Rozkoszne płatki

2019-06-21

Rozkosznie chrupiące i anielsko słodkie. Twoje dzieci pokochają dzięki nim płatki zbożowe, a Ty nie będziesz sobie wyobrażał smaczniejszego śniadania. Prażone z miodem mają dużo witaminy E i błonnika. Choć w ustach czujesz słodycz, to nie ma w nich rafinowanych cukrów.

Czas przygotowania: 35 minut.

4 1/2 szklanki (385 g) płatków owsianych
1/4 szklanki (30 g) otrębów pszennych
1/2 szklanki (60 g) kiełków pszenicy
1/4 szklanki (30 g) orzechów lub nasion (np. słonecznika, sezamu)
1/2 szklanki (120 ml) miodu
1/4 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki (75 g) posiekanych suszonych owoców, mogą być morele, jabłka lub figi
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego
2 łyżeczki (4 g) cynamonu

Rozgrzej piekarnik (do 175 st. Celsjusza).
W dużym naczyniu wymieszaj suche produkty (kiełki, otręby, płatki, cynamon, orzechy i pestki).
W innym pojemniku połącz olej, sok i miód.
Wymieszaj suche produkty z płynnymi, tak, by dokładnie pokryły się słodką “glazurą”. Wszystko wyłóż na blachę i opiekaj przez 20 minut. W trakcie pieczenia można kilka razy wymieszać płatki, by równomiernie się uprażyły.
Odstawić do wystygnięcia. Dodać suszone owoce.
Można podawać z mlekiem, jogurtem lub udekorować nimi deser (lody).
Jeśli podczas prażenia nie będziemy mieszać płatków, otrzymamy kruche kawałki, które mogą być smaczną przekąską w ciągu dnia.

Wartości odżywcze

1 porcja

dzienne zapotrzebowanie,
dieta 2000 kalorii
Kalorie 462
Kalorie z tłuszczów 99 21 %
Tłuszcze 11 g 17 %
Tłuszcze nasycone 1,5 g 7 %
Tłuszcze wielonienasycone 4,8 g
Tłuszcze jednonienasycone 3,9 g
Cholesterol 0 g
Sód 18 mg 1 %
Potas 502 mg 14 %
Węglowodany 79 g 26 %
Błonnik 10,5 g 42 %
Cukry 17 g
Białko 16 g 31 %

 

Ten komunikat o błędzie jest widoczny tylko dla administratorów WordPressa

Błąd: nie znaleziono kanału o identyfikatorze 2.

Przejdź na stronę ustawień kanału Instagramu, aby utworzyć kanał.