Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Krążenie z głogiem

Krążenie z głogiem

Głóg to jedna z bardziej cenionych roślin chroniących serce, tętnice i normujących ciśnienie tętnicze. Co ciekawe wszystkie te składnik możemy znaleźć zarówno w owocach jak i kwiatach. W literaturze medycznej możemy odnaleźć wiele badań potwierdzających skuteczność głogu w jednych z nich 78 pacjentom w wieku od 45 do 73 lat cierpiących na przewlekłą niewydolność serca podawano ekstrakt z głogu. Po 2 miesiącach odnotowano poprawę wydolności organizmu. Według badaczy wynikało to między innymi z bardziej ekonomicznej pracy serca. Zwiększyła się siła skurczów i zmniejszyła ich częstotliwość. Innym efektem było także obniżenie ciśnienia.

Tworzenie płytek tętniczych

Owoce głogu zdają się również eliminować płytki tętnicze. Gdy wzdłuż ścianek tętnic zaczynają pojawiać się płytki, naczynia krwionośne ulegają zwężeniu. Jednak flawonoidy występujące w owocach drzewa głogu wykazują działanie zapobiegające ich powstawaniu wzdłuż ścianek i zmniejszania lipoprotein niskiej gęstości – złego cholesterolu – w krwioobiegu. Wraz z obniżeniem ilości płytek, obniża się ciśnienie krwi.

Po pierwsze flawonoidy

Jednym z najważniejszych składników głogu są flawonoidy i związane z nimi proantocyjanidyny: rutyna, hyperozyd, witeksyna i ramnozyd. W kwiatach znajdują się glikozydy flawonowe: hyperozyd, spireozyd, rutyna. W głogu znajdują się: saponiny, taniny, krateginy, antocyjanidyny i proantocyjanidyny, aminy, cholina i acetylocholina, adenozyna, adenina, guanina i  duża ilość witamny C.