Fitosterole Kompleks
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 119.90 zł.
Na stanie
Reishi jest znane od tysięcy lat. Naukowcy udowodnili, że wspiera prawidłowy poziom cholesterolu. My udowadniamy, że wiemy jak łączyć go z innymi składnikami, żeby dobrze służyły Twojemu organizmowi.
219.80 zł 169.90 zł
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 157.90 zł.
Na stanie
UDOSTĘPNIJ: Facebook Messenger Messenger Twitter Pinterest E-mail
Reishi Shiitake Maitake ekstrakty
Grzyby reishi, shiitake i maitake stosowane są w Japonii od setek lat. Solgar postanowił skorzystać więc z bogatych doświadczeń fitoekspertów z Kraju Kwitnącej Wiśni, tworząc efektywny kompleks.
W produkcie Solgara wiodącą rolę odgrywa reishi (Ganoderma lucidum). Używa się go już od tysięcy lat. W naturze zawiera związki fitochemiczne, takie jak beta-glukany czy triterpeny1. Badania wskazują, że reishi wspiera prawidłowy poziom cholesterolu.
W naszych laboratoriach połączyliśmy ekstrakty z trzech grzybów: reishi, shiitake i maitake, dzięki czemu powstała wyjątkowa kombinacja składników.
Modulatory Homocysteiny
Z witaminą B6, B12 i kwasem foliowym.
Produkt jest pierwszym przedstawicielem na rynku polskim niezwykłej serii produktów Gold Specific firmy Solgar.
Preparaty Gold Specific firmy Solgar opracowano w taki sposób, aby zawierały najbardziej innowacyjne i obecnie dostępne składniki w dawkach skutecznie oddziałujących na wybrane funkcje organizmu.
Modulatory Homocysteiny firmy Solgar stanowią dodatkowe wsparcie utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny w naszym organizmie.
Reishi Shiitake Maitake ekstrakty
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
Reishi (Ganoderma lucidum): ekstrakt z owocni grzyba – 200 mg
Shiitake (Lentinula edodes): ekstrakt z owocni grzyba – 200 mg
Maitake (Grifola frondosa): ekstrakt (4:1) z owocni grzyba – 200 mg
(ekwiwalent 800 mg grzyba Maitake)
Reishi (Ganoderma lucidum): ekstrakt z owocni grzyba – 60 mg
Shiitake (Lentinula edodes): ekstrakt (8:1) z owocni grzyba – 3 mg
(ekwiwalent 24 mg grzyba Shiitake)
Składniki:
reishi: ekstrakt z owocni grzyba; shiitake: ekstrakt z owocni grzyba, maitake: ekstrakt z owocni grzyba, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca: celuloza; reishi: ekstrakt z owocni grzyba; substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, shiitake: ekstrakt z owocni grzyba.
Modulatory Homocysteiny
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka z przerwą co 3. dzień) zawiera:
Trimetyloglicyna – 500 mg
Witamina B6 (2000% RWS*)
– chlorowodorek pirydoksyny – 25 mg
– pirydoksalo-5-fosforan) – 3 mg
Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 250 µg (10000% RWS*)
Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – 200 µg (100% RWS*)
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
trimetyloglicyna; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; substancja przeciwzbrylająca: (roślinne) kwasy tłuszczowe; witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny, pirydoksalo-5-fosforan), witamina B12 (cyjanokobalamina); substancja wypełniająca: celuloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych; kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy), przeciwutleniacze: kwas askorbinowy i karoteny (mieszanina**); substancja wypełniająca: mannitol.
**PhytO2X® jest specjalną mieszaniną występujących w naturze przeciwutleniaczy, której celem jest zachowanie świeżości składników.
Reishi Shiitake Maitake ekstrakty
Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Modulatory Homocysteiny
Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Reishi Shiitake Maitake ekstrakty
• Dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety składniki wpływające na funkcjonowanie układu krwionośnego;
• Dla osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wesprzeć funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Modulatory Homocysteiny
• Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy metabolizm homocysteiny.
produkt bezglutenowy
pszenicy
cukrów, soli
produktów mlecznych
drożdży
soi
sztucznych substancji przedłużających trwałość
aromatów, barwników
Reishi Shiitake Maitake ekstrakty
BADANIA NAUKOWE
• Wedle badań na zwierzętach, reishi może wpływać na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może skutkować zwiększeniem przepływu krwi, poprawą dotlenienia mięśnia sercowego i regulacją ciśnienia tętniczego krwi (krew z mniejszą siłą napiera wówczas na ścianki naczyń). Właściwości hipotensyjne (obniżenie ciśnienia krwi) reishi zawdzięcza także innemu mechanizmowi – triterpenoidy, zawarte w grzybie, wpływają na zmniejszenie we krwi ilości angiotensyny II (hormonu, który podnosi ciśnienie krwi)3.
• Badanie przeprowadzone na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wskazuje, że podawanie reishi może wpłynąć na regenerację i namnażanie się komórek beta trzustki, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny (hormonu obniżającego poziom glukozy we krwi)4. Korzystny wpływ reishi na funkcjonowanie trzustki może wynikać m.in. z właściwości przeciwutleniających triterpenoidów5.
• Reishi zawiera beta-glukany, których receptory znajdują się na powierzchni komórek związanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego – leukocytów, monocytów i makrofagów5.
• Większość właściwości grzybów shiitake przypisuje się zawartemu w nich polisacharydowi zwanemu lentinianem6, który należy do beta-glukanów. Lentinian wykazuje właściwości immonomodulujące, które polegają m.in. na aktywacji komórek odpornościowych (limfocytów, makrofagów, komórek naturalnych zabójców – NK)6.
• Naturalnie shiitake jest najbogatszym źródłem silnego antyoksydantu, jakim jest L-ergotioneina. Co więcej, w shiitake występuje także erytadeina, której mechanizm działania opiera się na wpływie na poziom trójglicerydów oraz ciśnienia1. Zawartość erytadeiny w owocnikach grzyba wynosi ok. 30-70 mg na 100 g suchej masy6.
• Zaobserwowano, że ekstrakt wodny z grzyba shiitake działał aktywująco na hodowlę komórek osteoblastycznych (model kości in vitro), wpływając pozytywnie na mineralizację kości7.
• Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że 10%-wy dodatek do diety grzyba maitake (przy jednoczesnej podaży cholesterolu na poziomie 1%) korzystnie wpłynął po 4 tygodniach suplementacji na stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi, w porównaniu do grupy spożywającej dietę z 1% cholesterolu i braku suplementacji grzybem maitake9.
• Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że jednoczesne spożywanie ekstraktów maitake oraz shiitake przez 14 dni wpłynęło na aktywację komórek regulujących pracę układu odpornościowego10.
• Przeprowadzono badanie in vitro, w którym na podstawie zawartości betai alfa-glukanów wybrano trzy ekstrakty grzybów reishi, shiitake oraz maitake i oceniono ich zdolność na ekspresję różnych ludzkich cytokin11. Stwierdzono synergistyczny wpływ preparatu grzybowego na ekspresję cytokin IL-1α, IL-6 i TNF-α oraz antagonistyczny wpływ na ekspresję cytokiny IL-10. Wyniki wskazują na możliwość modulacji odpowiedzi immunologicznej przy zastosowaniu formuły uzyskanej z ekstraktów z wybranych grzybów.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Reishi pomaga w uzyskaniu właściwego poziomu cholesterolu.
Modulatory Homocysteiny
BADANIA NAUKOWE
• Betaina (znana także jako trimetyloglicyna) jest metabolitem powstającym w organizmie z choliny. To naturalny składnik buraków, brokułów, ziaren, skorupiaków, szpinaku, a także alg morskich1. W budowie betainy znajdują się grupy metylowe, dzięki którym uczestniczy w cyklu metioniny – głównie w wątrobie i nerkach człowieka2.
• Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie wchodzi w skład białek3. Powstaje w organizmie w wyniku przemian innego aminokwasu – metioniny, która pochodzi z białka dostarczanego wraz z pożywieniem. Metionina, w reakcji katalizowanej przez enzym adenozylotransferazę metioninową (MAT), ulega przemianie do S-adenozylometioniny (SAM), dzięki czemu jej grupa metylowa ulega aktywacji. Następnie przez odłączenie grupy metylowej w SAM powstaje S-adenozylohomocysteina (SAH), która dalej hydrolizowana jest do homocysteiny.
• Metabolizm homocysteiny obejmuje głównie dwa procesy: remetylację (odłączenie grupy metylowej) i transsulfurację (przekształcenie homocysteiny do cysteiny)3. Aby zaszła reakcja remetylacji, potrzebna jest aktywna forma kwasu foliowego – 5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) – która będzie przekształcona do tetrahydrofolianu (THF), a kofaktorem tej reakcji będzie pochodna witaminy B12 oraz enzym syntaza metioninowa4,5. Natomiast drugi szlak – transsulfuracja – odbywa się w obecności witaminy B6. Istnieje jeszcze możliwość remetylacji homocysteiny za pomocą betainy i zmianie do N,N-dimetyloglicyny w obecności enzymu metylotransferazy betaina – homocysteina (MBH)5.
• Analiza danych zdobytych podczas 12 randomizowanych badań w grupie 1114 uczestników, którzy spożywali kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12, wykazała, że suplementacja samym kwasem foliowym (0,5-5 mg dziennie) obniżała poziom homocysteiny we krwi o 25%, natomiast jednoczesna suplementacja kwasem foliowym i witaminą B12 (500 μg dziennie) wpłynęła na zmniejszenie stężenia homocysteiny we krwi o dodatkowe 7% (czyli 32% łącznie)6.
OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE
• Betaina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 1,5 g betainy dziennie. Dzienne spożycie przekraczające 4 g może znacznie zwiększyć poziom cholesterolu we krwi.
• Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
• Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.
• Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny.
• Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
• Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi i biorą udział w procesie podziału komórek.
• Witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
• Witamina B12 odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
• Foliany, witamina B6 i witamina B12 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
• Foliany, witamina B6 i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu oraz do regulacji aktywności hormonalnej.
Reishi Shiitake Maitake ekstrakty
• Produkt zawiera ekstrakty z trzech grzybów: reishi, shiitake i maitake.
• Reishi, czyli Ganoderma lucidum, to gatunek grzyba w Polsce znany jako lakownica żółtawa, a do głównych związków aktywnych w nim występujących należą: polisacharydy (najważniejsze to beta-glukany) i triterpenoidy1.
• Grzyb shiitake, czyli Lentinula edodes, w Polsce znany jest jako twardziak jadalny i naturalnie zawiera przede wszystkim węglowodany oraz aminokwasy białkowe2.
• Maitake, czyli Grifola frondosa, potocznie nazywany żagwica listkowata, naturalnie zawiera w swojej suchej masie 59% węglowodanów, 21% białka, 10% błonnika i 3% tłuszczu8.
Modulatory Homocysteiny
• Produkt zawiera zestaw składników (witaminy B6, B12, kwas foliowy), które wpływają na prawidłowy metabolizm homocysteiny.
• Formuła uzupełniona o trimetyloglicynę (czyli pochodną aminokwasu glicyny należącą do grupy betain), która bierze udział w metabolizmie homocysteiny3.
• Dodatek PhytO2X® – mieszanki występujących w naturze antyoksydantów
Reishi Shiitake Maitake ekstrakty
1. Curr. Pharmac. Biotechnol. 2009; 10(8):717-42.
2. Turło J.: Biotechnologia grzybów. Zastosowanie w farmacji i suplementacji. Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 3:18–26.
3. Molecules 2014, 19:13473-13485.
4. PLOS ONE 2013; 8(7):e68332.
5. Postępy Fitoterapii 2011; 1:28-33.
6. Herba Polonica 2009; 55(4):224-232.
7. Nat. Prod. Bioprospect. 2013; 3:282-287.
8. Food Chem. 2001; 73:461–466.
9. Sato M. i wsp., Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice, J. Oleo Sci. 2013; 62(12):1049-1058.
10. Ann. Trans. Med. 2014; 2(2):14.
11. PLOS ONE 2019; 14(11):e0224740.
Modulatory Homocysteiny
1. R.R. Watson, Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Disease in Older Adults, Academic Press, 2015, str. 163-170.
2. Am. J. Clin. Nutr. 2004; 80(3):539-49.
3. Farm. Współ. 2008; 1:169-175.
4. Suplementy 2019; 1:34-37.
5. Neurol. Dziec. 2012; 21(42):11-21.
6. BMJ 1998; 316:894-898
Najniższa cena w ostatnich 30 dniach - 119.90 zł.
Na stanie
Na stanie
Na stanie