Więcej cynamonu, mniej nadwagi

2019-06-21

Czy wiesz, że cynamon jest zalecany osobom otyłym? I to wcale nie dlatego, że ciastka z tą przyprawą są takie pyszne. Wręcz przeciwnie. Częste i regularne spożywanie potraw z dodatkiem sproszkowanej kory drzewa cynamonowego sprawia, iż zmniejsza się zagrożenie zachorowania na cukrzycę typu drugiego.

Ofiarami tej choroby są najczęściej osoby cierpiące na nadwagę. Ich organizm przestaje reagować na insulinę, przez co we krwi utrzymuje się zbyt wysokie stężenie glukozy. Cierpi na tym całe ciało, bowiem z biegiem czasu uszkodzeniu ulegają naczynia krwionośne. Nieleczona cukrzyca typu drugiego grozi utratą wzroku, zaburzeniem pracy nerek, a nawet amputacją stóp. Rany chorego goją się dłużej, częściej wdają się w nie infekcje.

Ale to nie koniec zdrowotnych korzyści z jedzenia startej kory drzewa cynamonowego. Łagodzi ona dolegliwości trawienne i zapobiega nudnościom, wzdęciom, biegunkom. Nic dziwnego, że cynamon jest stosowany w medycynie tradycyjnej od tysięcy lat. Nie zapominajmy o kuchennych zaletach tej przyprawy. Jest doskonała jako dodatek do ciast, dań z ryżem oraz słodkich napojów. Cynamon w laskach dodaje się m.in. do kompotów, soków owocowych, win.

Spadek glukozy po cynamonie

Ciekawe badania przeprowadzono Beltsville Human Nutrition Research Center. 60 osób (30 kobiet i 30 mężczyzn) cierpiących z powodu cukrzycy typu 2 zażywały 1-6 grama cynamonu dziennie.Po 40 dniach u każdego z badanych zaobserwowano spadek poziomu glukozy we krwi od 18 do 29 procent. Dodatkowo, w krwi badanych wykryto redukcję trójglicerydów (23-30%) oraz spadek poziomu cholesterolu (12-26%). – Włączenie cynamonu do diety ludzi z cukrzycą typu 2 zmniejszy czynniki ryzyka związane z cukrzycą i chorobami sercowo-naczyniowymi – napisali naukowcy w pracy opublikowanej na łamach Diabetes Care.

Cynamon kontra tlen

Co takiego ma w sobie cynamon. Zdaniem badaczy jednym z czynników korzystnych dla cukrzyków, są polifenole. Są zwykle bardzo efektywne w zakresie zmniejszania procesów utleniania, które zmieniają tłuszcze w silnych związków prozapalnych (proces ten nazywa się peroksydacją). Badania nad cukrzycą potwierdzają, że właśnie peroksydacja lipidów wiąże się z rozwojem cukrzycy typu 2.

Autor tekstu: Oskar Berezowski

 

Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.