Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Flawonoidy chronią przed chorobą Parkinsona

Flawonoidy chronią przed chorobą Parkinsona

Naukowcy z Uniwersytetu Harwarda oraz Deapartamentu Żywienia w Norwich Medical School. Badali wpływ flawonoidów na człowieka. Ich uwagę zwróciły między innymi antocyjany. To grupa barwników roślinnych (czerwonych, fioletowych i niebieskich) pełniące przede wszystkim rolę przeciwutleniaczy. W roślinie odpowiadają za ochronę przed działaniami wolnych rodników, które mogą uszkodzić DNA komórki prowadząc do jej śmierci. W organizmie człowieka wykazują one działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwutleniające i uspokajające. Wspomagają także przyswajanie innego ważnego przeciwutleniacza – witaminy C.

Na tym jednak moc antocyjanów się nie kończy. Naukowcy od lat odkrywają kolejne dobroczynne działanie tego barwnika na serce, oczy, układ krwionośny. Dostrzegają też rolę antocyjanów w poprawie procesów uczenia się i zapamiętywania oraz łagodzący wpływ na chorobę Parkinsona, Alzheimera i demencji starczej.

Chronią mężczyzn

Najnowsze badania opublikowane w piśmie Neurology, po raz pierwszy jednak dowodzą, że flawonoidy i antocyjany mogą chronić przed chorobą Parkinsona.

– Jagodowe, które są bogate w antocyjany, wydają się być związane z niższym ryzykiem choroby Parkinsona. Uczestnicy badań, którzy spożywali jedną lub więcej porcji jagód w tygodniu byli o około 25 procent mniej narażeni na rozwój choroby Parkinsona, w stosunku do tych, którzy nie jedli jagód. Biorąc pod uwagę inne potencjalne efekty zdrowotne jagód (obniżenie ryzyka wystąpienia nadciśnienia), dobrze jest regularnie dodawać te owoce do swojej diety – twierdzi dr Xiang Gao z Harvard School of Public Health.

Badanie objęło około 130 tys. mężczyzn i kobiet. W ciągu 20 lat ponad 800 z nich zapadło na chorobę Parkinsona. Naukowcy analizowali dietę, wiek i styl życia tych osób. Okazało się, że mężczyźni, którzy jedli pokarmy bogate w flawonoidy byli o 40 procent mniej narażeni na ryzyko choroby, niż ci, których dieta byłą uboga w ten składnik. Nie znaleziono jednak podobnego związku u kobiet.

Cenne źródła

Flawonoidy to naturalne substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim owocom. Jest to niezwykle liczna grupa substancji. Dotychczas odkryto 4000 związków chemicznych. Ich cennym źródłem są cytrusy, jabłka, jagody, cynamon, pestki winogron, miłorząb japoński (ginko biloba), żurawina, ortopest plamisty, czosnek, kwiatowy pyłek pszczeli.