cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Co Ci leży na wątrobie?

Jeśli Twoja wątroba potrzebuje wsparcia, to mamy dla niej cholinę zawartą w Kompleksie Witamin B i witaminy C. Za zdrową porcję przypraw odpowiada z kolei Kurkuma i wiśnia kompleks z kurkumą, która także służy zdrowiu wątroby.

DATA WAŻNOŚCI produktu kompleks witamin b i witaminy C: 01/2024

Brak w magazynie

Chcesz otrzymać powiadomienie, gdy ten produkt będzie ponownie dostępny?

DARMOWA WYSYŁKA OD 250zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Kompleks witamin B i witaminy C
    jest stworzony dla osób prowadzących aktywny tryb życia, chcących zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia a także chcących zadbać o prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego.
    Zawiera, aż osiem witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12, kwas pantotenowy, niacyna, biotyna i kwas foliowy. Ponadto 500 mg witaminy C w porcji dziennej. Formuła uzupełniona o sproszkowaną mieszankę ziołową.

    Witaminy B1, B2, B6, B12, C, biotyna, niacyna, kwas pantotenowy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
    Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu.
    Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.
    Biotyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
    Cholina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów
    Witaminy B2, B6, B12, C, niacyna, foliany, kwas pantotenowy przyczyniają się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
    Cholina, foliany, witaminy B6 i B12 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
    Witaminy B6, B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, witamina B2 w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek, a foliany w prawidłowej produkcji krwi.
    Witaminy B1, B2, B6, B12, C, biotyna, niacyna pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
    Kwas pantotenowy pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.
    Witaminy B6, B12, C, foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    Kurkuma i wiśnia Kompleks
    SOLGAR przedstawia suplement diety, którego głównymi składnikami są wyciąg z kłącza ostryżu (Curcuma longa) – znanej wszystkim miłośnikom indyjskich smaków kurkumy oraz wyciąg z soczystych i dojrzałych w słońcu, czerwonych owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus).

  • Składniki

    Kompleks witamin B i witaminy C
    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    • Witamina C (kwas L-askorbinowy) – 500 mg (625% RWS*)

    • Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia) – 100 mg (1667% RWS*)

    • Inozytol – 100 mg

    • Niacyna (witamina B3, amid kwasu nikotynowego) – 100 mg (625% RWS*)

    • Cholina (dwuwinian choliny) – 41 mg

    • Tiamina (witamina B1, monoazotan tiaminy) – 10 mg (909% RWS*)

    • Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 10 mg (714% RWS*)

    • Ryboflawina (witamina B2) – 10 mg (714% RWS*)

    • Sproszkowana mieszanka ziołowa: algi brunatne, liść i łodyga lucerny, ekstrakt z owoców wiśni aceroli, liście pietruszki, ziele rukwi wodnej, owoce dzikiej róży – 13 mg

    • Biotyna (D-biotyna) – 25 μg (50% RWS*)

    • Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – 100 μg (50% RWS*)

    • Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 25 μg (1000% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:
    witamina C (kwas L-askorbinowy), substancja wypełniająca: celuloza; kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), inozytol, niacyna (witamina B3, amid kwasu nikotynowego), cholina (dwuwinian choliny), substancjae przeciwzbrylającae: (roślinne) kwasy tłuszczowe, substancja stabilizująca: sól sodowa karboksymetylocelulozy, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, tiamina (witamina B1, monoazotan tiaminy), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, ryboflawina (witamina B2), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, sproszkowana mieszanka ziołowa: algi brunatne, liść i łodyga lucerny, ekstrakt z owoców wiśni aceroli, liście pietruszki, ziele rukwi wodnej, owoce dzikiej róży; substancja stabilizująca: sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje glazurujące: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol (roślinny); barwniki: ryboflawina, substancja glazurująca: glicerol (roślinny), biotyna (D-biotyna), kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy), witamina B12 (cyjanokobalamina).

    Kurkuma i wiśnia Kompleks
    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:

    Wyciąg z korzenia kurkumy (Curcuma longa) (ekwiwalent 1440 mg kłącza) – 360 mg

    Wyciąg z owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus) (ekwiwalent 1080 mg owoców) – 270 mg

    Wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale) (ekwiwalent 900 mg kłącza) – 225 mg

    Kwercetyna – 100 mg

    Sproszkowane nieprzetworzone owoce pieprzu kajeńskiego (Capsicum annuum L.) – 45 mg

    BioPerine®† (Wyciąg z owoców pieprzu czarnego) (Piper nigrum) – 5 mg

    Bioperine® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Sabinsa Corporation

    Składniki:

    wyciąg z korzenia kurkumy (Curcuma longa), wyciąg z owoców wiśni pospolitej (Prunus cerasus), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale), kwercetyna, substancja wypełniająca: celuloza; sproszkowane nieprzetworzone owoce pieprzu kajeńskiego (Capsicum annuum), substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, (roślinne) kwasy tłuszczowe; Bioperine® (wyciąg z owoców pieprzu czarnego) (Piper nigrum).

  • Sposób użycia

    Kompleks witamin B i witaminy C
    Osoby dorosłe 2 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem. Nie stosować u osóbmających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową.

    Kurkuma i wiśnia Kompleks
    Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    Kompleks witamin B i witaminy C
    • Dla osób prowadzących aktywny tryb życia;
    • Dla osób, które chciałyby zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia;
    • Dla osób, które chcą zadbać o układ krwionośny;
    • Dla osób, którym zależy na prawidłowej pracy układu nerwowego.

    Kurkuma i wiśnia Kompleks
    • Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie kości i stawów;
    • Dla osób, które poszukują składników o właściwościach antyoksydacyjnych;
    • Dla osób, które chciałyby zadbać o skórę.

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    Kompleks witamin B i witaminy C
    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Witaminy B1, B2, B6, B12, C, biotyna, niacyna, kwas pantotenowy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu.

    • Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.

    • Biotyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.

    • Cholina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów.

    • Witaminy B2, B6, B12, C, niacyna, foliany, kwas pantotenowy przyczyniają się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

    • Cholina, foliany, witaminy B6 i B12 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

    • Witaminy B6, B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, witamina B2 w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek, a foliany w prawidłowej produkcji krwi.

    • Witaminy B1, B2, B6, B12, C, biotyna, niacyna pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

    • Kwas pantotenowy pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.

    • Witaminy B6, B12, C, foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    Kurkuma i wiśnia Kompleks
    BADANIA NAUKOWE

    • Ekstrakt z pieprzu czarnego BioPerine® przy odpowiednich ilościach może wpływać na zwiększenie wchłaniania witamin, składników mineralnych, a także kurkuminy (składnika aktywnego kurkumy) m.in. dzięki pobudzaniu komórek nabłonka jelita cienkiego1,2.

    • W odpowiednich ilościach kurkumina zawarta naturalnie w korzeniu kurkumy hamuje aktywację kompleksu białek NF-κB (który może uczestniczyć we wzbudzaniu reakcji zapalnej)3.

    • W badaniu in vitro wykazano, że ekstrakt z kurkumy wykazywał właściwości przeciwutleniające, oceniane na podstawie zdolności do niwelowania wolnych rodników oraz redukcji związku żelaza4.

    • Związki aktywne imbiru mogą wpływać na hamowanie cyklooksygenazy-2 – kluczowego enzymu uczestniczącego m.in. w tworzeniu przekaźników stanu zapalnego (prostaglandyn i leukotrienów) oraz cytokin i chemokin5,6. Imbir hamuje również w warunkach in vitro wytwarzanie cytokin prozapalnych, co przy odpowiedniej ilości może ułatwiać regenerację chrząstki stawowej7.

    • W owocach wiśni pospolitej występują naturalnie antocyjanidyny – flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych8. Dzięki temu sok z wiśni może być wykorzystywany m.in. jako wsparcie regeneracji po wysiłku, w wyniku którego może dochodzić do zwiększenia wytwarzania wolnych rodników9.

    • Kwercetyna dzięki właściwościom antyoksydacyjnym może aktywować enzymy uczestniczące w procesach antyoksydacyjnych – np. dysmutazę ponadtlenkową10.

    • Kwercetyna może również pośrednio ograniczać syntezę hormonuuczestniczącego w reakcjach zapalnych – prostaglandyny2, co zmniejsza napływ leukocytów oraz pozwala na regulację napięcia naczyń włosowatych w miejscu powstania reakcji zapalnej11.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe stawy i kości.

    • Kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową skórę.

    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe płuca i górne drogi oddechowe.

    • Kurkuma pomaga utrzymać zdrową wątrobę.

    • Kurkuma wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

    • Imbir może pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi hormonów zapalnych (prostaglandyn).

    • Imbir wspomaga procesy trawienne, przyczynia się do prawidłowego działania układu pokarmowego, przyczynia się do dobrego fizycznego 0samopoczucia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania żołądka w okresie wczesnej ciąży.

    • Imbir wpływa na dobre samopoczucie podczas podróży.

    • Imbir pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

    • Imbir wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych.

    • Imbir pomaga utrzymać odporność; ma właściwości antyoksydacyjne.

  • Charakterystyka

    Kompleks witamin B i witaminy C
    • Aż 8 witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12, kwas pantotenowy, niacyna, biotyna i kwas foliowy.
    • Ponadto 500 mg witaminy C w porcji dziennej.
    • Formuła uzupełniona o sproszkowaną mieszankę ziołową.

    Kurkuma i wiśnia Kompleks
    • Ekstrakty roślinne z korzenia kurkumy, owoców wiśni pospolitej i kłącza imbiru.
    • Opatentowany ekstrakt z pieprzu czarnego BioPerine® (DER 50:1) dodany w celu zwiększenia biodostępności składników aktywnych zawartych m.in. w kurkumie1,2.
    • Formuła uzupełniona o kwercetynę – flawonoid o właściwościach przeciwutleniających11 oraz owoce pieprzu kajeńskiego.

  • Bibliografia

    Kurkuma i wiśnia Kompleks
    1. Nutrients 2020; 12, 1886.
    2. Nutrients 2019; 11, 2147.
    3. Foods 2017; 6(10):92.
    4. J. Food Quality 2017; 3:1-8.
    5. Probl. Hig. Epidemiol. 2016; 97(4):297-307.
    6. Bromat. Chem. Toksykol. 2017; 2:115–121.
    7. Post. Fitoter. 2011; 12(2):94-99.
    8. J. Agric. Food Chem. 2001; 49,10:4924–4929.
    9. Scand. J. Med. Sci. Sports. 2010; 20(6):843-852.
    10. Molecules 2019; 24(6):1123.
    11. Post. Hig. 2015; 69:51-62.