Więcej słońca lub witaminy D

2019-06-21

Chyba każdy wie, że jesienią i zimą częściej chorujemy. Okazuje się, że powodem tego może być brak słońca, a bardziej precyzyjnie – niski poziom witamin D w organizmie. Według hiszpańskich naukowców jej niedobory są związane z większą podatnością na zapalenia wirusowe.

Niewystarczający poziom witaminy D jest związany z deficytami w naszym układzie immunologicznym, który chroni nas przed infekcjami, nowotworami i chorobami autoimmunologicznymi. Poziom witaminy D zmniejsza się jesienią i zimą, gdy nasza skóra (w której powstaje witamina) nie jest wystawiona na promienie słoneczne. To nie przypadek, że w tym samym czasie wzrasta liczba zachorowań.

Badania opublikowane w Journal of Leukocyte Biology sugerują, że suplementacja witaminą D, może wzmocnić nasz system immunologiczny, by skuteczniej walczył z infekcjami wirusowymi. Szczególnie dotyczy to osób starszych.

Witamina i odporność

Naukowcy porównywali zmiany poziomu witaminy D we krwi w trzech grupach: młodzi (20-30 lat), średni (31-59) i starsi (60-86). Ich badania potwierdziły, że obniżony poziom witaminy D w organizmie związany jest z wiekiem. Szukali także związków między witaminą D a receptorami TLR. W dużym skrócie, to białko uczestniczące w mechanizmach odporności przeciwko wirusom i innym patogenom. W organizmie człowieka występuje 13 receptorów TLR. Naukowcy z Hospital Universitario Marque’s de Valdecilla w Santander odkryli, że najbardziej dotkniętym, na skutek obniżonego poziomu witaminy D, receptorem jest TLR7 – regulujący odpowiedź immunologiczną wymierzoną w wirusy. Badacze szukali także odpowiedzi na pytanie, czy istnieje jakaś różnica w trzech grupach wiekowych w zależą od pory roku, gdyż  ograniczona ekspozycja na słońce jesienią i zimą jest związany z niedoborem witaminy D.

– Te badania potwierdzają, że światło słoneczne, a precyzyjniej niedostatki witaminy D, odgrywają rolę w sezonowym wzroście infekcji. Potrzebne są bardziej szczegółowe badania, by wyjaśnić dokładnie ten mechanizm, ale ponieważ suplementy z witaminą D są niedrogie i na ogół bezpieczne, to jest naprawdę ekscytujące odkrycie – tłumaczy John Werry, zastępca redaktora naczelnego Journal of Leukocyte Biology.

Ile witaminy?

Według międzynarodowych norm prawidłowy poziom witaminy D we krwi to 50 ng/mL. Wielu lekarzy zaleca okresowe badania (dwa razy do roku, szczególnie zimą), by określić sposób suplementacji. Witamina D powstaje bowiem także w skórze pod wpływem działania słońca. W wypadku braku istotnej ekspozycji na promienie UV oraz niewłaściwej diety można zastosować następujący przelicznik: około 1000 IU (25 mcg) dziennie na każde 15 kg masy ciała, czyli np. 5000 IU dla 75-kg człowieka.

Autor tekstu: Oskar Berezowski
 

http://www.jleukbio.org/content/91/5/829
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0FDN/is_1_13/ai_n25332537/?tag=content;col1

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.