Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Cynk na straży DNA

Cynk na straży DNA

Cynk jest niepozornym minerałem i trochę przewrotnym. Wśród wielu jego zasług dla zdrowia możemy wymienić informacje o tym, że przyczynia się do prawidłowej syntezy DNA i bierze udział w procesie podziału komórek. Z jednej strony w naszym organizmie występuje w śladowych ilościach. Z drugiej, bez niego człowiek nie byłby w stanie zdrowo funkcjonować. Dziennie potrzebujemy go niewiele. Rekomendowane dzienne spożycie (RDA) cynku dla populacji Polski to 8 mg dziennie dla kobiet i 11 mg dla mężczyzn[1]. W Unii Europejskiej poziom referencyjny dla ogółu populacji to 10 mg. Według ekspertów z Oakland dodanie do tej dawki kolejnych 4 miligramów cynku może pomóc organizmowi chronić jego DNA[2].

DNA chronione przez cynk

Byliśmy mile zaskoczeni tym, że niewielki wzrost zawartości cynku w diecie może mieć tak znaczący wpływ na metabolizm w organizmie – stwierdziła Janet King, która kierowała badaniami w Nutrition and Metabolism Center, Children’s Hospital Oakland Research Institute[3].

W randomizowanym, kontrolowanym, sześciotygodniowym badaniu naukowcy zmierzyli wpływ cynku na metabolizm człowieka poprzez obserwację pęknięć nici DNA. Skala i rodzaj uszkodzeń DNA wykorzystana była do interpretacji wpływu umiarkowanej ilości cynku na zdrowe życie. Było to nowatorskie podejście, odmienne od powszechnie stosowanej metody badania cynku we krwi lub porównywaniu jego poziomu do zmian w stanie zdrowia ludzi. Zaobserwowano naprawę pęknięć nici DNA oraz wzrost stężenia minerału w surowicy, a poziom białek zaangażowanych w naprawę DNA oraz funkcje antyoksydacyjne i immunologiczne zostały przywrócone po wzroście zawartości cynku w diecie.

Cynk ma znaczenie dla zdrowia

Cynk ma więc ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jest częścią około 300 enzymów i 1000 czynników transkrypcyjnych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie i regulację każdej komórki naszego ciała. W przypadku braku wystarczającej ilości cynku, zdolność do naprawy codziennych uszkodzeń naszego DNA jest zagrożona.

Badania przeprowadzone w Oakland uzmysławiają nam także, że współczesna dieta, a raczej nowoczesna obróbka żywności zubaża naszą dietę w cynk. Tak dzieje się między innymi, gdy na stół trafiają polerowany biały ryż, wysoko rafinowane mąki pszeniczne lub kukurydziane, które wprawdzie dostarczają nam energii, ale są pozbawiane części ważnych mikroelementów.