cart 0

Brak produktów w koszyku.

Promocja

Cholesterol pod kontrolą

Reishi jest znane od tysięcy lat. Naukowcy udowodnili, że wspiera prawidłowy poziom cholesterolu. My udowadniamy, że wiemy jak łączyć go z innymi składnikami, żeby dobrze służyły Twojemu organizmowi.

169.90 

Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 157.90 .

Na stanie

DARMOWA WYSYŁKA OD 150zł
WYSYŁAMY W CIĄGU 24h
  • Opis

    Reishi Shiitake Maitake ekstrakty

    Grzyby reishi, shiitake i maitake stosowane są w Japonii od setek lat. Solgar postanowił skorzystać więc z bogatych doświadczeń fitoekspertów z Kraju Kwitnącej Wiśni, tworząc efektywny kompleks.

    W produkcie Solgara wiodącą rolę odgrywa reishi (Ganoderma lucidum). Używa się go już od tysięcy lat. W naturze zawiera związki fitochemiczne, takie jak beta-glukany czy triterpeny1. Badania wskazują, że reishi wspiera prawidłowy poziom cholesterolu.

    W naszych laboratoriach połączyliśmy ekstrakty z trzech grzybów: reishi, shiitake i maitake, dzięki czemu powstała wyjątkowa kombinacja składników.

    Modulatory Homocysteiny

    Z witaminą B6, B12 i kwasem foliowym.

    Produkt jest pierwszym przedstawicielem na rynku polskim niezwykłej se­rii produktów Gold Specific firmy Solgar.

    Preparaty Gold Specific firmy Solgar opracowano w taki sposób, aby zawierały najbardziej innowacyjne i obecnie dostępne składniki w daw­kach skutecznie oddziałujących na wybrane funkcje organizmu.

    Modulatory Homocysteiny firmy Solgar stanowią dodatkowe wsparcie utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny w naszym organizmie.

  • Składniki

    Reishi Shiitake Maitake ekstrakty

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
    Reishi (Ganoderma lucidum): ekstrakt z owocni grzyba – 200 mg

    Shiitake (Lentinula edodes): ekstrakt z owocni grzyba – 200 mg

    Maitake (Grifola frondosa): ekstrakt (4:1) z owocni grzyba – 200 mg
    (ekwiwalent 800 mg grzyba Maitake)

    Reishi (Ganoderma lucidum): ekstrakt z owocni grzyba – 60 mg

    Shiitake (Lentinula edodes): ekstrakt (8:1) z owocni grzyba – 3 mg
    (ekwiwalent 24 mg grzyba Shiitake)

    Składniki:
    reishi: ekstrakt z owocni grzyba; shiitake: ekstrakt z owocni grzyba, maitake: ekstrakt z owocni grzyba, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca: celuloza; reishi: ekstrakt z owocni grzyba; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, shiitake: ekstrakt z owocni grzyba.

    Modulatory Homocysteiny

    Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka z przerwą co 3. dzień) zawiera:

    Trimetyloglicyna – 500 mg

    Witamina B6 (2000% RWS*)
    – chlorowodorek pirydoksyny – 25 mg
    – pirydoksalo-5-fosforan) – 3 mg

    Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 250 µg (10000% RWS*)

    Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – 200 µg (100% RWS*)

    *RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

    Składniki:

    trimetyloglicyna; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja przeciwzbrylająca: (roślinne) kwasy tłuszczowe; witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny, pirydoksalo-5-fosforan), witamina B12 (cyjanokobalamina); substancja wypełniająca: celuloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy), przeciwutleniacze: kwas askorbinowy i karoteny (mieszanina**); substancja wypełniająca: mannitol.

    **PhytO2X® jest specjalną mieszaniną występujących w naturze przeciwutleniaczy, której celem jest zachowanie świeżości składników.

  • Sposób użycia

    Reishi Shiitake Maitake ekstrakty

    Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

    Modulatory Homocysteiny

    Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.

    Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.

  • Dla kogo

    Reishi Shiitake Maitake ekstrakty

    • Dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety składniki wpływające na funkcjonowanie układu krwionośnego;
    • Dla osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wesprzeć funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

    Modulatory Homocysteiny

    • Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy metabolizm homocysteiny.

  • Nie zawiera
    produkt bezglutenowy

    produkt bezglutenowy

    pszenicy

    pszenicy

    cukrów, soli

    cukrów, soli

    produktów mlecznych

    produktów mlecznych

    drożdży

    drożdży

    soi

    soi

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    sztucznych substancji przedłużających trwałość

    aromatów, barwników

    aromatów, barwników

  • Badania i oświadczenia zdrowotne

    Reishi Shiitake Maitake ekstrakty

    BADANIA NAUKOWE

    • Wedle badań na zwierzętach, reishi może wpływać na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może skutkować zwiększeniem przepływu krwi, poprawą dotlenienia mięśnia sercowego i regulacją ciśnienia tętniczego krwi (krew z mniejszą siłą napiera wówczas na ścianki naczyń). Właściwości hipotensyjne (obniżenie ciśnienia krwi) reishi zawdzięcza także innemu mechanizmowi – triterpenoidy, zawarte w grzybie, wpływają na zmniejszenie we krwi ilości angiotensyny II (hormonu, który podnosi ciśnienie krwi)3.

    • Badanie przeprowadzone na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wskazuje, że podawanie reishi może wpłynąć na regenerację i namnażanie się komórek beta trzustki, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny (hormonu obniżającego poziom glukozy we krwi)4. Korzystny wpływ reishi na funkcjonowanie trzustki może wynikać m.in. z właściwości przeciwutleniających triterpenoidów5.

    • Reishi zawiera beta-glukany, których receptory znajdują się na powierzchni komórek związanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego – leukocytów, monocytów i makrofagów5.

    • Większość właściwości grzybów shiitake przypisuje się zawartemu w nich polisacharydowi zwanemu lentinianem6, który należy do beta-glukanów. Lentinian wykazuje właściwości immonomodulujące, które polegają m.in. na aktywacji komórek odpornościowych (limfocytów, makrofagów, komórek naturalnych zabójców – NK)6.

    • Naturalnie shiitake jest najbogatszym źródłem silnego antyoksydantu, jakim jest L-ergotioneina. Co więcej, w shiitake występuje także erytadeina, której mechanizm działania opiera się na wpływie na poziom trójglicerydów oraz ciśnienia1. Zawartość erytadeiny w owocnikach grzyba wynosi ok. 30-70 mg na 100 g suchej masy6.

    • Zaobserwowano, że ekstrakt wodny z grzyba shiitake działał aktywująco na hodowlę komórek osteoblastycznych (model kości in vitro), wpływając pozytywnie na mineralizację kości7.

    • Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że 10%-wy dodatek do diety grzyba maitake (przy jednoczesnej podaży cholesterolu na poziomie 1%) korzystnie wpłynął po 4 tygodniach suplementacji na stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi, w porównaniu do grupy spożywającej dietę z 1% cholesterolu i braku suplementacji grzybem maitake9.

    • Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że jednoczesne spożywanie ekstraktów maitake oraz shiitake przez 14 dni wpłynęło na aktywację komórek regulujących pracę układu odpornościowego10.

    • Przeprowadzono badanie in vitro, w którym na podstawie zawartości betai alfa-glukanów wybrano trzy ekstrakty grzybów reishi, shiitake oraz maitake i oceniono ich zdolność na ekspresję różnych ludzkich cytokin11. Stwierdzono synergistyczny wpływ preparatu grzybowego na ekspresję cytokin IL-1α, IL-6 i TNF-α oraz antagonistyczny wpływ na ekspresję cytokiny IL-10. Wyniki wskazują na możliwość modulacji odpowiedzi immunologicznej przy zastosowaniu formuły uzyskanej z ekstraktów z wybranych grzybów.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Reishi pomaga w uzyskaniu właściwego poziomu cholesterolu.

    Modulatory Homocysteiny

    BADANIA NAUKOWE

    • Betaina (znana także jako trimetyloglicyna) jest metabolitem powstającym w organizmie z choliny. To naturalny składnik buraków, brokułów, ziaren, skorupiaków, szpinaku, a także alg morskich1. W budowie betainy znajdują się grupy metylowe, dzięki którym uczestniczy w cyklu metioniny – głównie w wątrobie i nerkach człowieka2.

    • Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie wchodzi w skład białek3. Powstaje w organizmie w wyniku przemian innego aminokwasu – metioniny, która pochodzi z białka dostarczanego wraz z pożywieniem. Metionina, w reakcji katalizowanej przez enzym adenozylotransferazę metioninową (MAT), ulega przemianie do S-adenozylometioniny (SAM), dzięki czemu jej grupa metylowa ulega aktywacji. Następnie przez odłączenie grupy metylowej w SAM powstaje S-adenozylohomocysteina (SAH), która dalej hydrolizowana jest do homocysteiny.

    • Metabolizm homocysteiny obejmuje głównie dwa procesy: remetylację (odłączenie grupy metylowej) i transsulfurację (przekształcenie homocysteiny do cysteiny)3. Aby zaszła reakcja remetylacji, potrzebna jest aktywna forma kwasu foliowego – 5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) – która będzie przekształcona do tetrahydrofolianu (THF), a kofaktorem tej reakcji będzie pochodna witaminy B12 oraz enzym syntaza metioninowa4,5. Natomiast drugi szlak – transsulfuracja – odbywa się w obecności witaminy B6. Istnieje jeszcze możliwość remetylacji homocysteiny za pomocą betainy i zmianie do N,N-dimetyloglicyny w obecności enzymu metylotransferazy betaina – homocysteina (MBH)5.

    • Analiza danych zdobytych podczas 12 randomizowanych badań w grupie 1114 uczestników, którzy spożywali kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12, wykazała, że suplementacja samym kwasem foliowym (0,5-5 mg dziennie) obniżała poziom homocysteiny we krwi o 25%, natomiast jednoczesna suplementacja kwasem foliowym i witaminą B12 (500 μg dziennie) wpłynęła na zmniejszenie stężenia homocysteiny we krwi o dodatkowe 7% (czyli 32% łącznie)6.

    OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE

    • Betaina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 1,5 g betainy dziennie. Dzienne spożycie przekraczające 4 g może znacznie zwiększyć poziom cholesterolu we krwi.

    • Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

    • Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.

    • Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.

    • Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

    • Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi i biorą udział w procesie podziału komórek.

    • Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

    • Witamina B12 odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

    • Foliany, witamina B6 i witamina B12 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

    • Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

    • Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu oraz do regulacji aktywności hormonalnej.

  • Charakterystyka

    Reishi Shiitake Maitake ekstrakty

    • Produkt zawiera ekstrakty z trzech grzybów: reishi, shiitake i maitake.
    • Reishi, czyli Ganoderma lucidum, to gatunek grzyba w Polsce znany jako lakownica żółtawa, a do głównych związków aktywnych w nim występujących należą: polisacharydy (najważniejsze to beta-glukany) i triterpenoidy1.
    • Grzyb shiitake, czyli Lentinula edodes, w Polsce znany jest jako twardziak jadalny i naturalnie zawiera przede wszystkim węglowodany oraz aminokwasy białkowe2.
    • Maitake, czyli Grifola frondosa, potocznie nazywany żagwica listkowata, naturalnie zawiera w swojej suchej masie 59% węglowodanów, 21% białka, 10% błonnika i 3% tłuszczu8.

    Modulatory Homocysteiny

    • Produkt zawiera zestaw składników (witaminy B6, B12, kwas foliowy), które wpływają na prawidłowy metabolizm homocysteiny.
    • Formuła uzupełniona o trimetyloglicynę (czyli pochodną aminokwasu glicyny należącą do grupy betain), która bierze udział w metabolizmie homocysteiny3.
    • Dodatek PhytO2X® – mieszanki występujących w naturze antyoksydantów

  • Bibliografia

    Reishi Shiitake Maitake ekstrakty

    1. Curr. Pharmac. Biotechnol. 2009; 10(8):717-42.
    2. Turło J.: Biotechnologia grzybów. Zastosowanie w farmacji i suplementacji. Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 3:18–26.
    3. Molecules 2014, 19:13473-13485.
    4. PLOS ONE 2013; 8(7):e68332.
    5. Postępy Fitoterapii 2011; 1:28-33.
    6. Herba Polonica 2009; 55(4):224-232.
    7. Nat. Prod. Bioprospect. 2013; 3:282-287.
    8. Food Chem. 2001; 73:461–466.
    9. Sato M. i wsp., Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice, J. Oleo Sci. 2013; 62(12):1049-1058.
    10. Ann. Trans. Med. 2014; 2(2):14.
    11. PLOS ONE 2019; 14(11):e0224740.

    Modulatory Homocysteiny

    1. R.R. Watson, Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Disease in Older Adults, Academic Press, 2015, str. 163-170.
    2. Am. J. Clin. Nutr. 2004; 80(3):539-49.
    3. Farm. Współ. 2008; 1:169-175.
    4. Suplementy 2019; 1:34-37.
    5. Neurol. Dziec. 2012; 21(42):11-21.
    6. BMJ 1998; 316:894-898