Strona główna » Wiedza » Fitness » L-glutamina: przyjaciółka szczupłej sylwetki

L-glutamina: przyjaciółka szczupłej sylwetki

L-glutamina to niezwykły aminokwas. Organizm człowieka potrafi sam go syntetyzować. Dzięki temu może zaopatrywać w energię nasz układ odpornościowy. Możemy ją więc odnaleźć w jelitach. Najwięcej gromadzimy go w mięśniach, które w ponad połowie składają się właśnie z tego aminokwasu. Fascynująca jest także jego budowa. Sporą część stanowi azot. Tu więc dostrzegamy kolejną fundamentalną rolę L-glutaminy: może transportować lub przemieszczać azot tam, gdzie jest najbardziej potrzebny. Pierwiastek ten jest jednym z budulców komórek mięśniowych. Optymalnym stanem dla wzrostu mięśni jest dostarczanie im azotu i prawidłowe działanie L-glutaminy.

Jak widać azot jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Cząsteczka ta w niektórych sytuacjach może stać się jednak niebezpieczna, czyli toksyczna. Znów bierzemy pod lupę białka. Gdy w przewodzie pokarmowym są one rozkładane (usuwana jest grupa aminowa) powstaje amoniak (związek azotu i wodoru). Na szczęście na straży stoi L-glutamina. W zasadzie jego prekursor, czyli kwas glutaminowy. Gdy zawiodą naturalne mechanizmy oczyszczania w wątrobie (jest tam rozkładany na mocznik i L-glutaminę), amoniak może wraz z krwią przedostać się do mózgu. Przy odpowiednim poziomie kwasu glutaminowego wiąże się z nim, powstaje L-glutamina i w tej formie, amoniak może być bezpiecznie odtransportowany do nerek.

Mięśnie kochają L-glutaminę

No dobrze, ale co z tym odchudzaniem? No właśnie… W wielu materiałach na tej stronie staramy się wyjaśniać, że tak naprawdę nie ma złotych środków na odchudzanie, ale są rozmaite składniki naszej diety, które biorą udział w procesach prowadzących do obniżenia poziomu tkanki tłuszczowej na wiele sposobów. Podstawą jest odpowiedni stosunek kalorii i rodzaju pożywienia do aktywności fizycznej. Wiele osób zdaje sobie z tego sprawę i chcąc zredukować masę ciała rzuca się w wir ćwiczeń. Przy odpowiednim rodzaju wysiłku organizm zaczyna sięgać po energię dla pracujących mięśni z tłuszczów. „Spalamy” je – redukujemy masę. Tyle, że to pojawia się znów L-glutamina.
Wcześniej wyjaśnialiśmy, że jest ona niezbędna mięśniom, ale nasz organizm potrafi ją syntetyzować. To prawda, choć… nie całkiem. W wyniku dużego wysiłku fizycznego czy na przykład choroby, zasoby L-glutaminy są uszczuplane na tyle, że aby odzyskać jej prawidłowy poziom należy dostarczyć ten aminokwas wraz z dietą. Podczas pewnego eksperymentu opisanego w Journal Of Applied Physiology badano skuteczność glutaminy w promowaniu przechowywania węglowodanów w całym ciele oraz resyntezy glikogenu mięśniowego podczas regeneracji po wyczerpujących ćwiczeniach. Wynika z nich, że L-glutamina sprzyja przechowywaniu glikogenu mięśniowego niezbędnego do ćwiczeń.

Schudnąć bez treningu i diety

L-glutamina może sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej nie tylko poprzez wpływ na szybsze odzyskiwanie równowagi po treningu. Dowiedli tego włoscy badacze, którzy chcieli sprawdzić, czy nie zmieniając diety, nie wprowadzając ćwiczeń, da się odchudzić kobiety z nadwagą.
Wybrali więc pacjentki otyłe i z nadwagą i losowo przydzielili do 4-tygodniowej suplementacji glutaminą lub odżywką białkową. Podczas suplementacji pacjenci nie zmieniali nawyków żywieniowych ani stylu życia. Następnie kobiety miały 2-tygodniową przerwę w badaniach, podczas której oczyszczały swój organizm z L-glutaminy, po to, by znów wrócić do kolejnej próby z inną odżywką. Efekt: masa ciała i obwód talii znacznie zmniejszyły się dopiero po suplementacji glutaminą. Zdaniem Alessandro Laviano z Sapienza University of Rome, który kierował badaniem pokazuje ono, że glutamina jest bezpieczna i skuteczna w sprzyjaniu utracie wagi i prawdopodobnie poprawie metabolizmu glukozy.

Regulacja flory bakteryjnej

Jak już wcześniej wyjaśnialiśmy, działanie różnych składników diety ma bardzo złożony wpływ na organizm człowieka. Podobnie jest z odchudzaniem – to także proces, w który zachodzi na bardzo wielu poziomach, a więc i w jelitach. Pamiętacie, że na początku pisaliśmy o L-glutaminie w tej właśnie części przewodu pokarmowego? No właśnie! Dobrze przebadana jest rola glutaminy w uszczelnianiu jelita, ale to nie koniec. U osób otyłych i z nadwagą obserwuje się zaburzone proporcje Firmicutes do Bacteroidetes. Tymczasem zdaniem badaczy suplementacja wiązała się ze znacznym zmniejszeniem stosunku Firmicutes do Bacteroidetes. ”Zmiany te przypominały programy odchudzania ustanowione w literaturze” – napisali badacze w piśmie Nutrition.

L-glutamina: towarzyszka diety

Warto więc przyjrzeć się uważniej całemu procesowi regulacji masy ciała i obniżaniu poziomu tkanki tłuszczowej, by zachować zdrowie. Odpowiednia dieta plus aktywność fizyczna i kontrola mądrego lekarza, są niezbędne do osiągnięcia wymarzonego celu. Towarzyszem w tej drodze mogą być także odpowiednie substancje odżywcze, które w sposób naturalny biorą udział w wielu procesach regulujących pracę organizmu. Jedną z nich jest właśnie L-glutamina – niezwykły aminokwas krążący w naszym ciele, pełniąc wiele ważnych funkcji.