cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Żelazo samurajów

Ryboflawina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Połączyliśmy ją więc z Koji Iron, by Twój organizm mógł działać sprawnie.

123.90 

Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 123.90 .

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Earth Source Koji Iron 27 mg

    Suplement diety Earth Source Koji Iron 27 mg przygotowany jest z myślą o zapotrzebowaniu organizmu kobiet w ciąży.

    Zawiera opatentowaną i przebadaną klinicznie formę żelaza Ultimine™ – siarczanu żelaza fermentowanego z grzybami Koji (Aspergillus oryzae).

    Uzupełnieniem formuły są m.in.: koncentrat ryżowy, ekstrakt z otrębów ryżowych i łuski ryżowe – składniki posiadające certyfikat produkcji ekologicznej uznawany w UE i wydany przez Oregon Tilth.

    W czasie ciąży zapotrzebowanie organizmu kobiety na żelazo wzrasta, zwłaszcza w II i III trymestrze, co związane jest ze zmianami jakie zachodzą w organizmie kobiety w tym okresie1.

    Witamina B-Kompleks “50”

    Opracowany zestaw do suplementacji zawierający wysoką zawartość witamin z grupy B. Oprócz tych witamin produkt zawiera również cholinę odpowiedzialną m.in. za prawidłowe funkcjonowanie wątroby, utrzymanie prawidłowego metabolizmu tłuszczów oraz homocysteiny. Co więcej, produkt posiada również kwas foliowy przyczyniający się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. W skład produktu wchodzi także baza roślinna w skład której wchodzą: wodorosty, lucerna, wyciąg z owoców aceroli, pietruszka, rukiew wodna i dzika róża. Suplement charakteryzuje się wygodnym sposobem stosowania – wystarczy 1 kapsułka dziennie.

  • Składniki

    Earth Source Koji Iron 27 mg

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    • Żelazo (siarczan żelaza fermentowany z grzybami Koji [Aspergillus oryzae] – Ultimine™) – 27 mg (193%*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    żelazo (siarczan żelaza fermentowany z grzybami Koji [Aspergillus oryzae] – Ultimine™), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca: celuloza; koncentrat ryżowy (Oryza sativa)**, mieszanka ryżowa (ekstrakt z otrębów ryżowych, łuski ryżowe, olej słonecznikowy)**, substancja przeciwzbrylająca: guma arabska**.

    ** Składnik posiada certyfikat produkcji ekologicznej uznawany przez UE.
    Ultimine™ jest zarejestrowanym znakiem towarowym Cura Global Health, Inc.

    Witamina B-Kompleks “50”

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka co 3. dzień) zawiera:

    Witamina B1 (monoazotan tiaminy) – 50 mg (4545% RWS*)

    Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 50 mg (3571% RWS*)

    Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia) – 50 mg (833% RWS*)

    Inozytol – 50 mg

    Ryboflawina (witamina B2) – 50 mg (3571% RWS*)

    Niacyna (amid kwasu nikotynowego) – 50 mg (313% RWS*)

    Cholina (dwuwinian choliny) – 21 mg

    Mieszanka roślinna (wodorosty, lucerna, ekstrakt z aceroli, pietruszka, rukiew wodna, dzika róża) – 3,5 mg

    Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – 400 µg (200% RWS*)

    Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 50 µg (2000% RWS*)

    Biotyna (D-biotyna) – 50 µg (100% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, witamina B1, witamina B6, kwas pantotenowy, inozytol, ryboflawina, cholina, niacyna, substancja wypełniająca: fosforany wapnia, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; witamina B12, kwas foliowy, mieszanka roślinna (wodorosty, lucerna, ekstrakt z aceroli, pietruszka, rukiew wodna, dzika róża), D-biotyna.

  • Sposób użycia

    Earth Source Koji Iron 27 mg

    Kobiety w ciąży 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Produkt dla kobiet w ciąży, stosować po konsultacji z lekarzem. Osoby zażywające leki lub chore powinny przez użyciem skonsultować się z lekarzem. Przypadkowe przedawkowanie produktami zawierającymi żelazo jest główną przyczyną śmiertelnych zatruć wśród dzieci poniżej szóstego roku życia. W razie przypadkowego spożycia przez takie dzieci, natychmiast wezwać lekarza.

    Witamina B-Kompleks “50”

    Osoby dorosłe 1 kapsułka co 3. dzień, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    Earth Source Koji Iron 27 mg

    • Dla kobiet w ciąży.

    Witamina B-Kompleks “50”

    • Dla osób, które potrzebują uzupełnić swoją dietę w zestaw witamin z grupy B;
    • Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowe funkcje psychologiczne i utrzymać prawidłowy metabolizm energetyczny;
    • Dla osób, którym zależy na prawidłowym funkcjonowaniu układ nerwowego, odpornościowego i krwionośnego.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, skrobi

    cukrów, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    Earth Source Koji Iron 27 mg

    BADANIA NAUKOWE

    • W czasie ciąży zapotrzebowanie organizmu kobiety na żelazo wzrasta, zwłaszcza w II i III trymestrze, co związane jest ze zmianami jakie zachodzą w organizmie kobiety w tym okresie. Przede wszystkim zwiększa się objętość krwi, co wiąże się m.in. z rozwojem łożyska, którego rolą jest wymiana gazów (O2 i CO2), produktów energetycznych i budulcowych oraz ich metabolitów pomiędzy krwią matki a krwią płodu1. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny – barwnika krwi, który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym oraz w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Stąd też zwiększone o połowę zapotrzebowanie na ten składnik w czasie ciąży.

    • Według norm żywienia dla populacji Polski opracowanych przez ekspertów w ramach Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, zalecane dzienne spożycie żelaza w przypadku kobiet w ciąży wynosi 27 mg1.

    • Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego rekomenduje ponadto, aby suplementacja żelaza była prowadzona u kobiet planujących ciążę, u których można przewidywać niedobór żelaza w późniejszym czasie oraz w ciąży, o ile istnieją czynniki ryzyka niedokrwistości. Suplementacja powinna obejmować: kobiety planujące ciążę – 18 mg żelaza/dziennie, kobiety w ciąży – 26-27 mg żelaza/dziennie (po ukończeniu 8. tyg. ciąży), kobiety – karmiące do 20 mg żelaza/dziennie2. Grupami zagrożenia niedokrwistością są osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, z zaburzeniami wchłaniania oraz kobiety obficie miesiączkujące, ciężarne czy karmiące piersią.

    • Warto pamiętać, że witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, dlatego też należy zwrócić uwagę na łączenie w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo z produktami bogatymi w witaminę C.

    • Żelazo wykorzystywane w naszym produkcie wytwarzane jest przy pomocy grzybów Koji (Aspergillus oryzae). Podczas naturalnego procesu fermentacji tych grzybów, do ich kultur dodawany jest siarczan żelaza, który następnie jest przez nie wchłaniany i magazynowany w komórkach grzybni (7-10% suchej masy grzybni stanowi żelazo). Żelazo zmagazynowane w ten sposób cechuje się wysoką biodostępnością oraz powolną, stałą szybkością uwalniania w organizmie3. Stopniowe uwalnianie żelaza może zwiększać zdolność transferryny (białko transportujące żelazo do tkanek) do jego sprawniejszego wiązania. Przy zbyt wysokim poziomie żelaza we krwi, dochodzi do wysycenia transferryny, a nadmiar żelaza w danej chwili nie może zostać przetransportowany dalej3.

    • Grzyb Koji posiada status składnika uznawanego za bezpieczny (GRAS), wydawany przez Agencję Żywności i Leków (FDA). Jest stosowany m.in. do produkcji enzymów spożywczych, octu ryżowego, miso i sosu sojowego4.

    • Głównym źródłem żelaza w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, ryby, jaja oraz produkty pochodzenia roślinnego takie jak nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe (m.in. kasze, otręby, pieczywo pełnoziarniste), orzechy5. Jednak żelazo ze źródeł roślinnych jest znacznie trudniej przyswajalne i jego biodostępność dla organizmu jest ograniczona5.

    • Wyniki badań w Polsce wskazują na zbyt niskie spożycie żelaza z dietą (poniżej RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia tj. 14 mg / dzień) w populacji młodych kobiet (15-20 lat)6.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

    • Żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie.

    • Żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Żelazo przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.

    • Żelazo odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    Witamina B-Kompleks “50”

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Biotyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.

    • Biotyna, kwas pantotenowy, niacyna, ryboflawina, tiamina, witamina B6 i witamina B12 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Biotyna, niacyna i ryboflawina pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.

    • Biotyna, niacyna, ryboflawina, tiamina, witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Biotyna pomaga zachować zdrowe włosy.

    • Biotyna, foliany, niacyna, tiamina, witamina B6 i witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Biotyna, niacyna i ryboflawina pomagają zachować zdrową skórę.

    • Cholina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów.

    • Cholina, foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

    • Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi.

    • Foliany, kwas pantotenowy, niacyna, ryboflawina, witamina B6 i witamina B12 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Foliany biorą udział w procesie podziału komórek.

    • Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.

    • Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży.

    • Kwas pantotenowy pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.

    • Kwas pantotenowy przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników.

    • Ryboflawina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

    • Ryboflawina pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

    • Ryboflawina pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek.

    • Ryboflawina pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca.

    • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu.

    • Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

    • Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.

    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.

    • Witamina B12 odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

  • Charakterystyka

    Earth Source Koji Iron 27 mg

    • Przygotowany z myślą o zapotrzebowaniu organizmu kobiet w ciąży.
    • Opatentowana, przebadana klinicznie forma żelaza Ultimine™ – siarczan żelaza fermentowany z grzybami Koji (Aspergillus oryzae).
    • Żelazo o wysokiej biodostępności3, powolnym uwalnianiu3, łagodne dla żołądka3,4.
    • Uzupełnienie formuły stanowią m.in.: koncentrat ryżowy, ekstrakt z otrębów ryżowych i łuski ryżowe – składniki posiadające certyfikat produkcji ekologicznej uznawany w UE i wydany przez Oregon Tilth.

    Witamina B-Kompleks “50”

    • Wysoka zawartość witamin z grupy B.
    • Dodatek mieszanki ziołowej składającej się z wodorostów, lucerny, ekstraktu z aceroli, pietruszki, rukwi wodnej i dzikiej róży.
    • Forma kapsułek łatwych do połknięcia.

  • Bibliografia

    Earth Source Koji Iron 27 mg

    1. Normy żywienia dla populacji polski – nowelizacja, red. Jarosz M. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa 2017.
    2. Ginekol. Pol. 2014; 85(5):395-399.
    3. Curr. Dev. Nutr. 2019; 3(12):nzz127.
    4. Curr. Dev. Nutr. 2018; 2(3):nzy004.
    5. Am. J. Clin. Nutr. 2010; 91(5):1461-1467.
    6. Nutrients 2019; 11(5):1049.