Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Likopen pomocny w leczeniu astmy

Likopen pomocny w leczeniu astmy

Według Europejskiej Federacji Alergików i Związku Pacjentów z Chorobami Dróg Oddechowych (EFA), ponad 30 milionów Europejczyków cierpi na astmę, co kosztuje Europę 17.7 mld euro rocznie. Koszt wynikający z utraty produktywności szacuje się na około 9.8 mld euro.

Alergie leczone likopenem

Badacze pod kierownictwem Paula Fostera z University of Newcastle w Wielkiej Brytanii odkryli, iż karotenoid, najczęściej kojarzony z pomidorami, obniża reakcję cytokin zapalnych, jak również dwukrotnie zmniejsza ilość eozynofili – białych krwinek związanych z alergiczną lub astmatyczną reakcją odpornościową, jak podają wyniki badań opublikowane w Journal of Nutritional Biochemistry?

„Badanie to dostarcza dowodów, iż wzbogacanie diety likopenem przed lub w początkowej fazie chorób dróg oddechowych wywoływanych alergiami może mieć korzyści kliniczne w postaci zmniejszenia nacieków eozynofilowych zarówno w płucach, jak i całym organizmie” – twierdzi  Paul Foster z University of Newcastle w Wielkiej Brytanii.

Nie tylko astma

Jako przeciwutleniacz likopen wykazuje korzystne działanie dla prawidłowej pracy serca, ciśnienia krwi, prostaty, skóry, w przypadkach osteoporozy, jak również inne, zarówno w formie naturalnej, jak i syntetycznej, w związku z czym jest powszechnie używany jako suplement żywnościowy i w zastosowaniach kosmetyki farmaceutycznej.

Pomidory z likopenem

Badanie na które powoływali się naukowcy w The Journal of Nutritional Biochemistry nie dotyczyło ludzi. Istnieje jednak wiele badań przeprowadzonych na ludziach, które potwierdzają pozytywny wpływ likopenu na stan zdrowia. W Polsce najłatwiej dostępnym źródłem tego cennego składnika są pomidory. Świeże pomidory zawierają od 0,7 do 20 mg likopenu w 100g. Pomidor jest wyjątkowym warzywem, gdyż likopen w nim zawarty uwalniany jest podczas gotowani i rozdrabniania (wtedy radykalnej redukcji ulegają jednak inne jego składniki). Znacznie lepiej wchłania się więc z przetworów (sosu, koncentratu, keczupu) niż ze świeżych owoców.

Zawartość likopenu w 100g:

  • pasta pomidorowa: 5,4-150 mg,
  • keczup: 9,9-13,4 mg,
  • sos do spaghetti: 9,3-18,2 mg,
  • marchewka 0,6-0,8 mg,
  • arbuzy 2,3-7,2 mg,
  • różowe grejpfruty: 0,3-3,4 mg.