Strona główna » Wiedza » Profilaktyka i leczenie » Betaglukany to zdrowie z drożdży i ziaren

Betaglukany to zdrowie z drożdży i ziaren

Jak to się dzieje, że składnik, który tak ma tak wiele pozytywnych oddziaływań jest tak mało znany? Może odstrasza już sama, naukowo brzmiąca nazwa? Może to kwestia edukacji? W każdym razie na całym świecie w zaciszach laboratoriów naukowych badane są właściwości betaglukanów.

Jednym z najlepiej poznanych i najbardziej znanych sposobów wykorzystania betaglukanów w medycynie jest stymulacja układu odpornościowego. Betaglukany pozyskiwane z drożdży różnią się konkretnymi właściwościami: rozpuszczalnością, stopniem rozgałęzienia, masą cząsteczkową i wpływem na układ odpornościowy. 1,3-D/1,4-D jest rozpuszczalny w wodzie i obecny w otrębach z jęczmienia i owsa. 1,3/1,6 otrzymywany z drożdży biorą udział w obronie organizmu przed patogenami. Po zjedzeniu betaglukanów, w jelitach wychwytywane są przez makrofagi. Następnie są transportowane do szpiku i układu siateczkowo- śródbłonkowego, a potem uwalniane przez makrofagi i wychwytywane przez granulocyty, monocyty i komórki dendrytyczne.

Niższy poziom cholesterolu

Betaglukany obniżają także poziom cholesterolu. Według badań naukowych spożywanie dziennie 3 gramów betaglukanu z owsa lub jęczmienia znacząco obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, jak również ogólnego poziomu cholesterolu. Większość badań dotyczy betaglukanu z jęczmienia. Tymczasem błonnik pochodzenia drożdżowego jest w istocie jeszcze bogatszym jego źródłem. Czasopismo „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” podaje, iż ta forma jest aktualnie badana w różnych rodzajach produktów spożywczych.

Kontrola cukru i ciśnienia

Błonnik rozpuszczalny taki, jak betaglukan spowalnia wchłanianie cukrów zawartych w diecie i może być pożyteczny w kontroli poziomu cukru we krwi. Beta glukany pochodzenia zbożowego wykazują zdolność zmniejszania odpowiedzi glikemicznej na węglowodany. Odpowiedź glikemiczna to stopień, w jakim węglowodany zwiększają poziom cukru we krwi.

Betaglukany mogą także obniżać ciśnienie krwi, szczególnie skuteczny w obniżaniu ciśnienia krwi u osób cierpiących na otyłość i wysokie ciśnienie.