cart 0

Brak produktów w koszyku.

Czosnek 500 mg

Gwarantujemy, że mamy to, co naprawdę działa – allicynę.

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Standaryzowany czosnek firmy Solgar jest wyjątkowy na polskim rynku, gdyż zawiera gwarantowany potencjał allicyny (0,75 mg w kapsułce). Zapewniamy też, że w 500 mg sproszkowanego czosnku znajduje się 5 mg alliiny. W wyniku oddziaływania zawartego w produkcie enzymu allinazy na alliinę w środowisku wodnym powstaje allicyna1.

    Szanując potrzeby odbiorców Solgar dochowuje najwyższej staranności, by dostarczać wysokiej jakości produkty spełniające wymagania wegan i wegetarian. Opracowany w nowoczesnym laboratorium standaryzowany czosnek chroniony jest kapsułką roślinną, a żaden z użytych składników kapsułki (substancje wypełniające i przeciwzbrylające) nie jest pochodzenia zwierzęcego. Sproszkowany czosnek użyty w produkcie został wytworzony z główek czosnku uprawianych bez użycia sztucznych pestycydów i nawozów (certyfikat Quality Assurance International).

    Właściwości czosnku:
    • zawiera przeciwutleniacze, pozwala zwiększyć zdolności aktyoksydacyjne organizmu;
    • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i homocysteiny we krwi, pomaga w utrzymaniu zdrowia serca;
    • przyczynia się do odporności na krótkotrwały stres;
    • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu oddechowego;
    • może przyczynić się do zachowania równowagi mikrobiologicznej w jelitach i do obrony przed szkodliwymi mikroorganizmami.

  • Składniki

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 lub 2 kapsułki) zawiera:

    Sproszkowany czosnek (Allium sativum )* – 500 mg / 1000 mg

    w tym alliina – 5 mg / 10 mg

    *Potencjał allicyny obliczony zgodnie z United States Pharmacopeia: 0,75 mg / 1,5 mg. Allicyna powstaje z alliiny w wyniku oddziaływania zawartego w czosnku enzymu allinazy na alliinę w środowisku wodnym.

    Składniki:

    sproszkowany czosnek (Allium sativum) w tym alliina, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza.

  • Sposób użycia

    Osoby dorosłe 1 do 2 kapsułek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

     

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    • Dla osób szukających składnika wspierającego odporność;
    • Dla osób, które chcą zadbać o układ krwionośny;
    • Dla osób, które szukają czosnku w formie sproszkowanej;
    • Dla osób, które szukają standaryzowanego czosnku.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli, skrobi

    cukrów, soli, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE

    • Allicyna powstaje z alliiny w wyniku oddziaływania zawartego w czosnku enzymu allinazy na alliinę w środowisku wodnym1.

    • Ekstrakt z czosnku w warunkach in vitro może hamować aktywność niektórych gatunków bakterii2.

    • Składniki aktywne czosnku mogą uczestniczyć w odpowiedzi immunologicznej. Substancje zawarte w roślinie mogą wpływać na regulację wydzielania cytokin uczestniczących m.in. w rozwój komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej, a także uczestniczyć w przekazywaniu sygnałów między komórkami3.

    • Badanie w grupie ok. 150 osób wykazało, że 3-miesięczna suplementacja sproszkowanym czosnkiem w ilości 180 mg/dobę wpłynęła na skrócenie okresu gorszego samopoczucia, w czasie narażenia odporności na czynniki zewnętrzne o 3,5 dnia w porównaniu z osobami nie suplementującymi czosnku4.

    • Analiza 29 badań naukowych wykazała, że suplementacja sproszkowanym czosnkiem w ilości 600-900 mg/dobę, wpłynęła na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi (o ok. 7 mg/dl) oraz trójglicerydów (o ok. 10mg/dl) w porównaniu z grupą placebo5.

    • Związki aktywne zawarte naturalnie w czosnku wykazują działanie przeciwutleniające. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, czosnek pozwala na zwiększenie zdolności antyoksydacyjnych organizmu. Składniki te uczestniczą m.in. w hamowaniu peroksydacji lipidów, w tym utleniania cholesterolu frakcji LDL6.

    • Analiza badań z udziałem ponad 700 osób wykazała istotny wpływ suplementacji czosnkiem w ilości 300-1500 mg/dobę na gospodarkę węglowodanową, czego wynikiem było zmniejszenie we krwi poziomu glukozy na czczo oraz hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Czosnek przy odpowiedniej ilości może zatem wpływać na równowagę poziomu glukozy we krwi7.

    • Badanie in vitro wykazało, że związki zawarte w czosnku mogą brać udział w procesach regulujących wzrost stężenia tlenku azotu (NO), który wpływa m.in. na rozszerzenie naczyń krwionośnych8. Im szersze światło naczyń krwionośnych, tym mniejszy opór i mniejsze ciśnienie krwi.

    • Analiza 20 badań wykazała, że 8-24 tygodniowa suplementacja sproszkowanego czosnku w ilości 600-900 mg/dobę, wpłynęła na niewielką redukcję skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi4.

     

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Czosnek wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

    • Czosnek pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu oddechowego.

    • Czosnek może przyczynić się do zachowania równowagi mikrobiologicznej w jelitach.

    • Czosnek zawiera przeciwutleniacze, pozwala zwiększyć zdolności antyoksydacyjne organizmu.

    • Czosnek pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i homocysteiny we krwi, pomaga w utrzymaniu zdrowego serca.

  • Charakterystyka

    • Zawiera czosnek w formie sproszkowanej.
    • Standaryzowany na alliinę – główny związek siarkowy występujący w czosnku.
    • Określony potencjał allicyny – jednej z najważniejszych substancji aktywnych, w którą przekształca się alliina1.

  • Bibliografia

    1. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013; 4(4):210-215.
    2. Eur. Food Res. Technol. 2004; 218:460–464.
    3. J. Immunol. Res. 2015; 2015:401630.
    4. Adv. Ther. 2001; 18:189–193.
    5. Nutr. Res. Rev. 2009; 22(1):39-48.
    6. Probl. Nauk Biol. 2014; 61(1):37-44.
    7. Food Nutr. Res. 2017; 61(1):1377571.
    8. Life Sci. 2002; 71(5):509-517.