Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Bor może zmniejszyć ryzyko raka prostaty

Bor może zmniejszyć ryzyko raka prostaty

Wachlarz działania boru ma naprawdę mnóstwo ciepłych barw. Pierwiastek ten pomaga zachować odpowiednią gęstość kości. Chroni nas przed nadmierną utratą wapnia. Łagodzi dolegliwości stawów i pomaga zachować funkcje poznawcze. Najnowsze badania pokazują jednak, że może on także zmniejszyć rozmiary guza prostaty, obniżyć poziom swoistego antygenu prostaty PSA, a także pomóc w zapobieganiu raka prostaty.

Mówili o tym choćby naukowcy podczas corocznej konferencji Biologia Eksperymentalna na Florydzie w 2001 r. W badaniu przeprowadzonym przez Program Szkoleniowy dot. Epidemiologii Raka w Szkole Zdrowia Publicznego przy Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles porównano nawyki żywieniowe 76 mężczyzn cierpiących na raka prostaty z dietą 7651 mężczyzn bez raka.

Bor chroni prostatę

Okazało się, że bor zmniejsza zapadalność na raka prostaty aż o 64%. Im większa ilość pokarmów bogatych w bor, tym mniejsze ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu. U mężczyzn przyjmujących największe dawki boru (tj. znajdujących się w górnym kwartylu spożycia boru) stwierdzono zmniejszenie zapadalności na raka prostaty o 64%; u mężczyzn w drugim kwartylu stwierdzono zmniejszenie ryzyka o 35%, a u tych w trzecim kwartylu ryzyko zmniejszyło się o 24%. Mężczyźni w najniższym kwartylu spożycia boru jedli około jednego kawałka owocu dziennie, podczas gdy ci w najwyższym kwartylu spożywali 3,5 porcji owoców dziennie oraz jedną porcję orzechów.

Jedz śliwki

Czytając te doniesienia wielu panów zastanawia się jak zabezpieczyć swój organizm. Otóż doskonałym źródłem boru są łatwo dostępne składniki naszej diety. Porcja 100 g suszonych śliwek (12 śliwek) zawiera 2-3 mg boru i 6,1 grama błonnika. Bor znajdziemy także w mleku, żółtkach jaj, świeżych owocach (szczególnie winogrona), orzechach i warzywach strączkowych.