Strona główna » Wiedza » Akademia zdrowia » Cynk chroni mózg

Cynk chroni mózg

Słowa potężny i mikro zazwyczaj się wykluczają. W tym jednak przypadku pasują do siebie. Cynk jest nam niezbędny do życia, choć jest to pierwiastek śladowy w naszym organizmie, czyli taki, który występuje w naszym ciele w znikomych ilościach, a dziennie potrzebujemy go również niewiele. Rekomendowane dzienne spożycie (RDA) cynku to 8 mg dziennie dla kobiet i 11 mg dla mężczyzn. Niech jednak nikogo nie zmylą te niepozorne liczby. Cynk stymuluje aktywność około 100 enzymów.

Aluminium – neurotoksyna

Na drugim biegunie znajduje się aluminium. To neurotoksyna, która otacza nas na każdym kroku. Jemy przetwory z puszek, pijemy z nich napoje, nawet drobinki unoszące się w powietrzu wciągamy nosem. Wszystko to składa się na niebezpieczną ilość. Według Christophera Exleya z Keele University przeciętny Europejczyk wchłania tygodniowo 1,5 mikrograma aluminium. Bezpieczna norma to 1 mikrogram.

Problem nie jest wcale marginalny. Choroba Alzheimera to nie jedyne zagrożenie, a zatrucie aluminium nie dotyczy wcale tylko osób dorosłych. Exley przywołuje bowiem szokujące wyniki badań odzywek dla niemowląt. W 2010 roku profesor chemii nieorganicznej z Keele University opublikował badania według których w części odżywek poziom aluminium był aż o 40 razy wyższy niż w naturalnym mleku matki. Zdaniem Exleya 80 procent szczepionek zawiera aluminium.

Z jego spostrzeżeniami nie zgadza się jednak część środowiska naukowego zastrzegając, że wciąż potrzebne są dokładne badania mogące wyjaśnić dokładne relacje między aluminium a chorobą Alzheimera.

Cynk kontra Alzheimer

Za badaniami Exleya stoją jednak także inne doniesienia naukowe. W 2000 r. w piśmie Neurotoxicology pojawił się artykuł opisujący zdolność aluminium do przekraczania bariery krew-mózg. W ten sposób aluminium może przedostać się do naszego „centralnego komputera” i narobić szkód.

I tu wkracza cynk. Mikroelement, który chroni i bierze udział w procesach naprawy wielu protein obecnych w mózgu. W chińskich badaniach laboratoryjnych odkryto, że odpowiedni poziom cynku we krwi może stać na drodze aluminium w przedostawaniu się do mózgu. W ten sposób, zdaniem badaczy, cynk powinien być brany pod uwagę jako składnik diety chroniącej przed zmianami degeneracyjnymi w mózgu.