cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Odporność w doskonałej formie

Witamina D3 i cynk służą Twojemu układowi odpornościowemu. Solgar zasłużył na swoją renomę dzięki bezkompromisowemu podejściu do jakości. Więc w tym zestawie mam dla Ciebie doskonałe suplementy diety aż o 47% taniej!

120.90 

Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 120.90 .

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Witamina D bierze udział w wielu fizjologicznych procesach w organizmie człowieka. Wspomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości, zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.

    Poziom witaminy D we krwi jest zależny głównie od ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych, które stymulują organizm do produkcji cholekalcyferolu oraz od jej spożycia wraz z dietą.

    W trosce o różne potrzeby zależne od wieku czy pory roku, Solgar oferuje witaminę D w ilości 2200 IU (jednostek międzynarodowych) w formie suplementu diety. W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej rekomendowanego przez ekspertów poziomu przez cały rok6.

    Witamina D3 2200 IU firmy Solgar jest produkowana z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny. Podczas strzyżenia owcom nie dzieje się krzywda, dlatego też produkt jest odpowiedni dla wegetarian.

    W opakowaniu ze specjalnego, ciemnego szkła, znajduje się 50 kapsułek roślinnych, z których każda zawiera 55 μg cholekalcyferolu.

    Cynk chelat

    Cynk, pierwiastek chemiczny z grupy metali przejściowych jest mikroskładnikiem odżywczym biorącym udział w wielu procesach fizjologicznych organizmu. Cynk między innymi:

    – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    – pomaga w prawidłowej syntezie DNA
    – pomaga w prawidłowej syntezie białka
    – bierze udział w procesie podziału komórek
    – pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
    – pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie
    – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.

    Cynk w preparacie Solgar występuje w formie chelatu. Jony minerału są przyłączone do podstawowych cegiełek, z których zbudowane są białka – aminokwasów. Takie wiązanie minerałów z aminokwasami nazywamy właśnie chelatem aminokwasowym.

  • Składniki

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla osób powyżej 75. r.ż. (1 kapsułka) zawiera:

    Witamina D (2200 IU, cholekalcyferol) – 55 µg (1100% RWS*)

    *Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; maltodekstryna, substancja wypełniająca: etyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, witamina D.

    Cynk chelat

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 tabletka z przerwą co 3. dzień) zawiera:

    Cynk (diglicynian cynku) – 22 mg (220%RWS*)
    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Albion International, Inc.

    Składniki:
    substancje wypełniające: celuloza, fosforany wapnia; cynk (diglicynian cynku), substancje wypełniające: kwas cytrynowy, guma celulozowa usieciowana; substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, (roślinne) kwasy tłuszczowe.

  • Sposób użycia

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Osoby powyżej 75. roku życia 1 kapsułka dziennie lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

    Cynk chelat

    Osoby dorosłe 1 tabletka dziennie z przerwą co 3. dzień, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Nie spożywać innych suplementów diety zawierających cynk. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    • Dla osób starszych;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w witaminę D;
    • Dla osób, które szukają składnika wspierającego odporność;
    • Dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowe kości i zęby.

    Cynk chelat

    • Dla osób, które szukają wsparcia funkcjonowania układu odpornościowego.
    • Dla osób, które szukają wsparcia w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym;
    • Dla osób, które chcą wesprzeć funkcjonowanie swojego metabolizmu;
    • Dla osób, które chcą zadbać o skórę, włosy i paznokcie;
    • Dla osób, które chcą zadbać o swoją płodność.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, skrobi

    cukrów, skrobi

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    BADANIA NAUKOWE

    • Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D31.

    • W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna2.

    • Czynniki takie jak: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, zwiększona pigmentacja skóry, zaawansowany wiek, nadmierne stosowanie kremów z filtrem (SPF) powyżej 15, znacząco wydłużają czas ekspozycji konieczny do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D lub uniemożliwiają uzyskanie odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę drogą syntezy skórnej, nawet przy odpowiednim czasie przebywania na słońcu w okresie wiosenno-letnim2.

    • W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2.

    • Wyniki badań wykazały, że zarówno postać sproszkowana witaminy D3 jak też postać rozpuszczona w nośniku jakim jest olej, wykazują efektywność w podniesieniu poziomu 25-(OH)D we krwi na zbliżonym poziomie3.

    • Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego4.

    • Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu4.

    • Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w regulacji wytwarzania specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej5.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    Cynk chelat

    BADANIA NAUKOWE

    • Analiza farmakokinetyczna wykazała wyższą biodostępność diglicynianu cynku w porównaniu z glukonianem cynku o ok. 43%1. Absorpcja cynku przez organizm w przypadku glukonianu cynku wynosi ok. 60%2 – dla diglicynianu cynku wartość ta wynosi ok. 86%.

    • U osób starszych obserwuje się osłabienie funkcjonowania układu odpornościowego3. Badania kliniczne z udziałem osób po 65. roku życia wykazały, że suplementacja cynkiem (25 mg dziennie przez 3 miesiące) zwiększyła liczbę komórek odpornościowych we krwi (limfocytów T)4. Podobne badania z udziałem osób w wieku 55-70 lat z mniejszą porcją dzienną suplementacji (15 mg cynku dziennie przez 6 miesięcy) także potwierdziły zwiększenie liczebności limfocytów T (CD4 do CD8). Z drugiej strony pokazały jednak, jak ważna jest homeostaza cynku, gdyż w przypadku stosowania większych porcji (30 mg dziennie), spadała liczebność limfocytów B – nie mniej ważnych komórek układu odpornościowego co inne limfocyty5.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Cynk pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Cynk pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    • Cynk przyczynia się do utrzymaniu prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych oraz makroskładników odżywczych.

    • Cynk pomaga zachować zdrową skórę, zdrowe włosy i paznokcie.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

    • Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.

    • Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia.

  • Charakterystyka

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    • Wysoka zawartość witaminy D – 55 µg w porcji dziennej.
    • Witamina D w postaci cholekalcyferolu, pochodząca z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny
    • Suplementacja witaminy D ma istotne znaczenie w okresie od października do marca, ze względu na nieefektywną w tym okresie syntezę skórną tej witaminy w szerokości geograficznej, w której leży Polska2.
    • Witamina D3 występuje w produkcie w postaci proszku3, dzięki czemu zrezygnowano z żelatynowej otoczki kapsułki, wykorzystywanej w suplementach diety zawierających jako nośnik olej.
    • Produkt odpowiedni dla wegetarian.

    Cynk chelat

    • Cynk w produkcie występuje w formie chelatu – diglicynianu cynku.
    • Jon cynku w cząsteczce tego chelatu przyłączony jest do dwóch cząsteczek jednego z najprostszych aminokwasów białkowych – glicyny.
    • Diglicynian cynku jest formą chemiczną o lepszej biodostępności niż glukonian cynku1,2.

  • Bibliografia

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    1. Eur. J. Nutr. 2013; 52(2):429-441.
    2. Stand. Med. Pediatr. 2018; 15:531-559.
    3. J. Clin. Endocrinology Metab. 2014; 99(8):2720- 2728.
    4. Post. Hig. 2014;68:865-878.
    5. J. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886.
    6. J. Steroid. Biochem. Mol. Biol. 2018; 175:125-135.

    Cynk chelat

    1. Int. J. Vitam. Nutr. Res. 2007; 77(4):243-248.
    2. J. Nutr. 2014; 144(2):132–136.
    3. Age (Dordr). 2013; 35(3):839-860.
    4. J. Am. Geriatr. Soc. 1998; 46(1):19-26.
    5. J. Ger. Series A. 2007; 62(6):598-608.