Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Kolczasta pomoc dla cukrzyków

Kolczasta pomoc dla cukrzyków

Opuncję i różę łączą nie tylko kolce. Obie rośliny mają piękne kwiaty. Te rosnące na kaktusie, który osiąga czasem wysokość 2 metrów są żółte, czerwone bądź purpurowe. Opuncja nazywana jest też często Nopal. Nazwę swą zawdzięcza hiszpańskiemu słowu oznaczającemu “liście”. Jadalna jest też “tuna”. I nie jest to tuńczyk! Po hiszpańsku oznacza to “owoc”. Aby jeszcze bardziej uzmysłowić jak bardzo ważna jest to roślina warto wiedzieć, że w zależności od tego jaka jej część jest sprzedawana, może być traktowana jako… warzywo (łodyga i liść) lub owoc. Choć kaktusy te rosną dziko i nie są zbyt wymagające, to ze względu na swoje walory prozdrowotne w Ameryce funkcjonują także ogromne plantacje “Nopalu”.

Zdrowie pod igłami

Opuncja tylko na pozór jest rośliną niedostępną. Kolce chronią bowiem bardzo zdrowe wnętrze. Meksykanie wykorzystywali opuncję do leczenia cukrzycy przez ponad 1000 lat i jest ona najczęściej wykorzystywanym produktem naturalnym w Ameryce Środkowej.

Stwierdzono bowiem, że opuncja korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy poprzez obniżanie aktywności płytek krwi. Oznacza to, że opuncja sprzyja zarówno pracy serca, jak i wspomaga działanie naczyń krwionośnych.

Liście kaktusa są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, takich jak: potas, magnes, wapń, żelazo, witamina A w formie beta-karotenu oraz witamina C. Kaktus Nopal jest jedyną rośliną, która zawiera wszystkie 24 znane człowiekowi betalainy – ważne elementy przeciwzapalne. Betalainy są barwnikami polifenolowymi występującymi w burakach. To one nadają kwiatom opuncji ich intensywny purpurowy, czerwony i żółty kolor. Wartość opuncji wzrasta również dzięki jej zdolności do zwalczania przewlekłych stanów zapalnych.

Kaktusowe białko

Liście opuncji zawierają liczne aminokwasy, w tym 8 podstawowych aminokwasów nieprodukowanych przez organizm człowieka. Kaktus jest więc rośliną dostarczającą więcej niezbędnych aminokwasów niż można by uzyskać z innych źródeł. Śluz znajdujący się wewnątrz kleistych liści łodygi bądź pnia zawiera polisacharydy, które można znaleźć w układzie odpornościowym pobudzającym rozwój rośliny.

Opuncja kontra cukrzyca

Badania pokazują, że opuncja jest w stanie obniżyć poziom cukru osobom cierpiącym na cukrzycę typu II. Pojedyncza dawka może obniżyć poziom cukru w zakresie od 17 do 46%.. Wyniki analizy wyraźnie wskazują, że przyjmowanie opuncji ma pozytywny wpływ na osoby cierpiące na cukrzycę. Obniża także poziom glukozy w osoczu.

Składniki zawarte w opuncji uczestniczą w procesach przyspieszający wchłanianie glukozy do komórek zarówno u cukrzyków, jak i u osób zdrowych. W przypadku cukrzycy, która wiąże się z także z otyłością, naturalna metoda utraty masy ciała i optymalnego kontrolowania glukozy ma ogromne znaczenie.

Chudnij z kaktusem

W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Francji uczestniczyło 49 kobiet o normalnym wskaźniku masy ciała. Części ochotniczek zarządzono podawanie 2 gramów ekstraktu z opuncji dziennie, pozostałe panie otrzymały taką samą ilość placebo. Eksperyment trwał 28 dni.  Po zakończeniu badania prowadzonego metodą podwójnie ślepej próby okazało się, że kobiety przyjmujące ekstrakt z opuncji wykazały znaczącą utratę masy ciała w porównaniu do kobiet z grupy placebo.

Otyłość odgrywa kluczową rolę w rozwoju cukrzycy typu II, jako że istnieje silny związek pomiędzy otyłością a cukrzycą. Ekstrakt z opuncji wspiera utratę wagi i ułatwia kontrolowanie glukozy w organizmie, co świadczy o znaczących możliwościach opuncji w kontekście zwiększania poziomu insuliny w organizmie.