cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Dobra krew

Witaminy B6 i B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. My dodaliśmy do nich jeszcze magnez, żeby pomóc Ci zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia.

104.90 

Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 104.90 .

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Magnez chelat

    Solgar Magnez Chelat to preparat zawierający magnez w postaci chelatu aminokwasowego.

    Magnez:
    • pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej,
    • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,
    • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
    • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
    • pomaga w prawidłowej syntezie białka,
    • odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    Modulatory Homocysteiny

    Z witaminą B6, B12 i kwasem foliowym.

    Produkt jest pierwszym przedstawicielem na rynku polskim niezwykłej se­rii produktów Gold Specific firmy Solgar.

    Preparaty Gold Specific firmy Solgar opracowano w taki sposób, aby zawierały najbardziej innowacyjne i obecnie dostępne składniki w daw­kach skutecznie oddziałujących na wybrane funkcje organizmu.

    Modulatory Homocysteiny firmy Solgar stanowią dodatkowe wsparcie utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny w naszym organizmie.

  • Składniki

    Magnez chelat

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (4 tabletki) zawiera:

    Magnez (diglicynian magnezu, tlenek magnezu) – 400 mg (107% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
    Albion International Inc.

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza; magnez (diglicynian magnezu, tlenek magenzu), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; substancje glazurujące: hydroksypropyloceluloza, glicerol (roślinny).

    Modulatory Homocysteiny

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka z przerwą co 3. dzień) zawiera:

    Trimetyloglicyna – 500 mg

    Witamina B6 (2000% RWS*)
    – chlorowodorek pirydoksyny – 25 mg
    – pirydoksalo-5-fosforan) – 3 mg

    Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 250 µg (10000% RWS*)

    Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – 200 µg (100% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    trimetyloglicyna; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja przeciwzbrylająca: (roślinne) kwasy tłuszczowe; witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny, pirydoksalo-5-fosforan), witamina B12 (cyjanokobalamina); substancja wypełniająca: celuloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy), przeciwutleniacze: kwas askorbinowy i karoteny (mieszanina**); substancja wypełniająca: mannitol.

    **PhytO2X® jest specjalną mieszaniną występujących w naturze przeciwutleniaczy, której celem jest zachowanie świeżości składników.

  • Sposób użycia

    Magnez chelat

    Osoby dorosłe 4 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    Modulatory Homocysteiny

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    Magnez chelat

    • Dla osób, które poszukują suplementu diety zawierającego magnez;
    • Dla osób potrzebujących wsparcia prawidłowych funkcji psychologicznych, układu nerwowego oraz metabolizmu energetycznego;
    • Dla osób, które chcą zadbać o mięśnie, kości i zęby;
    • Dla osób aktywnych fizycznie.

    Modulatory Homocysteiny

    • Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy metabolizm homocysteiny.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli

    cukrów, soli

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów

    aromatów

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    Magnez chelat

    BADANIA NAUKOWE

    • Magnez to jeden z podstawowych pierwiastków występujących w organizmie człowieka przede wszystkim w tkance kostnej, mięśniach i tkankach miękkich1. W organizmie człowieka minerał ten pełni m.in. następujące role: stabilizuje cząsteczki ATP2 (jednostki biorące udział w wewnątrzkomórkowym transporcie energii), jest niezbędny do budowy kości i zębów, transportu sodu oraz potasu, bierze udział w pobudliwości tkanki nerwowej i mięśniowej (kurczliwość mięśni), może przyspieszać wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym i tym samym chronić organizm przed zakwaszeniem1.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Magnez przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Magnez pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    • Magnez pomaga w prawidłowej syntezie białka.

    • Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Magnez pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.

    • Magnez odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    Modulatory Homocysteiny

    BADANIA NAUKOWE

    • Betaina (znana także jako trimetyloglicyna) jest metabolitem powstającym w organizmie z choliny. To naturalny składnik buraków, brokułów, ziaren, skorupiaków, szpinaku, a także alg morskich1. W budowie betainy znajdują się grupy metylowe, dzięki którym uczestniczy w cyklu metioniny – głównie w wątrobie i nerkach człowieka2.

    • Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie wchodzi w skład białek3. Powstaje w organizmie w wyniku przemian innego aminokwasu – metioniny, która pochodzi z białka dostarczanego wraz z pożywieniem. Metionina, w reakcji katalizowanej przez enzym adenozylotransferazę metioninową (MAT), ulega przemianie do S-adenozylometioniny (SAM), dzięki czemu jej grupa metylowa ulega aktywacji. Następnie przez odłączenie grupy metylowej w SAM powstaje S-adenozylohomocysteina (SAH), która dalej hydrolizowana jest do homocysteiny.

    • Metabolizm homocysteiny obejmuje głównie dwa procesy: remetylację (odłączenie grupy metylowej) i transsulfurację (przekształcenie homocysteiny do cysteiny)3. Aby zaszła reakcja remetylacji, potrzebna jest aktywna forma kwasu foliowego – 5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) – która będzie przekształcona do tetrahydrofolianu (THF), a kofaktorem tej reakcji będzie pochodna witaminy B12 oraz enzym syntaza metioninowa4,5. Natomiast drugi szlak – transsulfuracja – odbywa się w obecności witaminy B6. Istnieje jeszcze możliwość remetylacji homocysteiny za pomocą betainy i zmianie do N,N-dimetyloglicyny w obecności enzymu metylotransferazy betaina – homocysteina (MBH)5.

    • Analiza danych zdobytych podczas 12 randomizowanych badań w grupie 1114 uczestników, którzy spożywali kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12, wykazała, że suplementacja samym kwasem foliowym (0,5-5 mg dziennie) obniżała poziom homocysteiny we krwi o 25%, natomiast jednoczesna suplementacja kwasem foliowym i witaminą B12 (500 μg dziennie) wpłynęła na zmniejszenie stężenia homocysteiny we krwi o dodatkowe 7% (czyli 32% łącznie)6.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Betaina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 1,5 g betainy dziennie. Dzienne spożycie przekraczające 4 g może znacznie zwiększyć poziom cholesterolu we krwi.

    • Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

    • Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.

    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.

    • Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi i biorą udział w procesie podziału komórek.

    • Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

    • Witamina B12 odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    • Foliany, witamina B6 i witamina B12 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu oraz do regulacji aktywności hormonalnej.

  • Charakterystyka

    Magnez chelat

    • Uzupełnienie diety w dodatkową porcję magnezu.
    • Zawiera chelat aminokwasowy – diglicynian magnezu – zbudowany z jednej cząsteczki magnezu oraz dwóch cząsteczek glicyny.
    • 400 mg magnezu w porcji dziennej – 4 tabletkach.

    Modulatory Homocysteiny

    • Produkt zawiera zestaw składników (witaminy B6, B12, kwas foliowy), które wpływają na prawidłowy metabolizm homocysteiny.
    • Formuła uzupełniona o trimetyloglicynę (czyli pochodną aminokwasu glicyny należącą do grupy betain), która bierze udział w metabolizmie homocysteiny3.
    • Dodatek PhytO2X® – mieszanki występujących w naturze antyoksydantów

  • Bibliografia

    Magnez chelat

    1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2014.
    2. Farm. Współcz. 2011; 4:29-32.

    Modulatory Homocysteiny

    1. R.R. Watson, Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Disease in Older Adults, Academic Press, 2015, str. 163-170.
    2. Am. J. Clin. Nutr. 2004; 80(3):539-49.
    3. Farm. Współ. 2008; 1:169-175.
    4. Suplementy 2019; 1:34-37.
    5. Neurol. Dziec. 2012; 21(42):11-21.
    6. BMJ 1998; 316:894-898