Druga sztuka 50% taniej! Witamina D3 2200 IU | Witamina C 500 mg smak pomarańczowy | Witamina D3 1000 IU pastylki
Druga sztuka 50% taniej! Witamina D3 2200 IU | Witamina C 500 mg smak pomarańczowy | Witamina D3 1000 IU pastylki
cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja Nowość

Dla Ciebie i Twojego dziecka

Wspólnie wspierajcie swoją odporność.
Wybierz witaminę D3 w postaci pastylek do ssania dla swojej pociechy (od 4 roku życia) oraz tę produkowaną z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny dla siebie.

DATA WAŻNOŚCI PRODUKTU Witamina D3 2200 IU (55 mcg): 06/2024

91.90 

Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 91.90 .

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Witamina D bierze udział w wielu fizjologicznych procesach w organizmie człowieka. Wspomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości, zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.

    Poziom witaminy D we krwi jest zależny głównie od ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych, które stymulują organizm do produkcji cholekalcyferolu oraz od jej spożycia wraz z dietą.

    W trosce o różne potrzeby zależne od wieku czy pory roku, Solgar oferuje witaminę D w ilości 2200 IU (jednostek międzynarodowych) w formie suplementu diety. W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej rekomendowanego przez ekspertów poziomu przez cały rok6.

    Witamina D3 2200 IU firmy Solgar jest produkowana z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny. Podczas strzyżenia owcom nie dzieje się krzywda, dlatego też produkt jest odpowiedni dla wegetarian.

    W opakowaniu ze specjalnego, ciemnego szkła, znajduje się 50 kapsułek roślinnych, z których każda zawiera 55 μg cholekalcyferolu.

    Witamina D3 1000 IU do ssania

    SOLGAR oferuje Witaminę D3 w postaci pastylek do ssania. Forma takiej pastylki jest bardzo dobrą alternatywą dla suplementacji diety tą witaminą przez osoby, które zażywają dużo specyfików do połykania lub mają nawykowe trudności z połykaniem. Pastylki są bardzo smaczne, a nieprzypadkowo dobrane dwa słoneczne smaki: bananowy i truskawkowy sprawiają, że suplementacja tej witaminy jest jeszcze przyjemniejsza.

    Witamina D jest niezmiernie ważna dla funkcjonowania organizmu człowieka. Pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości, zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.

  • Składniki

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia dla osób powyżej 75. r.ż. (1 kapsułka) zawiera:

    Witamina D (2200 IU, cholekalcyferol) – 55 µg (1100% RWS*)

    *Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; maltodekstryna, substancja wypełniająca: etyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, witamina D.

    Witamina D3 1000 IU do ssania

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 pastylka) zawiera:

    Witamina D3 (1000 IU, cholekalcyferol) – 25 µg (500% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    sacharoza, fruktoza, substancje wypełniające: ksylitol, celuloza; skrobia spożywcza, dekstroza, maltodekstryna, substancje przeciwzbrylające: (roślinne) kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; naturalne aromaty: truskawka, banan; regulatory kwasowości: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy; witamina D3 (1000 IU, cholekalcyferol).

  • Sposób użycia

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    Osoby powyżej 75. roku życia 1 kapsułka dziennie lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

    Witamina D3 1000 IU do ssania

    Osoby dorosłe i dzieci od 4. roku życia ssać 1 pastylkę dziennie, najlepiej po posiłku lub stosować według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Produkt dla dzieci od 4. roku życia i dorosłych. Rodzice dzieci zażywających leki lub chorych powinni przed zażyciem skonsultować się
    z lekarzem. Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem produktu skonsultować się z lekarzem. Ze względu na zawartość witaminy D, przed zastosowaniem wskazane są badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja z lekarzem lub farmaceutą.

  • Dla kogo

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    • Dla osób starszych;
    • Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w witaminę D;
    • Dla osób, które szukają składnika wspierającego odporność;
    • Dla osób, które chciałyby zadbać o zdrowe kości i zęby.

    Witamina D3 1000 IU do ssania

    • Dla osób, którym brakuje witaminy D w codziennej diecie;
    • Dla osób, które chcą zadbać o uzupełnienie poziomu witaminy D u swoich dzieci.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    soi

    soi

    drożdży

    drożdży

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    BADANIA NAUKOWE

    • Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D31.

    • W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna2.

    • Czynniki takie jak: zachmurzenie, zanieczyszczenie powietrza, zwiększona pigmentacja skóry, zaawansowany wiek, nadmierne stosowanie kremów z filtrem (SPF) powyżej 15, znacząco wydłużają czas ekspozycji konieczny do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D lub uniemożliwiają uzyskanie odpowiedniego zaopatrzenia w tę witaminę drogą syntezy skórnej, nawet przy odpowiednim czasie przebywania na słońcu w okresie wiosenno-letnim2.

    • W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie2.

    • Wyniki badań wykazały, że zarówno postać sproszkowana witaminy D3 jak też postać rozpuszczona w nośniku jakim jest olej, wykazują efektywność w podniesieniu poziomu 25-(OH)D we krwi na zbliżonym poziomie3.

    • Receptory witaminy D są umiejscowione w wielu tkankach organizmu oraz w większości komórek układu odpornościowego4.

    • Witamina D stymuluje różnicowanie się monocytów do dojrzałych makrofagów (komórek żernych), uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu4.

    • Witamina D uczestniczy m.in. w regulacji namnażania limfocytów B i T oraz w regulacji wytwarzania specyficznych przeciwciał, a w konsekwencji w modulacji odpowiedzi immunologicznej5.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

    Witamina D3 1000 IU do ssania

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

    • Witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu.

    • Witamina D pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

    • Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

  • Charakterystyka

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    • Wysoka zawartość witaminy D – 55 µg w porcji dziennej.
    • Witamina D w postaci cholekalcyferolu, pochodząca z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny
    • Suplementacja witaminy D ma istotne znaczenie w okresie od października do marca, ze względu na nieefektywną w tym okresie syntezę skórną tej witaminy w szerokości geograficznej, w której leży Polska2.
    • Witamina D3 występuje w produkcie w postaci proszku3, dzięki czemu zrezygnowano z żelatynowej otoczki kapsułki, wykorzystywanej w suplementach diety zawierających jako nośnik olej.
    • Produkt odpowiedni dla wegetarian.

    Witamina D3 1000 IU do ssania

    • Ilość witaminy D bezpieczna dla dzieci od 4. roku życia.
    • Forma pastylek do ssania łatwa do spożycia także przez dzieci.
    • Przyjemny naturalny aromat truskawkowo-bananowy.
    • Odpowiedni dla wegetarian.

  • Bibliografia

    Witamina D3 2200 IU (55 mcg)

    1. Eur. J. Nutr. 2013; 52(2):429-441.
    2. Stand. Med. Pediatr. 2018; 15:531-559.
    3. J. Clin. Endocrinology Metab. 2014; 99(8):2720- 2728.
    4. Post. Hig. 2014;68:865-878.
    5. J. Investig. Med. 2011; 59(6):881–886.
    6. J. Steroid. Biochem. Mol. Biol. 2018; 175:125-135.