Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Herbata lepsza niż wino

Herbata lepsza niż wino

Okres świąteczny, to ciężki czas dla naszego żołądka. Trafia do niego wiele potraw, które nieczęsto goszczą na naszym stole. W święta stanowią znakomity pretekst, by sobie pofolgować. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie… przesada. Nadmiernie obciążony żołądek nie jest w stanie szybko trawić większych ilości pokarmu, a jeśli dorzucimy do tego jeszcze niektóre napoje… wówczas może pojawić się problem.

Fondue zdrowsze z herbatą

Dr Mark Fox ze Szpitala Uniwersyteckiego w Zurichu postanowił sprawdzić obiegowe opinie o tym jak czerwone wino, likiery, herbata i woda wpływają na trawienie ciężkich posiłków. W tym celu wybrał 20 osób, który podawano serowe fondue (roztopiony ser jedzony najczęściej z bułką). Jedna część popijała go białym winem, druga czarną herbatą. Półtorej godziny po posiłku badani dostawali jeszcze likier lub wodę do picia.

Więcej pijesz, dłużej trawisz

Okazało się, że osoby, które popijały tłusty posiłek alkoholem trawili dłużej, niż badani, którzy przyjmowali herbatę i wodę. W praktyce sprowadza się to do tego, że obfity posiłek zakrapiany winem i likierem dłużej pozostaje w naszym żołądku (około 9 godzin) niż fondue popijane zdrowymi napojami (6 godzin). Zdaniem badaczy alkohol pogłębia uczucie ciężkości po poważnej biesiadzie. Ponieważ proces trawienia trwa dłużej, osoby, które „zgrzeszyły” przy stole kładą się spać z pełnym żołądkiem, co może mieć wpływ na jakość i komfort nocnego wypoczynku.

Czy to oznacza, że w święta w ogóle nie można sobie pozwolić na szaleństwo przy stole? Można! Należy jednak pamiętać, że nawet specjalne okazje nie zdejmują z nas pewnych dietetycznych ograniczeń. Jeśli więc nie chcemy potem odczuwać różnych dolegliwości, warto wziąć pod uwagę doświadczenie szwajcarskich naukowców.