Strona główna » Wiedza » Fitness » Lucerna – suplement diety sportowca

Lucerna – suplement diety sportowca

Dzięki lucernie sportowcy są w stanie lepiej znosić trudy treningu. Naukowcy twierdzą, że nie tylko poprawia ich samopoczucie, ale i poprawia wyniki ich krwi. Czy zatem z lucerny można uczynić świetny suplement diety zawodników w różnych dyscyplinach?

Z czego powinna się składać dieta sportowca? Podstawą są białka (do budowy mięśni) i węglowodany (energia do ich poruszania). Jednak ciało człowieka to bardzo skomplikowana maszyna, która potrzebuje całej gamy różnych substancji wspomagających poprawne funkcjonowanie różnych organów. Naukowcy w wielu laboratoriach na całym świecie pracują nad nowoczesnymi preparatami wspomagającymi siłę, wydolność, sprawność mięśni. Jednak bardzo ciekawe odkrycia, które mogą mieć zastosowanie w sporcie można znaleźć także w pracowniach botaników. To oni od dawna badają niezwykłe możliwości zwykłej rośliny – lucerny. Dzienna dawka 10 g uzupełnia w diecie osób niedożywionych wszystko to, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma ona tak bogaty skład, że może zastąpić część dotychczasowych odżywek. Czas na suplementy z lucerny?

Lucerna poprawia samopoczucie

Dodatek ekstraktu z liści lucerny do codziennej diety sportowców spowodował pobudzenie układu immunologicznego. Unormowała się u nich także liczby limfocytów i monocytów oraz wzrosła liczby granulocytów. Sportowcy charakteryzowali się lepszym samopoczuciem oraz zdecydowaną poprawą akceptowalności treningu – do takich wniosków doszli choćby naukowcy z Zakładu Bromatologii i fizjologii Żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.

Suplementy z lucerny

Zdaniem polskich badaczy wyciąg z lucerny bogaty jest w białko ogólne (50-60%) i aminokwasy, zawiera interesujący profil kwasów tłuszczowych, przyswajalne żelazo, jak też witaminy i inne substancje biologicznie czynne. Profesor Grela opisując wyniki badań w pracy “Lucerna rośliną wciąż na topie” wskazał na znaczny wzrost ilości wapnia i żelaza oraz karotenu i witamin B6 i E w dziennej racji pokarmowej wzbogaconej o lucernę.

Badani na Uniwersytecie Przyrodniczym ludzie otrzymywali przez 28 dni ekstrakt z liści lucerny (10 g/dzień). Po tym okresie wyraźnie poprawiły się wyniki krwi: poziom hemoglobiny, hematokrytu  oraz innych parametrów (czerwone krwinki, średnia objętość czerwonej krwinki, średnia masa hemoglobiny w czerwonej krwince, średnie stężenie hemoglobiny w erytrocytach i rozpiętość rozkładu objętości erytrocytów).

Lekarze sportowi chwalą lucernę

Naukowcy z Lublina twierdzą, że poprawa jakości czerwonych krwinek mogła być związana z lepszym wchłanianiem pierwiastków uczestniczących w procesie ich tworzenia (miedź i żelazo). Wyniki te wymagają oczywiście dalszych badań, ale dla zawodników w sportach wytrzymałościowych czerwone krwinki przenoszące tlen mają kluczowe znaczenie dla wyniku.

Podobne wnioski wyciągają lekarze zajmujący się zawodnikami. Według doktora Witolda Furgała, konsultanta Medycyny Sportowej województwa podkarpackiego koncentrat białkowo-ksantofilowy z lucerny Medicago sativa przyczynia się także do poprawy samopoczucia w trakcie i po treningu w sporcie wyczynowym oraz do poprawy samopoczucia u pacjentów w okresie rekonwalescencji.

Suplementy bez białka zwierzęcego

Lucerna jest więc bardzo ciekawym wzbogaceniem dla diety każdej osoby w tym ludzi aktywnych i sportowców. Badania te są ważne także dla zawodników, którzy z różnych względów nie jedzą mięsa (wegetarian, wegan) i szukają alternatywy.

Coraz więcej badań wskazuje na łatwo dostępne produkty, które śmiało mogą konkurować ze sztucznymi odżywkami. Badania przeprowadzone w Appalachian State University’s Human Performance Lab w Kannapolis wykazały przewagę bananów nad tradycyjnymi napojami sportowymi z węglowodanami.

 

Lucerna rośliną wciąż na topie, prof. zw. dr hab. Eugeniusz Ryszard Grela, Kierownik Zakładu Bromatologii i fizjologii Żywienia, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Studium przypadków zastosowania koncentratu białkowo-ksantofilowego z lucerny jako suplementu diety ludzi, dr Witold Furgał, NZOZ Medivitsport w Tarnobrzegu, konsultant Medycyny Sportowej województwa podkarpackiego