cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Wsparcie odporności

Od dawna wiadomo, że witamina D i C wspierają naszą odporność. Poszliśmy jednak o krok dalej. Witaminę C mamy w postaci szybko wchłanianego estru. Witaminę D połączyliśmy z tranem i witaminą A. Dla Ciebie mamy zestaw, za który zapłacisz 53% mniej niż kupując oddzielne produkty.

136.90 

Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 136.90 .

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Ester-C plus Immune Complex

    Kompleksowe podejście do odporności. Kompozycja witamin i minerałów (witaminy A, C, D, B6, B12, kwas foliowy oraz cynk) wspierających odporność

    Wysoka zawartość witaminy C w postaci Ester-C®– formy o neutralnym pH, łagodniejszej dla żołądka1.
    Formuła uzupełniona m.in. o surowce roślinne znane z oddziaływania na układ odpornościowy: bez czarny18,19, jeżówka purpurowa20 i traganek błoniasty21.

    Źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, pochodzących z oleju z otrębów ryżowych, który dodatkowo wypełnia kapsułki.

    Tran dorszowy

    Każda kapsułka zawiera standaryzowany tran z dorsza. Wysoka staranność produkcji i standaryzacji sprawiają, że 1 kapsuł­ka dziennie dostarcza odmierzone porcje witamin A i D. Postać kap­sułki gwarantuje, iż w okresie zażywania tran nie będzie się utleniał (co może mieć miejsce w przypadku tranu w płynie), a szklane ciemne opakowa­nie zapewnia odporność na zmiany temperatury i światło, co pozwala na zachowanie 100% świeżości i jakości składników.

  • Składniki

    Ester-C plus Immune Complex

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Witamina C (Ester-C® – L-askorbinian wapnia) – 1000 mg (1250% RWS*)

    Owoc bzu czarnego (Sambucus nigra) – 17 mg

    Części nadziemne jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea) – 16,5 mg

    Korzeń traganka błoniastego (Astragalus membranaceus) – 16,5 mg

    Cynk (tlenek cynku) – 15 mg (150% RWS*)

    Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia) – 10 mg (166% RWS*)

    Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 2 mg (142% RWS*)

    Witamina A (2497,5 IU, palmitynian retinylu) – 750 µg (94% RWS*)

    Kwas foliowy – 400 µg (200% RWS*)

    Biotyna (D-biotyna) – 300 µg (600% RWS*)

    Witamina D (600 IU, cholekalcyferol) – 15 µg (300% RWS*)

    Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 6 µg (240% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    witamina C (L-askorbinian wapnia, Ester-C®), olej z otrębów ryżowych (Oryza sativa), substancje glazurujące: żelatyna (wołowa), glicerol (roślinny); substancja zagęszczająca: żółty wosk pszczeli, emulgator: lecytyny (słonecznikowe); magnez (tlenek magnezu), substancja glazurująca: mączka chleba świętojańskiego, cynk (tlenek cynku), owoc bzu czarnego (Sambucus nigra), części nadziemne jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea), korzeń traganka błoniastego (Astragalus membranaceus), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), kwas foliowy, biotyna (D-biotyna), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), barwnik: karmel, witamina A (palmitynian retinylu), witamina B12 (cyjanokobalamina), witamina D (600 IU, cholekalcyferol).

    Ester-C® jest zarejestrowanym znakiem towarowym The Ester C Company.

    Tran dorszowy

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:

    Tran dorszowy – 462 mg

    Witamina A (z tranu dorszowego, palmitynian retinylu) – 375 µg RE** (1250 IU) (47% RWS*)

    Witamina D (z tranu dorszowego, cholekalcyferol) – 3,4 µg (135 IU) (68% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    ** ekwiwalent retinolu

    Składniki:

    tran dorszowy; żelatyna (wołowa); substancja glazurująca: glicerol (roślinny); witamina A (z tranu dorszowego, palmitynian retinylu); witamina D (z tranu dorszowego, cholekalcyferol).

  • Sposób użycia

    Ester-C plus Immune Complex

    Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Nie używać innych produktów zawierających witaminy A i C oraz cynk. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową. Przed zastosowaniem produktu wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

    Tran dorszowy

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    Ester-C plus Immune Complex

    • Dla osób szukających wsparcia pracy układu odpornościowego;
    • Dla osób szukających wsparcia antyoksydacyjnego;
    • Dla osób, które chcą wesprzeć funkcje układu nerwowego, krwionośnego oraz psychologiczne;
    • Dla osób, które chcą zadbać o zdrową skórę, włosy, paznokcie, kości i zęby.

    Tran dorszowy

    • Dla osób, które chcą wspomóc funkcje mózgu i wzroku;
    • Dla osób, które szukają wsparcia odporności;
    • Dla osób, którym zależy na prawidłowym funkcjonowaniu mięśni;
    • Dla osób, które chcą zadbać o skórę.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    skrobi

    skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów

    aromatów

    substancji słodzących

    substancji słodzących

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    Ester-C plus Immune Complex

    BADANIA NAUKOWE

    • Ze względu na budowę chemiczną (kwas L-askorbinowy jest buforowany wapniem) Ester-C®posiada neutralne pH, czyli jest niekwasowy. Jest to forma, która w badaniu była lepiej tolerowana i powodowała znacznie mniej działań niepożądanych wśród osób wrażliwych na kwaśne pokarmy, niż forma samego kwasu L-askorbinowego1.

    • Wyniki badania z wykorzystaniem 1000 mg witaminy C w formie kwasu askorbinowego, 1000 mg witaminy C jako Ester-C® oraz placebo wskazują, że po zastosowaniu Ester-C® znacząco zwiększyło się stężenie witaminy C w leukocytach krwi, w porównaniu z kwasem askorbinowym, które utrzymywało się na tym samym poziomie w ciągu 24-godzinnego badania2. Tym samym Ester-C® utrzymuje się w leukocytach dłużej niż kwas askorbinowy.

    • Mechanizmy oddziaływania witaminy C na układ immunologiczny polegają m.in. na aktywacji komórek układu odpornościowego: pobudzeniu działania neutrofili (najliczniejsza grupy krwinek białych, odpowiedzialna m.in. za pochłanianie obcych cząstek np. patogenów) i namnażaniu limfocytów T3. Ponadto witamina C jako przeciwutleniacz neutralizuje reaktywne formy tlenu powstające w komórkach odpornościowych, chroniąc je tym samym przed stresem oksydacyjnym4.

    • Rolę witaminy D w regulowaniu funkcji układu immunologicznego potwierdzono w wielu badaniach. Uczestniczy ona m.in. w aktywacji i proliferacji limfocytów B i T, wytwarzaniu specyficznych przeciwciał oraz regulacji odpowiedzi immunologicznej5,6. Stymuluje m.in. różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów, których rolą jest m.in. pochłanianie drobnoustrojów, stąd też nazywane są komórkami żernymi. Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego6. Jednym ze składników, które przyczyniają się do prawidłowej syntezy witaminy D jest obecny w produkcie kwas pantotenowy.

    • Makrofagi to duże komórki żerne, które w procesie zwanym fagocytozą „zjadają i trawią” pozostałości komórkowe, obce substancje, mikroby i inne obce elementy. Cynk odgrywa rolę w funkcjonowaniu komórek układu odpornościowego – makrofagów. Do tkanek w ciele makrofagi docierają w niedojrzałej formie monocytów. Odpowiednia ilość cynku (homeostaza cynkowa) w tkance oraz wewnątrz monocytów umożliwia przekształcanie się ich (dojrzewanie) w funkcjonalne makrofagi7. Ponadto cynk może wpływać pośrednio, poprzez aktywację hormonu wydzielanego przez grasicę – tymulinę, na regulację różnicowania dojrzewających limfocytów T w grasicy oraz i ich funkcje we krwi8, a także wspierać odporność dzięki utrzymaniu zdrowej skóry, która stanowi jedną z barier ochronnych przed działaniem czynników zewnętrznych.

    • Witamina A odgrywa wielopoziomową rolę w regulowaniu odporności organizmu. Wpływa na produkcję lizozymu9 – enzymu, który rozkłada warstwę ścian komórkowych niektórych bakterii10 oraz reguluje wytwarzanie mucyny – wydzieliny wyściełającej drogi oddechowe, pokarmowe i moczowo-płciowe, która tworzy barierę ochronną przed wnikaniem patogenów11. Uczestniczy również w dojrzewaniu i różnicowaniu komórek układu odpornościowego (neutrofili, monocytów, bazofili, eozynofili, limfocytów)9.

    • Witamina A pomaga także zachować zdrową skórę – barierę przed czynnikami zewnętrznymi. Jest niezbędna do proliferacji komórek nabłonka, które pokrywają powierzchnie ciała12. Witamina A pomaga więc w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, wpływając na proliferację komórek kubkowych. Prawidłowy stan błon śluzowych odgrywa ważną rolę w odporności organizmu, m.in. dzięki zapewnieniu ciągłości i tym samym ochronie struktur, które są przez nie pokryte. Ponadto w obrębie bony śluzowej przewodu pokarmowego znajdują się komórki układu odpornościowego m.in. limfocyty T i B.

    • Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego działając immunomodulująco na odporność komórkową, a dokładnie na limfocyty T i B oraz aktywność komórek NK („naturalni zabójcy”)13.

    • Witamina B6 wspiera odpowiedź immunologiczną organizmu, uczestnicząc m.in. w produkcji przeciwciał4,14. Jest ona niezbędna w biosyntezie białek, do których zalicza się również przeciwciała, które wymagają do prawidłowego funkcjonowania m.in. obecności wit. B615.

    • Foliany biorą udział w procesie podziału komórek, w tym w syntezie DNA, dzięki czemu mogą wpływać również na namnażanie się komórek układu odpornościowego16.

    • Z badań in vitro i in vivo wynika, że związki zawarte w ekstrakcie z owoców bzu czarnego mogą wiązać się z otoczką niektórych wirusów i poprzez to hamować ich aktywność i zdolność do przenikania do wnętrza komórek17,18. Badania in vitro wykazały również działanie immunomodulujące standaryzowanego ekstraktu z owoców bzu czarnego, a dokładnie zwiększenie produkcji cytokin (białek pełniących ważną rolę w komunikowaniu się komórek i aktywacji
    komórek „żernych”) przez monocyty19.

    • Ekstrakt z jeżówki purpurowej w badaniach in vitro wykazał działanie modulujące funkcje układu odpornościowego: zwiększenie wytwarzania cytokin, zwiększenie ruchliwości leukocytów, aktywację komórek NK20.

    • Polisacharydy zawarte naturalnie w korzeniu traganka błoniastego również mogą oddziaływać immunomodulująco. W badaniach in vivo na modelu laboratoryjnym aktywowały one makrofagi (do fagocytozy – pochłaniania obcych cząstek) oraz namnażanie się limfocytów21.

    • Olej z otrębów ryżowych uzupełniający skład produktu charakteryzuje się zawartością tłuszczów nienasyconych. Według danych naukowych 38% stanowi kwas oleinowy (n-9), 34% kwas linolowy (n-6), a 2% kwas alfa-linolenowy (n-3)22.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina C, witamina A, witamina D, witamina B6, witamina B12, foliany i cynk pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej porcji witaminy C (tj. 80 mg).

    • Witamina C i cynk pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

    • Witamina C, witamina B6, witamina B12, biotyna pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Witamina C, witamina B6, witamina B12, biotyna i kwas pantotenowy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina C, witamina B6, witamina B12, kwas pantotenowy i foliany przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów i naczyń krwionośnych.

    • Witamina C, witamina B6, witamina B12, biotyna i foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.

    • Cynk przyczynia się do utrzymaniu prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz makroskładników odżywczych.

    • Cynk, witamina A i biotyna pomagają zachować zdrową skórę,

    • Cynk i biotyna pomagają zachować zdrowe włosy.

    • Cynk pomaga zachować zdrowe paznokcie.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.

    • Cynk i witamina D pomagają w utrzymaniu zdrowych kości.

    • Cynk i witamina A przyczyniają się do utrzymania prawidłowego widzenia.

    • Cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA.

    • Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży.

    • Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi.

    • Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.

    • Foliany, witamina B6, witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

    • Biotyna i witamina A pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.

    • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu.

    • Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

    • Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.

    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.

    • Witamina B12, foliany i witamina D odgrywają rolę w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystaniu wapnia i fosforu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    • Kwas pantotenowy pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.

    • Kwas pantotenowy przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników.

    • Witamina A odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek.

    • Witamina A przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

    Tran dorszowy

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

    • Witaminy A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina A pomaga zachować zdrową skórę.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

  • Charakterystyka

    Ester-C plus Immune Complex

    • Kompleksowe podejście do odporności.
    • Kompozycja witamin i minerałów (witaminy A, C, D, B6, B12, kwas foliowy oraz cynk) wspierających odporność
    • Wysoka zawartość witaminy C w postaci Ester-C® – formy o neutralnym pH, łagodniejszej dla żołądka1 .
    • Formuła uzupełniona m.in. o surowce roślinne znane z oddziaływania na układ odpornościowy: bez czarny18,19, jeżówka purpurowa20 i traganek błoniasty21.
    • Źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, pochodzących z oleju z otrębów ryżowych, który dodatkowo wypełnia kapsułki.

    Tran dorszowy

    • Standaryzacja każdej kapsułki posiada 375 μg witaminy A (ekwiwalent retinolu) i 3,4 μg witaminy D.
    • Poddany procesowi usuwania zanieczyszczeń z wykorzystaniem destylacji cząsteczkowej.

  • Bibliografia

    Ester-C plus Immune Complex

    1. Adv. Ther. 2006; 23(1):171-178.
    2. Springer Plus 2016; 5:1161.
    3. Nutr. 2017; 9:1211.
    4. Vitam. Miner. 2017; 6:1.
    5. Nutr. 2020; 12(4):988.
    6. Post. Hig. Med. Dośw. 2014; 68:865-878.
    7. J. Immunol. Res. 2018; 6872621.
    8. Now. Lekar. 2013; 82(3):222–231.
    9. Br. J. Nutr. 2001; 85(2):75-80.
    10. J. Food. Sci. 2014; 79(6):1077-1090.
    11. Mucosal Immunol. 2008; 1(3):183-197.
    12. J. Clin. Med. 2018, 7(9):258.
    13. Myths, Reality, Ideas, Future. 2017; doi: 10.5772/65729.
    14. EFSA Journal 2009; 7(9):1225.
    15. Br. J. Nutr. 2007; 98(1):29–35.
    16. Prog. Food. Nutr. Sci. 1991 ;15(1-2):43-60. PMID: 1887065.
    17. J. Int. Med. Res. 2004; 32:132 – 140.
    18. Probl. Hig. Epidemiol. 2016; 97(4):297-307.
    19. Eur. Cytokine Netw. 2001; 12(2):290-296.
    20. Molecules 2018; 23:2778.
    21. Int. J. Biol. Macromol. 2019; 145:985-997.
    22. Brown Rice, Springer International Publishing AG 2017: 135-158.
    23. Witamina C wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.

    Tran dorszowy