Ginkgo Biloba (Miłorząb japoński)

Kapsułki 60 sztuk

  • Dla osób, które chcą wspomóc krążenie i zadbać o prawidłową pracę wzroku, mózgu i słuchu.
  • Dla osób, które chcą zachować dobre funkcje poznawcze i równowagę nerwową.
  • Dla osób starszych.
  • Nie zawiera cukrów i soli
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Wyciąg z liści miłorzębu (Gingko biloba)

    Standaryzowany wyciąg z liści Miłorzębu Japońskiego wraz ze sproszko­wanym, nieprzetworzonym liściem Miłorzębu Japońskiego. Takie połącze­nie zapewnia pełną siłę działania zioła występującego w naturze.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukru, soli, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów i barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Wyciąg z liści Miłorzębu Japońskiego (standaryzowany, 21,6 mg [24%] glikozydy flawonowe miłorzębu; 5,4 mg [6%] laktony terpenowe) – 90 mg

    Liść Miłorzębu Japońskiego (sproszkowany, nieprzetworzony) – 45 mg

    Składniki:
    substancja wypełniająca: celuloza; wyciąg z liści Miłorzębu Japońskiego (standaryzowany), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; Liść Miłorzębu Japońskiego (sproszkowany, nieprzetworzony), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; przeciwutleniacze: (naturalny) beta karoten i kwas askorbinowy (mieszanina*)

    *PhytO2X® jest specjalną mieszaniną występujących w naturze przeciwutleniaczy, której celem jest zachowanie świeżości składników.

  • BADANIA NAUKOWE
    • W podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu z grupą 20 ochotników (19-24 lat), którzy spożywali standaryzowany wyciąg z miłorzębu japońskiego (24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% laktony terpenowe), odnotowano poprawę współczynnika odnoszącego się do „szybkości uwagi” po 2,5 godzinach po podaniu 240 mg i 360 mg ekstraktu i efekt ten utrzymywał się przez 6 godzin2.

    • Wyniki randomizowanego, podwójnie ślepego i kontrolowanego placebo badania z udziałem zdrowych dorosłych osób (18-40 lat) wskazują, że codzienne spożywanie 120 mg wyciągu miłorzębu japońskiego (w którym 24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% ginkgolidy i bilobalid należące do terpenów trilaktonowych) przez 30 dni wpłynęło na znaczną poprawę pamięci operacyjnej (inaczej roboczej) oraz utrwalanie pamięci3.

    • W podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu oceniano neuropsychologiczne funkcjonowanie osób w wieku powyżej 55 lat po spożyciu wyciągu z miłorzębu japońskiego (ekstrakt EGb 761, 24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% laktony terpenowe)5. Wykazano, że spożywanie przez uczestników 180 mg miłorzębu japońskiego przez 6 tygodni znacznie wpłynęło na poprawę wyników w zadaniu oceniającym szybkość zdolności przetwarzania informacji (zadanie nazewnictwa kolorów i słów). Dodatkowo, znacznie więcej uczestników grupy suplementującej ekstrakt z miłorzębu japońskiego określiło zdolności do zapamiętywania jako „poprawione” w porównaniu z osobami z grupy placebo.

    • Randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie przeprowadzone z udziałem 262 ochotników (zarówno kobiet, jak i mężczyzn w wieku 60 lat i starszych) wykazało, że spożywanie 180 mg wyciągu z miłorzębu japońskiego (ekstrakt EGb 761, 24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% laktony terpenowe) przez 6 tygodni wpłynęło na wzmocnienie pewnych procesów neuropsychologicznych/
    pamięciowych u osób starszych z zachowaniem funkcji poznawczych6

    1. M.A. Hanif i wsp., Medical Plants of South Asia. Novel Sources of drug
    discovery, Elsevier, 2020, str. 317-329.
    2. Psychopharmacology 2000; 151(4):416-423.
    3. Int. J. Neuropsychopharmacol. 2001; 4(2):131-134.
    4. Nęcka E. i wsp., Psychologia poznawcza, Wydawnictwo Naukowe PWN,
    Warszawa, 2006, str. 349-354.
    5. J. Altern. Complement Med. 2000; 6:219-229.
    6. Hum. Psychopharmacol. 2002; 17(6):267-277.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Miłorząb japoński wspomaga krążenie obwodowe, co jest szczególnie korzystne dla funkcji oczu i uszu. Przyczynia się do utrzymania dobrego słuchu i wzroku.

    • Miłorząb japoński może wspomóc prawidłowe funkcjonowanie mózgu u osób starszych.

    • Miłorząb japoński pomaga w utrzymaniu dobrych funkcji poznawczych.

    • Miłorząb japoński przyczynia się do równowagi nerwowej/psychicznej.

    • Miłorząb japoński wspiera mikrokrążenia.

  • Opis produktu

    Wyciąg z liści miłorzębu (Gingko biloba)

    Standaryzowany wyciąg z liści Miłorzębu Japońskiego wraz ze sproszko­wanym, nieprzetworzonym liściem Miłorzębu Japońskiego. Takie połącze­nie zapewnia pełną siłę działania zioła występującego w naturze.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: cukru, soli, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów i barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Wyciąg z liści Miłorzębu Japońskiego (standaryzowany, 21,6 mg [24%] glikozydy flawonowe miłorzębu; 5,4 mg [6%] laktony terpenowe) – 90 mg

    Liść Miłorzębu Japońskiego (sproszkowany, nieprzetworzony) – 45 mg

    Składniki:
    substancja wypełniająca: celuloza; wyciąg z liści Miłorzębu Japońskiego (standaryzowany), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; Liść Miłorzębu Japońskiego (sproszkowany, nieprzetworzony), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; przeciwutleniacze: (naturalny) beta karoten i kwas askorbinowy (mieszanina*)

    *PhytO2X® jest specjalną mieszaniną występujących w naturze przeciwutleniaczy, której celem jest zachowanie świeżości składników.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • W podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu z grupą 20 ochotników (19-24 lat), którzy spożywali standaryzowany wyciąg z miłorzębu japońskiego (24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% laktony terpenowe), odnotowano poprawę współczynnika odnoszącego się do „szybkości uwagi” po 2,5 godzinach po podaniu 240 mg i 360 mg ekstraktu i efekt ten utrzymywał się przez 6 godzin2.

    • Wyniki randomizowanego, podwójnie ślepego i kontrolowanego placebo badania z udziałem zdrowych dorosłych osób (18-40 lat) wskazują, że codzienne spożywanie 120 mg wyciągu miłorzębu japońskiego (w którym 24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% ginkgolidy i bilobalid należące do terpenów trilaktonowych) przez 30 dni wpłynęło na znaczną poprawę pamięci operacyjnej (inaczej roboczej) oraz utrwalanie pamięci3.

    • W podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu oceniano neuropsychologiczne funkcjonowanie osób w wieku powyżej 55 lat po spożyciu wyciągu z miłorzębu japońskiego (ekstrakt EGb 761, 24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% laktony terpenowe)5. Wykazano, że spożywanie przez uczestników 180 mg miłorzębu japońskiego przez 6 tygodni znacznie wpłynęło na poprawę wyników w zadaniu oceniającym szybkość zdolności przetwarzania informacji (zadanie nazewnictwa kolorów i słów). Dodatkowo, znacznie więcej uczestników grupy suplementującej ekstrakt z miłorzębu japońskiego określiło zdolności do zapamiętywania jako „poprawione” w porównaniu z osobami z grupy placebo.

    • Randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie przeprowadzone z udziałem 262 ochotników (zarówno kobiet, jak i mężczyzn w wieku 60 lat i starszych) wykazało, że spożywanie 180 mg wyciągu z miłorzębu japońskiego (ekstrakt EGb 761, 24% stanowiły glikozydy flawonowe miłorzębu, a 6% laktony terpenowe) przez 6 tygodni wpłynęło na wzmocnienie pewnych procesów neuropsychologicznych/
    pamięciowych u osób starszych z zachowaniem funkcji poznawczych6

    1. M.A. Hanif i wsp., Medical Plants of South Asia. Novel Sources of drug
    discovery, Elsevier, 2020, str. 317-329.
    2. Psychopharmacology 2000; 151(4):416-423.
    3. Int. J. Neuropsychopharmacol. 2001; 4(2):131-134.
    4. Nęcka E. i wsp., Psychologia poznawcza, Wydawnictwo Naukowe PWN,
    Warszawa, 2006, str. 349-354.
    5. J. Altern. Complement Med. 2000; 6:219-229.
    6. Hum. Psychopharmacol. 2002; 17(6):267-277.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
    • Miłorząb japoński wspomaga krążenie obwodowe, co jest szczególnie korzystne dla funkcji oczu i uszu. Przyczynia się do utrzymania dobrego słuchu i wzroku.

    • Miłorząb japoński może wspomóc prawidłowe funkcjonowanie mózgu u osób starszych.

    • Miłorząb japoński pomaga w utrzymaniu dobrych funkcji poznawczych.

    • Miłorząb japoński przyczynia się do równowagi nerwowej/psychicznej.

    • Miłorząb japoński wspiera mikrokrążenia.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły