Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Głóg wpływa na poziom tlenku azotu

Głóg wpływa na poziom tlenku azotu

Połączenie buraka i owocu głogu to może być ciekawy eksperyment kulinarny. Badacze z University of Texas oraz Neogenis Laboratories wzięli je jednak pod lupę nie w kuchni, lecz w laboratorium chemiczny. Ich uwagę zwrócił między innymi fakt, że wpływają na poziom tlenku azotu (NO) w organizmie.

Tlenek azotu na pomoc

Tlenek azotu to silny środek wpływający na rozszerzanie lub rozluźnianie naczyń krwionośnych. Dzięki temu można regulować ciśnienie krwi i poprawić stan zdrowia serca. We współczesnej medycynie badania nad NO stały się głośne, gdy odkryto także jego wpływ na regulację sprawności seksualnej u mężczyzn. Najpopularniejsze leki na potencję stymulują właśnie poziom tlenku azotu w naczyniach krwionośnych narządów płciowych mężczyzn.

„Opracowanie odpowiedniego połączenia produktów naturalnych i roślinnych wybranych pod kątem aktywności NO daje obiecujące efekty w jego regulacji] u pacjentów z ryzykiem chorób układu krwionośnego, w przypadku ich stosowania w charakterze suplementów diety” – piszą badacze Nutrition Research.

Skuteczne połączenie

Burak zwrócił uwage badaczy ze względu na wysoką zawartość azotanu. Z kolei owoce głogu cechują się wysoką aktywnością enzymu, który przetwarza azotan na tlenek azotu. Razem tworzą więc bardzo skuteczne połączenie.

W badaniu wzięło dział 30 osób o średniej wieku 56 lat wykazujących przynajmniej trzy czynniki zagrożenia chorobami układu krwionośnego, w tym historię chorób serca w rodzinie, palenie tytoniu, podwyższone ciśnienie krwi (nadciśnienie), otyłość, lub wysoki poziom lipidów we krwi (hiperlipidemię).

Poprawa dzięki burakom i głogowi

Uczestnicy przyjmowali preparat z buraka i głogu lub placebo przez 30 dni. Pod koniec badania Dr Bryan i jego współpracownicy wykryli, iż poziomy azotanu i azotynu we krwi wzrosły w grupie zażywającej mieszankę buraka i głogu w porównaniu do osób, którym podawano placebo, a wzrost ten wskazywał na zwiększenie dostępności NO w organizmie.

Ponadto, 72 procent osób w grupie otrzymującej suplement ziołowy wykazało statystycznie istotne zmniejszenie poziomu triacylogliceroli we krwi w porównaniu z ich poziomem na początku badania.

Według naukowców dowodzi to na istotną rolę składników głogu i buraka w regulacji procesów, które chronią nasz układ krążenia. Jest to tym istotniejsze, że obie rośliny są łatwo dostępne, a preparaty na ich bazie mają pochodzenie naturalne.

 

All-natural nitrite and nitrate containing dietary supplement promotes nitric oxide production and reduces triglycerides in humans. Nutrition Research Volume 31, Issue 4. J. Zand, F. Lanza, H.K. Garg, N.S. Bryan