popularność octu stale rośnie. Nic dziwnego w zalewie sztucznych substancji szukamy produktów naturalnych, prostych i łatwo osiągalnych. Przykładem tego jak bardzo jest nam tego potrzeba może być choćby mało znana w Polsce książka “Folk Medicine”. Za Oceanem sprzedano ponad 2 miliony egzemplarzy pozycji autorstwa Clintona Jarvis. Przez dwa lata książka była na prestiżowej liście bestsellerów gazety New York Times. Jarvis wychowywał się w domu, w którym często mówiono o medycynie. Lekarzem był jego ojciec. Clinton wybrał jednak fizykę. Mimo wszystko bardzo frapowała go medycyna naturalna. Czytał o leczniczych praktykach w starożytnym Egipcie i o rzymskich legionistach, którzy nosili ze sobą buteleczki z wodą z dodatkiem octu. Największy wpływ miała jednak miejscowa kultura.

W USA przysłowiowa była niezwykła tężyzna rolników ze stanu Vermont, którzy pijali codziennie rano szklaneczkę rozpuszczonego z miodem i wodą octu. Jarvis całe życie spędził w Vermont, pięć generacji jego przodków także wychowywała się w tym stanie.

Naukowiec postanowił więc zweryfikować legendy o occie z miodem i wodą dającym siłę i chroniącym przed chorobami.

Odchudzanie octem

Ocet jabłkowy zmieszany z miodem był w Vermont tradycyjnym domowym lekarstwem na wiele dolegliwości: przeziębienia, zapalenia stawów, reumatyzm, choroby skóry, osłabienie. W swojej książce opisał wiele przykładów zastosowania, choć sławę przyniosła mu teoria o odchudzaniu. Zdaniem Jarvisa  należy wlać 1 do 3 łyżek octu do szklanki wody i miksturę doprawić miodem. Taki napój dobrze jest wypić przed każdym posiłkiem.

Ta mikstura rzeczywiście może wpłynąć na szybsze spalanie tłuszczu (kwas octowy bierze udział w przemianach tłuszczowych w organizmie). Kwaskowaty napój może pomóc ograniczyć apetyt. Miód hamuje także nieco chęć na słodycze. Warto jednak pamiętać, że jego działanie będzie bardziej skuteczne, gdy zastosujemy dietę niskokaloryczną i ćwiczenia fizyczne.