Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Dbaj o mózg z witaminą B12

Dbaj o mózg z witaminą B12

– Na wiele czynników wpływających na zdrowie naszego mózgu nie mamy wpływu ale wzbogacenie diety o większą ilość witaminy B12, spożywanie mięsa, ryb, nieprzetworzonych zbóż, mleka mogą zapobiegać redukcji ubytku tkanki mózgowej oraz prawdopodobnie poprawić naszą pamięć – twierdzi Vogiatzoglou.
Wyniki badań naukowców z Oxfordu opublikował magazyn Neurology 9 września 2008 roku. Wzięło w nich udział 107 osób pomiędzy 61 a 87 rokiem życia, którzy zostali poddani skanowaniu mózgu (MRI, obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego), zbadano ich pamięć oraz wydolność fizyczną. Naukowcy pobrali również próbki krwi w celu sprawdzenia stężenia witaminy B12. Skanowanie mózgu oraz testy pamięci powtórzono pięć lat później.

Badacze odkryli, że ludzie, którzy mieli większy poziom witaminy B12 byli sześć razy mniej narażeni na ubytek masy mózgowej w porównaniu z grupą, która charakteryzowała się niskim stężeniem witaminy B12. Żadna z osób objętych badaniem nie miała niedoborów witaminy B12.
– Wcześniejsze badania dawały mieszane wyniki, a mało badań opierało się o skanowanie  mózgów osób starszych. My mierzyliśmy stężenie witaminy B12 w dokładniejszy sposób zwracając uwagę na dwa markery znajdujące się we krwi – tłumaczy Vogiatzoglou. Zaznacza jednak, że bez dalszych testów klinicznych trudno stwierdzić, czy suplementacja witaminy B12 wpływa na kurczenie się mózgu (jest ono z kolei związane z chorobą Alzheimera i upośledzeniem funkcji poznawczych.

Fakty i mity dotyczące dostępności witaminy B12

Badania naukowe wskazują, że najbardziej dostępnym źródłem witaminy B12 jest mięso ryb, owcze i drobiowe (średnia biodostępność to odpowiednio: 42%, 56% -89% i 61% -66%). Witamina B12 w jajach jest słabo wchłaniana (<9%) w porównaniu do innych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Niektóre pokarmy roślinne, algi nori zawierają znaczne ilości witaminy. Większość jadalnych sinic przeważnie zawiera pseudo-witaminę B12, która jest nieaktywna u ludzi. Cennym źródłem witaminy B12 mogą być nieprzetwarzane płatki zbożowe.

Witamina B12 w pieczarkach

Badania przeprowadzone na University of Western Sydney wskazują także na pieczarki jako potencjalne źródło witaminy B12. Wyższe stężenia wykryto w skórce niż w kapeluszu, łodydze lub miąższu. Mogło to sugerować, że witamina ta pochodzi z bakterii w nawozie, na którym hodowane są grzyby. Jednak wysokie stężenie witaminy B12 znaleziono także w mytych pieczarkach. Według naukowców wyniki te sugerują, że spożywanie pieczarek może uzupełniać poziom witaminy B12 w organizmie.