Karczoch wyciąg z liści

Kapsułki roślinne 60 sztuk

  • Dla osób, które potrzebują wsparcia układu pokarmowego.
  • Dla osób, które chcą zadbać o poziom cholesterolu we krwi.
  • Nie zawiera cukrów, soli i skrobi
  • Suplement diety

1 dziennie Bezglutenowy, Bezmleczny, Wegański, Wegetariański

  • Opis produktu

  • Składniki

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

  • Inne produkty z tej kategorii

  • Polecane artykuły

  • Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) jest jedną z najstarszych znanych roślin uprawnych na świecie. Ma długą historię stosowania w ziołolecznictwie, a współczesna nauka zidentyfikowała jego główne składniki i mechanizmy działania.

    Preparat firmy Solgar w każdej kapsułce zawiera 300 mg wysokiej jakości ekstraktu (4:1) uzyskanego z 1200 mg dużych, zielonych, liści. Zawartość specjalnej szklanej buteleczki, która chroni cenne składniki, wystarcza na 60 dni (około 2 miesiące) stosowania.

    Szanując potrzeby odbiorców Solgar dochowuje najwyższej staranności, by dostarczać wysokiej jakości produkty spełniające wymagania wegan i wegetarian. Opracowany w nowoczesnym laboratorium wyciąg z liści karczocha chroniony jest specjalną kapsułką roślinną. Żaden z użytych składników kapsułki (substancje wypełniające i przeciwzbrylające) nie jest pochodzenia zwierzęcego.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1 ) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Wyciąg z liści karczocha (4:1) – 300 mg (odpowiednik 1200 mg liści karczocha)

    Składniki:

    Wyciąg z liści karczocha, maltodekstryna, substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

  • BADANIA NAUKOWE
    • Związki goryczkowe obecne naturalnie w liściach karczocha pobudzają wydzielanie żółci, dzięki czemu ekstrakt z liści tej rośliny może wspomagać trawienie1.

    • Spożywanie dziennie 320 mg ekstraktu z liści karczocha (5:1) przez 2 miesiące wpłynęło na istotne zwiększenie liczby osób (z 18% do 39%) oceniających pracę swoich jelit jako prawidłową, co przejawiało się w postaci
    prawidłowego rytmu wypróżnień3.

    • Suplementacja ekstraktem z liści karczocha (4-6:1) w ilości 320 mg dziennie przez 2 miesiące korzystnie wpłynęła na funkcjonowanie układu pokarmowego, na co składało się m.in. odczuwanie większego komfortu
    w górnej części brzucha związane ze zmniejszeniem skurczów w tym obszarze oraz mniejsze odczucie pełności po posiłku. Zaobserwowano również, związaną z powyższymi elementami, poprawę jakości wykonywania
    codziennych aktywności3.

    • Z badań in vitro przeprowadzonych na komórkach wątroby, komórkach układu odpornościowego oraz in vivo na modelu laboratoryjnym wynika, że związki zawarte w ekstrakcie z liści karczocha (m.in. cynaryna oraz kwas chlorogenowy) wykazywały właściwości antyoksydacyjne. Mechanizm ten polega na pochłanianiu wolnych rodników oraz na hamowaniu utleniania cholesterolu frakcji LDL (utlenione cząsteczki „złego” cholesterolu mają większą zdolność przyczepiania się do ściany tętnic)1. Związki fenolowe obecne w liściach karczocha wykazują w badaniach in vitro działanie ochronne4 i regeneracyjne5 na komórki wątroby

    • Badania przedstawiają mechanizm pośredniego hamowania wytwarzania cholesterolu wewnątrz organizmu przez związek aktywny występujący naturalnie w karczochu – luteolinę. Produkcja cholesterolu jest stymulowana przez insulinę, luteolina z kolei hamuje biosyntezę cholesterolu przez insulinę6.

    • Spożywanie ekstraktu z liści karczocha w ilości 500 mg dziennie przez 8 tygodni wpłynęło na regulację poziomu cholesterolu całkowitego, a także cholesterolu frakcji LDL („złego” cholesterolu) i frakcji HDL
    („dobrego” cholesterolu)7.

    1. Plant. Foods Hum. Nutr. 2015; 70:441–453.
    2. J. Altern. Complement. Med. 2004; 10:667-669.
    3. Phytomedicine 2002; 9:694-699.
    4. Int. J. Hepatol. 2016, DOI 10.1155/2016/4030476.
    5. Juzyszyn Z., Rozprawa habilitacyjna: Poszukiwanie nowych mechanizmów działania
    hipolipemicznego i antyoksydacyjnego wyciągu z karczochów (Cynara scolymus L.),
    Wyd. Pomorskiej Akademii Medycznej, Szczecin, 2007.
    6. Przegląd Lekarski 2012; 69(10):1129-1131.
    7. Int. J. Food Sci. Nutr. 2013; 64(1):7-15.

  • Opis produktu

    Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) jest jedną z najstarszych znanych roślin uprawnych na świecie. Ma długą historię stosowania w ziołolecznictwie, a współczesna nauka zidentyfikowała jego główne składniki i mechanizmy działania.

    Preparat firmy Solgar w każdej kapsułce zawiera 300 mg wysokiej jakości ekstraktu (4:1) uzyskanego z 1200 mg dużych, zielonych, liści. Zawartość specjalnej szklanej buteleczki, która chroni cenne składniki, wystarcza na 60 dni (około 2 miesiące) stosowania.

    Szanując potrzeby odbiorców Solgar dochowuje najwyższej staranności, by dostarczać wysokiej jakości produkty spełniające wymagania wegan i wegetarian. Opracowany w nowoczesnym laboratorium wyciąg z liści karczocha chroniony jest specjalną kapsułką roślinną. Żaden z użytych składników kapsułki (substancje wypełniające i przeciwzbrylające) nie jest pochodzenia zwierzęcego.

    SPOSÓB UŻYCIA

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1 ) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    INFORMACJE DODATKOWE

    Produkt bezglutenowy.
    Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.

  • Składniki

    Główne składniki:

    Składniki:

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Wyciąg z liści karczocha (4:1) – 300 mg (odpowiednik 1200 mg liści karczocha)

    Składniki:

    Wyciąg z liści karczocha, maltodekstryna, substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.

    For detailed nutritional information, please check the label

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    BADANIA NAUKOWE
    • Związki goryczkowe obecne naturalnie w liściach karczocha pobudzają wydzielanie żółci, dzięki czemu ekstrakt z liści tej rośliny może wspomagać trawienie1.

    • Spożywanie dziennie 320 mg ekstraktu z liści karczocha (5:1) przez 2 miesiące wpłynęło na istotne zwiększenie liczby osób (z 18% do 39%) oceniających pracę swoich jelit jako prawidłową, co przejawiało się w postaci
    prawidłowego rytmu wypróżnień3.

    • Suplementacja ekstraktem z liści karczocha (4-6:1) w ilości 320 mg dziennie przez 2 miesiące korzystnie wpłynęła na funkcjonowanie układu pokarmowego, na co składało się m.in. odczuwanie większego komfortu
    w górnej części brzucha związane ze zmniejszeniem skurczów w tym obszarze oraz mniejsze odczucie pełności po posiłku. Zaobserwowano również, związaną z powyższymi elementami, poprawę jakości wykonywania
    codziennych aktywności3.

    • Z badań in vitro przeprowadzonych na komórkach wątroby, komórkach układu odpornościowego oraz in vivo na modelu laboratoryjnym wynika, że związki zawarte w ekstrakcie z liści karczocha (m.in. cynaryna oraz kwas chlorogenowy) wykazywały właściwości antyoksydacyjne. Mechanizm ten polega na pochłanianiu wolnych rodników oraz na hamowaniu utleniania cholesterolu frakcji LDL (utlenione cząsteczki „złego” cholesterolu mają większą zdolność przyczepiania się do ściany tętnic)1. Związki fenolowe obecne w liściach karczocha wykazują w badaniach in vitro działanie ochronne4 i regeneracyjne5 na komórki wątroby

    • Badania przedstawiają mechanizm pośredniego hamowania wytwarzania cholesterolu wewnątrz organizmu przez związek aktywny występujący naturalnie w karczochu – luteolinę. Produkcja cholesterolu jest stymulowana przez insulinę, luteolina z kolei hamuje biosyntezę cholesterolu przez insulinę6.

    • Spożywanie ekstraktu z liści karczocha w ilości 500 mg dziennie przez 8 tygodni wpłynęło na regulację poziomu cholesterolu całkowitego, a także cholesterolu frakcji LDL („złego” cholesterolu) i frakcji HDL
    („dobrego” cholesterolu)7.

    1. Plant. Foods Hum. Nutr. 2015; 70:441–453.
    2. J. Altern. Complement. Med. 2004; 10:667-669.
    3. Phytomedicine 2002; 9:694-699.
    4. Int. J. Hepatol. 2016, DOI 10.1155/2016/4030476.
    5. Juzyszyn Z., Rozprawa habilitacyjna: Poszukiwanie nowych mechanizmów działania
    hipolipemicznego i antyoksydacyjnego wyciągu z karczochów (Cynara scolymus L.),
    Wyd. Pomorskiej Akademii Medycznej, Szczecin, 2007.
    6. Przegląd Lekarski 2012; 69(10):1129-1131.
    7. Int. J. Food Sci. Nutr. 2013; 64(1):7-15.

  • Inne produkty z tej kategorii
  • Polecane artykuły