Witamina D3 w płynie
Na stanie
Witamina D3 2200 IU (55 mcg)
Witamina D bierze udział w wielu fizjologicznych procesach w organizmie człowieka. Wspomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości, zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.
Poziom witaminy D we krwi jest zależny głównie od ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych, które stymulują organizm do produkcji cholekalcyferolu oraz od jej spożycia wraz z dietą.
W trosce o różne potrzeby zależne od wieku czy pory roku, Solgar oferuje witaminę D w ilości 2200 IU (jednostek międzynarodowych) w formie suplementu diety. W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej rekomendowanego przez ekspertów poziomu przez cały rok6.
Witamina D3 2200 IU firmy Solgar jest produkowana z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny. Podczas strzyżenia owcom nie dzieje się krzywda, dlatego też produkt jest odpowiedni dla wegetarian.
W opakowaniu ze specjalnego, ciemnego szkła, znajduje się 50 kapsułek roślinnych, z których każda zawiera 55 μg cholekalcyferolu.
Naturalna witamina K2 100 mcg
(MK-7)
Witamina K słynie ze swej roli, jaką odgrywa w krzepnięciu krwi i utrzymaniu kości w dobrym stanie. Witamina K występuje w kilku postaciach, w tym jako K1 i K2. Produkty bogate w witaminę K to między innymi jarmuż, szpinak, brukselka, kapusta włoska, ziemniaki. Witamina K2 występuje również w fermentowanych produktach spożywczych, takich jak natto – tradycyjnej potrawie japońskiej otrzymanej z fermentowanej soi.
Witamina D3 2200 IU (55 mcg)
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla osób powyżej 75. r.ż. (1 kapsułka) zawiera:
Witamina D (2200 IU, cholekalcyferol) – 55 µg (1100% RWS*)
*Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; maltodekstryna, substancja wypełniająca: etyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, witamina D.
Naturalna witamina K2 100 mcg
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
Witamina K (menachinon: głównie menachinon-7) (zawiera soję i mleko) – 100 µg (133% RWS*)
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
substancja wypełniająca: fosforany wapnia; substancja glazurująca.: hydroksypropylometyloceluloza; dekstryna, olej słonecznikowy, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; substancja glazurująca: guma celulozowa; witamina K (menachinon: głównie menachinon-7) (zawiera soję i mleko).
Witamina D3 2200 IU (55 mcg)
Osoby powyżej 75. roku życia 1 kapsułka dziennie lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.
Naturalna witamina K2 100 mcg
Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki (w szczególności leki przeciwkrzepliwe) lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Witamina D3 2200 IU (55 mcg)
• Dla osób starszych;
• Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w witaminę D;
• Dla osób, które szukają składnika wspierającego odporność;
• Dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowe kości i zęby.
Naturalna witamina K2 100 mcg
• Dla osób, które chcą zadbać o swoje kości oraz prawidłowe krzepnięcie krwi;
• Dla osób, które chcą uzupełnić swoją codzienną dietę w witaminę K.
produkt bezglutenowy
pszenicy
cukrów
drożdży
sztucznych substancji przedłużających trwałość
aromatów, barwników
Witamina D3 2200 IU (55 mcg)
BADANIA NAUKOWE
• Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D31.
• W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna2.
• Czynniki takie jak: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, zwiększona pigmentacja skóry, zaawansowany wiek, nadmierne stosowanie kremów z filtrem (SPF) powyżej 15, znacząco wydłużają czas ekspozycji konieczny do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D lub uniemożliwiają uzyskanie odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę drogą syntezy skórnej, nawet przy odpowiednim czasie przebywania na słońcu w okresie wiosenno-letnim2.
• W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2.
• Wyniki badań wykazały, że zarówno postać sproszkowana witaminy D3 jak też postać rozpuszczona w nośniku jakim jest olej, wykazują efektywność w podniesieniu poziomu 25-(OH)D we krwi na zbliżonym poziomie3.
• Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego4.
• Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu4.
• Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w regulacji wytwarzania specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej5.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
• Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.
• Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.
• Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
• Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
Naturalna witamina K2 100 mcg
BADANIA NAUKOWE
• Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i występuje przede wszystkim w dwóch formach: witamina K1 (filochinon, występujący głównie w zielonych warzywach liściastych) i witamina K2 (menachinon, występujący m.in. w fermentowanym nabiale i wytwarzany jest w jelicie przez bakterie kwasu mlekowego). Witamina K2 jest transportowana do tkanek pozawątrobowych, takich jak kości i ściany naczyń, biorąc udział w aktywności macierzy białkowej Gla (MGP) i osteokalcyny (białko Gla kości, wytwarzane przez osteoblasty)1 – białka zależnego od witaminy K1.
• Witamina K jest kofaktorem (czyli związkiem chemicznym potrzebnym enzymom do katalizowania konkretnych reakcji chemicznych) karboksylacji reszt glutaminowych w pozycji gamma (γ-karboksylacji)2. Aby uzyskać pełną aktywność osteokalcyny i tym samym jej właściwości biologiczne, wymagana jest karboksylacja jej cząsteczki przez gamma-glutamylo-karboksytransferazę zależną od witaminy K. Role, które pełni osteokalcyna w organizmie człowieka, to m.in. zdolność do regulowania modelingu kostnego poprzez wpływ na czynność osteoblastów i ich różnicowanie do osteocytów (dojrzałych komórek kostnych) oraz bezpośredni udział w procesach mineralizacji tkanki kostnej przy jednoczesnym zatrzymaniu zwapnienia w tkankach pozakostnych2.
• Przy witaminie K2 stosuje się przy nazewnictwie także skrót MK-n, gdzie „n” oznacza liczbę (od 1 do 13) jednostek izoprenoidowych przyłączonych łańcuchem bocznym do pierścienia naftochinowowego3.
• Natto to tradycyjna japońska potrawa z soi fermentowanej przez szczep Bacillus subtilis var. natto. Ma charakterystyczny smak i zapach, a ziarna pokryte są lepkim śluzem4. Natto jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy K2 MK-75.
• Spośród wszystkich menachinonów, MK-7 wykazuje najwyższą wchłanialność oraz znakomitą biodostępność. Może mieć na to wpływ bardzo długi okres półtrwania K2 MK-7 (czyli czasu kiedy jej ilość zmniejszy się w surowicy o połowę), co skutkuje znacznie stabilniejszymi poziomami tej witaminy w surowicy oraz tym samym jej większą akumulacją5,6. W badaniu porównawczym stwierdzono, że poposiłkowe stężenie K2 MK-7 (po spożyciu natto) w surowicy krwi było 10-krotnie wyższe niż witaminy K1 (po spożyciu szpinaku)5.
• Stopień karboksylacji osteokalcyny uważa się za najbardziej czuły marker witaminy K u człowieka. Wykazano, że pod koniec 6-tygodniowego badania, w którym przyjmowano równomolowe ilości K1 oraz K2 MK-7, zmiana stosunku osteokalcyny karboksylowanej do nie w pełni zkarboksylowanej była trzy razy większa dla K2 MK-7 niż dla K1, co sugeruje, że wyższe poziomy K2 MK-7 w surowicy odzwierciedlają wyższe jej poziomy w tkankach, a tym samym lepsze wykorzystanie K2 MK-76.
• Witamina K, podobnie jak witamina D, bierze udział w metabolizmie wapnia. Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że suplementacja witaminą K sprzyjała zmniejszeniu wydalania wapnia z moczem i stymulowała jelitowe wchłanianie wapnia u zwierząt na diecie z normalną zawartością wapnia1.
• Witamina K jest także kofaktorem w produkcji czynników krzepnięcia krwi (w wątrobie)6.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Witamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
• Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.
Witamina D3 2200 IU (55 mcg)
• Wysoka zawartość witaminy D – 55 µg w porcji dziennej.
• Witamina D w postaci cholekalcyferolu, pochodząca z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny
• Suplementacja witaminy D ma istotne znaczenie w okresie od października do marca, ze względu na nieefektywną w tym okresie syntezę skórną tej witaminy w szerokości geograficznej, w której leży Polska2.
• Witamina D3 występuje w produkcie w postaci proszku3, dzięki czemu zrezygnowano z żelatynowej otoczki kapsułki, wykorzystywanej w suplementach diety zawierających jako nośnik olej.
• Produkt odpowiedni dla wegetarian.
Naturalna witamina K2 100 mcg
• Zawiera witaminę K w formie menachinonu (głównie menachinon-7, inaczej K2 MK-7) pochodzącego z ekstraktu z natto, czyli z produktu otrzymywanego z fermentowanej soi, wykorzystywanego w tradycyjnych japońskich potrawach.
• Wygodny sposób użycia – 1 kapsułka dziennie.
• Odpowiedni dla wegetarian.
Witamina D3 2200 IU (55 mcg)
1. Eur. J. Nutr. 2013; 52(2):429-441.
2. Stand. Med. Pediatr. 2018; 15:531-559.
3. J. Clin. Endocrinology Metab. 2014; 99(8):2720- 2728.
4. Post. Hig. 2014;68:865-878.
5. J. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886.
6. J. Steroid. Biochem. Mol. Biol. 2018; 175:125-135.
Naturalna witamina K2 100 mcg
1. Int. J. Endocr. 2017; ID 7454376,1-12.
2. Forum Reumatologiczne 2018; 4(3):152-157.
3. Nutr. Clin. Pract. 2007; 22:517-544.
4. J. Food. Sci. 2001; 66(1):167-173.
5. Haemost. Thromb. 2000; 30:298-307.
6. Blood 2007; 109:3279-3283.
Na stanie
Na stanie